אושפיזין או סכסוך: מותר לבנות סוכה בבניין?
חג הסוכות בפתח, ועמו מנהג בניית הסוכות. לפני שאתם ממהרים להזמין את השכנים בבניין לשבת אתכם תחת הסכך, בדקו אם אתם בכלל יכולים לעשות שימוש ברכוש המשותף - ולבנות סוכה בגג או בחצר. כך תמנעו סכסוך שכנים
חג הסוכות בפתח ואזרחי ישראל מקימים סוכות, מי כחוויה חברתית ומי מסיבות דתיות. אך מה יעשה דייר בבית המשותף המעוניין לבנות סוכה? אם אין לו מרפסת, בתוך ביתו אינו יכול לבנות. הגג מהווה שטח המשותף לכלל הדיירים, וכך גם החצר. אם כן, היכן בכל זאת?
כתבות נוספות על חג הסוכות בערוץ הנדל"ן :
- הרעש מהסוכה בלתי נסבל? אפשר לתבוע
- כשהרעש מסוכת השכנים בלתי נסבל
- סוכת שלום? תלוי מי השכנים שלכם
- כוננות סוכה: ימי החג מלבים סכסוכי שכנים
עניין זה הגיע לאחרונה עד לפתחו של בית המשפט העליון, לאחר שבקשה לבניית סוכה על ידי דייר בבית משותף, סורבה על ידי דיירים אחרים וחברת הניהול של אותו הבניין. הדייר, אשר נמאס לו לריב כל שנה עם בעלי הדירות, החליט לפנות לבית המשפט, על מנת שזה יקנה לו סעד הצהרתי הקובע כי הוא זכאי לבנות את סוכתו בחג הסוכות בחצר המשותפת.
במקרה שלנו מעציב למדי לראות, עד כמה פעמים פעורה תהום בין שכנים של אותו הבית, כאשר בניית סוכה לתקופה קצרה ביותר מביאה את הצדדים לפתחם של שלושה בתי משפט. הראשון - בית משפט השלום, שפסק כי הדייר זכאי ורשאי לבנות את הסוכה בחצר הבית בסמוך לחג, ולפרקה מיד אחריו.
חברת הניהול לא השלימה עם פסק הדין וערערה לבית המשפט המחוזי - אשר דחה את הערעור. אז ערערה חברת הניהול על פסק דינו של המחוזי בפני העליון, אשר דחה אף הוא את הערעור - וחייב אותה בהוצאות לאוצר המדינה.
בפסקי הדין במקרה האמור, נפסק על ידי שלוש הערכאות כי בניית סוכה לתקופת החג, ובאופן שאינו יוצר הפרעה מיוחדת לאחרים, מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף. כן עמדו ערכאות אלה על הדרישה כי יש לנהוג בתום לב בשימוש בזכות הבעלות בקניין, ולכן התנגדות לבניית סוכה לפרק זמן קצר - בטענה כי היא פוגעת בזכות הקניין של המתנגד - מהווה שימוש לרעה בזכות קניין.
גם לשוכרים מותר
בית המשפט עמד על עקרון נוסף, וקבע כי גם במקרה בו המבקש לבנות סוכה אינו בעל הדירה אלא שוכר בלבד, גם אז - אם לא נאמרו דברים סותרים מפורשים בחוזה השכירות, יהיה רשאי השוכר לבנות סוכה בחצר הבית. בית המשפט קבע כי שוכרים זכאים לעשות "שימוש רגיל ונאות" במושכר ובמה שנלווה אליו. כן נקבע שיחד עם הנכס המושכר, רוכש השוכר גם זכויות שימוש בחלקים אחרים של הנכס, בגבולות המקובל והסביר.
כתבות נוספות במדור שכנים שכנים :
- מותר לתלות שלטי בחירות בבית המשותף?
- העץ של השכן מפריע לכם? יש מה לעשות
- גרים במרכז העיר וסובלים מרעש: מה לעשות?
כפי שניתן להבין עד כה, בתי המשפט קבעו כי בניית סוכה, באופן אשר אינו יוצר הפרעה מיוחדת ולפרק זמן קצר, מהווה שימוש סביר ולא ניתן להתנגד לה. מאידך, תהיה הבנה להתנגדות, אם הסוכה תיבנה על שטחים "יעודיים", כלומר שטחים שיש בהם שימוש ייחודי ובניית הסוכה תימנע זאת משאר הדיירים. לדוגמא, בניית סוכה על חשבון מקום חניה, אשר אין לו תחליף נוח וזמין.
לצד הזכויות קיימות גם חובות. חובה לדעת כי ההיתר לבנות סוכה, אינו מהווה היתר לגרימת נזקים לרכוש המשותף. הפסיקה אינה עושה הנחות למי שגורם נזקים לרכוש המשותף. גם בעניין עקרון תום הלב, יש לזכור כי הוא דו-סטרי. עקרון זה חל גם על הדייר הבונה את הסוכה. לכן, ראוי כי הבונה את הסוכה יזכור שגם לדיירים האחרים זכויות, ולכן יבנה את הסוכה באופן שאינו פוגע בזכויותיהם של האחרים.
לדוגמא, על בונה הסוכה לזכור מה הן "שעות המנוחה", הן כאשר הוא בונה את הסוכה והן בעת ישיבתו בסוכה, כאשר הוא שר "זמירות" או מארגן מפגש חברים. כך גם, אם הוא מעשן, ראוי שיוודא שהוא לא הופך להיות מטרד לדיירי הדירות בקומה הראשונה שמעליו.
מהי הסוכה הגזולה?
בהתאם להלכה, על אדם הבונה סוכה לזכור את ההלכה המורה כי "יוצאין בסוכה שאולה, אבל לא בסוכה גזולה". ובגדר סוכה גזולה, תהיה הסוכה שנבנתה על קרקע שאינה של הדייר ושלא ניתנה לו רשות לעשות בה שימוש.
לכן, לדעת חלק מפוסקי ההלכה, צריך לקבל אישור מהעירייה כאשר בונים סוכה על המדרכה מחוץ לחצר, מאחר שהיא מהווה קרקע "רשות הרבים" (בירושלים ובחיפה מקפידה הרבנות המקומית לבקש היתר מראש העירייה לבניית סוכות).
ומה עם החשמל? האם בוני הסוכה רשאים "למשוך" חשמל מחדר המדרגות, לדוגמא? אמנם החוק אינו עוסק בסוגיה זו באופן ספציפי, אולם הוא מורה כי דייר רשאי - ללא קבלת אישור אך לאחר מסירת הודעה מסודרת - להפעיל מנגנון המאפשר הפעלת תאורה בשבת, מבלי לחלל את השבת, ובלבד שישלם את עלות המכשיר, ההתקנה והשימוש.
אם ניתן להעריך ולדעת מה שווי השימוש בחשמל, והדייר ישלם שווי זה לנציגות הבית, ניכר כי יוכל הוא ליהנות בסוכתו מחשמל "ציבורי". שימוש בחשמל מחדר המדרגות או מהחצר, מבלי לקבל רשות ומבלי לשלם עבורו לנציגות, יכול להוות "מצווה הבאה בעבירה", הן מבחינת החוק והן מצד ההלכה.
לסיכום, ראוי שהסוכה לא תהווה מחלוקת או גורם למחלוקת, אלא תשמש דרך להזמין "אושפזין" מדיירי הבית האחרים - וידעו הלולב והאתרוג ההדס והערבה לחבור לחבורה אחת. חג שמח!
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול