שתף קטע נבחר

"הפרויקט הזה שינה לי את החיים, ממש"

אז מה נסגר עם השניים האלה, אפרת ומתנאל, הכתבים עם הצרכים המיוחדים של ynet שראיינו את כל מי שחשוב בארץ, והחליטו לנסוע לארצות הברית לראיין את אובמה? הסרט הדוקומנטרי "ראיון מיוחד" שמלווה אותם כל הדרך מירושלים לוושינגטון, כבר ייצג את ישראל בפסטיבלים בחו"ל ואף זכה בפרסים. לקראת שידור הסרט בסוף השבוע, התכנס צוות הפרויקט לראיון משותף

אפרת דותן (29) ומתנאל ביטון (21) זכו להיות הכתבים הראשונים בישראל שהם גם בעלי צרכים מיוחדים. במסגרת פרויקט משותף של ערוץ המעורבות של ynet וארגון שלוה (שחרור למשפחה והילד המוגבל) כיכבו השניים (אפרת, לוקה בתסמונת דאון ומתנאל בפיגור קל) בעמוד הראשי של האתר הגדול במדינה, כשהם שואלים את הנשיא פרס, ראש הממשלה, בר רפאלי, נינט טייב, אייל גולן ורבים וטובים אחרים, שאלות שאיש לא שאל לפניהם.

 

הטוקבקים שליוו את הפרויקט נחלקו לכאלו שנישבו בקסמם של השניים וביקשו לצפות בעוד ועוד ראיונות, וכאלו שהשמיצו את החשיפה הרבה שהצמד מקבל וסברו שיש להפסיק את הפרויקט לאלתר. הלכי הרוחות השונים השתקפו גם בסקר שהביא מלכתחילה ליצירת הפרויקט, בו משרד הרווחה חשף כי חמישים אחוז מהנשאלים בישראל טענו ש"אינם מוכנים להתגורר ליד בעלי צרכים מיוחדים" וראה בהם "סכנה לציבור".

 

לאחר שהעפילו לכל פיסגה בישראל, צמד העיתונאים המיוחד החליט לנסות להגשים חלום ולראיין את הנשיא ברק אובמה. טרום נסיעתם לארה"ב יצאו בקמפיין עם קריצה: "אפרת ומתנאל לבית הלבן". את מסעם מלווה סרט דוקומנטרי "ראיון מיוחד" שצילם אורי נועם, ערך יאיר אלעזר והפיק אסף פינקלשטיין, מנהל ההסברה ב'שלוה'. דפנה קינן ('דפנה והעוגיות') כתבה עבורו מוסיקה מקורית.

 

צפו בפרומו לסרט שישודר ב19/9 ב-21:00 בערוץ 2

צפו בפרומו לסרט שישודר ב19/9 ב-21:00 בערוץ 2

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסרט, שהופק בסיוע הקרן המשפחתית על שם תד אריסון, השתתף בפסטיבלים במוסקווה, מישגן, זאגרב וסנטה פיי וייצג את ישראל גם בפסטיבל פלרמו בספטמבר. הוא כבר זכה בפסטיבל WorldFest שביוסטון - אחד הפסטיבלים הותיקים והנחשבים בארה"ב שקדם לסאנדאנס וטרייבקה, והעניק את הפרסים הראשונים לסטיבן שפילברג, ג'ורג' לוקאס, האחים כהן, דיויד לינץ' ועוד. בנוסף הסרט לערוץ הטלויזיה הממלכתי השבדי URSWEDEN, וישודר שם באוקטובר הקרוב.

 

הזכיינית רשת רכשה את הסרט והוא ישודר בסוף השבוע הקרוב בערוץ 2 וב-ynet , לקראת השידורים התכנסנו לראיון משותף על מאחורי הקלעים של "ראיון מיוחד".

 

משפחת ראיון מיוחד

"הפרויקט הזה שינה לי את החיים. ממש", מספר מתנאל בהתרגשות ."בזכותו קיבלתי בטחון עצמי, עשיתי חברים טובים, למדתי לקרוא ואפילו נהייתי מפורסם. אנשים מכירים אותי, גאים בי, זה עושה לי הרגשה טובה בלב. היום, כשאני הולך ברחוב, כל אחד אומר לי 'היית ב-ynet תביא לי חתימה', זה פרויקט אדיר. כולכם, כל החבר'ה הטובים, התייחסתם אלי יפה, יחס של כבוד ואהבה בין אדם לחברו."

 

כמה אנשים ליוו את אפרת ומתנאל בכל צעד בפרויקט: כותב השירים מאיר גולדברג (שכתב את "ארץ קטנה עם שפם", "זן נדיר" ועוד ועוד) התנדב לסייע בהכנות לשאלות, ליווי הראיונות ובעצם בכל מה שנחוץ - הוא גם זה שבחר את השם לפרויקט והיה אחד מהתסריטאים של הסרט. אליעזרה יסלזון העובדת הסוציאלית מטעם שלוה. כעורכת ערוץ המעורבות של ynet שימשתי בפועל כעורכת של אפרת ומתנאל, הכתבים הכי בלתי צפויים שיש, בנוסף זכיתי להיות עורכת התוכן של הסרט ואחת התסריטאיות שלו. ניצן רוזנברג הצטרף כשהתחלנו בתיעוד "מאחורי הקלעים" של הפרויקט והוא תסריטאי ובמאי הסרט.

 

"מבחינתי, ה'פרויקט' הזה התחיל בכינוס לצורך בדיקת היתכנות וטרום-אודישן של כעשרה בעלי צרכים מיוחדים, שישבו מסביבי בחדר אינטימי ב'שלוה'", משחזר מאיר. "זאת היתה חוויה מוזרה שלאחריה לא חשבתי שהפרויקט אפשרי... ככה שההצלחה של 'ראיון מיוחד', שינתה אותי במובן הזה שגיליתי שסימון מטרות, גם כאלה שנראות בלתי אפשריות ממבט ראשון, יכול להביא אותך לשם, גם אם בדרך הקשה".

 


מימין: מאיר, מתנאל, אליעזרה, אפרת ושלומית במגרש המטס בניו יורק

 

"למדתי לראיין אנשים, זה נהדר", מספרת אפרת. "הגשמנו חלומות ושברנו שיאים והגענו לראש הפיסגה בנסיעה לאמריקה. בחיים שלי אני נותנת הרבה לאחרים, בפרויקט הזה אני מרגישה שנתנו לי המון בחזרה ".

 

"זאת פעם ראשונה שנסעתי לחו"ל בחיים, וכשהיינו שם עשינו המון נסיעות וראיינו

מלא אנשים" מוסיף מתנאל. "לי ולמאיר היו הרבה חוויות יחד, סיפורים, שיחות וסודות שסיפרנו אחד לשני. מלחמת הכריות שעשינו הייתה חוויה חד פעמית, ובכלל, התגבשנו כולנו ביחד, זה היה ממש כיף עם כל החבר'ה, אני זוכר את זה ממש חזק ולא אשכח לעולם".

 

"החוויה החיובית שלי מהפרויקט היתה הריקוד בתחתית של ניו יורק", חולק מאיר. "כשלהקת הרקדנים שם הצטרפה לריקוד של אפרת ושלי (ושל אליעזרה ומתנאל) ועשרות רבות של אנשים צפו בנו. הייתי גאה ביכולת של כולנו להיות חופשיים ושמחים".

 

"נהנינו מכל רגע מאמריקה מהנוף היפה", חושפת אפרת את הזווית שלה. "שיחקנו בייסבול במגרש של המטס עם השחקנים של הקבוצה, עשינו שופינג, וכשהגענו לאו"ם - הכי כיף היה לנאום שם".

 

"החלטתי דווקא לא לוותר, ולהחזיר"

חוויה מאתגרת של אפרת במסע בארה"ב הייתה באמפייר סטייט בילדינג. בדרך עוצרים בקומה בה יש פוסטרים המסבירים על הסרט "קינג קונג" שצולם בבניין. בפניה למעלית נוספת, ארב בסיבוב שחקן שהתחפש לקוף ענק והבהיל את העוברים ושבים. "האמת שנבהלתי נורא", היא מחייכת, "אבל אז החלטתי דווקא לא לוותר, ולהחזיר לו". כשהיה עם הגב אליה התקרבה אליו אפרת מאחור, והבהילה אותו בחזרה.

 

בוושינגטון, סמוך לאנדרטת לינקולין חוויתי אני את החוויה הכי מרגשת עבורי במסע. ישבתי עם אפרת, הראיתי לה במחשב את הנאום של מרטין לותר קינג "יש לי חלום" כדי להסביר איפה אנחנו נמצאים. באפרת דבקה ההשראה וכך נוצרה אחת הסצנות היפות בסרט, בה אפרת מאלתרת גרסה משלה לנאום וקוראת בפתוס ובעברית, לעוברים ושבים המשתאים: "יום יבוא ואנשים בעלי צרכים מיוחדים יקבלו הזדמות שווה", בעוד מתנאל עומד לידה ומחזיק לה את ה"בום" - המיקרופון המקליט.

 


"יש לי חלום, יום יבוא ואנשים בעלי צרכים מיוחדים יקבלו הזדמנות שווה"

 

בכלל, האופטימיות של אפרת ומתנאל מדבקת, הסרט גדוש קטעים קומיים, והצופה שמתחבר לדמויות, נע יחד איתן מצחוק לדמע ומתמודד עם בעיה חברתית נוקבת בדרך הומריסטית ומהנה. "מעבר למטרתו הברורה, זהו סרט מסע מצחיק ומרגש על אפרת ומתנאל, בני אדם הדבקים בחלום. גם אם מהותו האמיתית נגלית רק לאורך הדרך", מסביר ניצן, "אפרת ומתנאל הם דמויות שכל יוצר מפלל שיכבו בסרט שלו. מי עוד ישאל את שגריר אוגנדה על במת האו"ם אם הוא אוהב לאכול המבורגר?".

 

"חוויתי מסע אישי עם הסרט הזה" הוא מרחיב, "וכמו הדמויות הראשיות שלו, חוויתי רגעי משבר ואושר קיצוניים. הדבר המשמעותי ביותר שקרה לי בעקבות המסע אולי, הוא שכמו אפרת ומתנאל, הפכתי קשוב יותר לרגשותי על חשבון השכל הישר. אולי בעצם התבגרתי? האמת שהחיים מהנים יותר כך- וגם כואבים יותר".

 

"חוצפה תקשורתית מתוקה ומרגשת"

"החוויה המאתגרת שלי הייתה כשלקחתי את מתנאל לקבל זריקה בדראגסטור ניו-יורקי", נזכר גולדברג. "הוא היה גיבור וקר רוח כשהרופאה המקומית הזריקה לו את החומר הסמיך. ואז, כשיצאנו התברר לו שאנחנו צריכים לרדת במדרגות הנעות הגדולות. הוא היה מבוהל וסירב להתקרב אליהן, אבל אחרי זמן שכנוע, כבר עלינו וירדנו מספר פעמים".

 

אליעזרה: "בראיון עם אניה בוקשטיין היה רגע עם מתנאל שבו הוא התחיל לאלתר לגמרי במקצועיות ושאל שאלות שהמציא במקום. היתה שם חוצפה תקשורתית מתוקה ומרגשת שהציפה אותי שמחה מהזרימה וההתקדמות שלו. ואז שלושתם התחילו לשיר את 'אלי אלי', כששניהם מזייפים ברמות, והיה בזה משהו כל-כך אותנטי ומקסים, שאני חושבת שזאת המנגינה הכי יפה ששמעתי.

 

בכלל, לא הייתי מודעת לעוצמות בהן החוויה המשותפת הזאת תשפיע עלי, כבן אדם", היא מוסיפה "למדתי מאפרת אהבה בלי תנאים. מתנאל לימד אותי בתמימות שלו - לא לשים לעצמי גבולות נוקשים, וגיליתי הרבה סבלנות שלא ידעתי שיש בי. למדתי לקבל את העובדה שמאיר מעשן לידי המון סיגריות, ולראות איך

אתם מקבלים את העולם הדתי שלי בהבנה והכלה בכזאת מהירות, זה היה ממש מרגש".

 

"עשיית הסרט 'ראיון מיוחד' היתה תהליך מאוד ארוך ומורכב", מסביר מאיר, "כל סרט הוא סיפור בפני עצמו אבל העבודה עם בעלי צרכים מיוחדים מערבת כמויות גדולות מאוד של רגש. כל החלטה הופכת לקריטית ותחושת האחריות על חייהם של אפרת ומתנאל במהלך ואחרי המסע הייתה כבדה מאוד".

 

המסע בארצות הברית היה גמיש ומסובך, לא היה ברור מי יהיה המרואיין הבא, הדברים נסגרו מהרגע להרגע, והיו כרוכים גם בקשיים טכניים של מציאת מסעדות כשרות, הכנה קצרצה מראש לקראת הראיון הבא ועומס על כתפינו, המארגנים, להצליח ולהגשים את חלומם של השניים ולא לאכזב אותם.

 

אליעזרה: "בניו-יורק השתתפנו במסיבת העיתונאים של ה'מטס', והייתי צריכה לתרגם שאלה של אפרת לאנגלית, שפת האם שלי. מרוב תשישות, עומס ולחץ מהימים האינטנסיביים, ראיתי שחור מול העיניים והרגשתי שאני עומדת להתעלף מול כולם. למזלי זה לא קרה אבל למדתי שאפשר גם להישבר ומזה להתחזק לעבור הלאה".

 

מאיר: "אני חושב שהצלחנו להעביר מסר חשוב, וכזה שלא צריך יותר מדי מילים: עצם זה שבסוף הסרט, הצופה שלנו ראה, הכיר, התחבר (ואולי גם התאהב) בשני בעלי צרכים מיוחדים - הפך את בעיית הדימוי הציבורי שלהם להרבה פחות בעייתית".

 

שיראו איך אנחנו הצלחנו, שילמדו מאיתנו

אפרת: אני מרגישה שהעברתי מסר גם לאנשים עם צרכים מיוחדים. אני רוצה להגיד להם שיראו איך אנחנו הצלחנו, שילמדו משני עיתונאים, כתבים, שיודעים לשאול שאלות הכי קשות שיש בעולם, שיסתכלו ויבינו שגם הם יכולים להגשים חלום. כמונו".

 

ניצן: לא עשיתי את הסרט הזה כדי להעביר מסר או מוסר השכל. מעל הכל רציתי לספר סיפור על שני בני אדם מאוד מיוחדים- אפרת ומתנאל - שצעדו באומץ אל החלום שלהם. אנשים כאלו תמיד מעוררים בי השראה".

 

האם התקיים ראיון עם אובמה ואיך הוא יצא ניתן יהיה לראות בקרוב בסרט. בינתיים, מתנאל סיים השנה שנתיים של התנדבות בשירות לאומי, בנוסף לשנה בה התנדב לצה"ל. כרגע הוא מתרגל קריאה ומחפש עבודה.

 


אפרת ומתנאל ברגע מתוק מתוך הסרט "ראיון מיוחד"

 

אפרת סיימה את לימודי השנה השנייה באוניברסיטת בר אילן במסגרת החוג ללימודי חינוך מיוחד בתוכנית עוצמות- תוכנית חדשה לאנשים עם תסמונת דאון, שם למדה פסיכולוגיה התפתחותית, מבוא לסוציולוגיה וכו'. השנה היא תעבוד כסייעת בגנים ב'שלוה', ובמשרדי בית הספר 'רעות' בו למדה.

 

מאיר: מה שקיבלתי מהפרויקט הזה הוא שבעלי צרכים מיוחדים הם באמת מיוחדים - ברמות הכנות, ההבעה הרגשית והאנושיות שלהם. למדתי גם - ברגעים לא קלים ועל בשרי המבוהל - מה המשמעות של צרכים מיוחדים, ומאידך - עד כמה גדולה המשמעות של הסביבה התומכת.

 

אליעזרה: קיבלתי חברויות מאוד מהותיות, מסורת הדלקת נרות משותפת למשפחת "ראיון מיוחד" בחנוכה וקבלת השונה, גם השונה בי.

 

ניצן: מעל הכל יצירת הסרט נתנה לי במתנה קבוצת חברים שלמדתי להעריך, לכבד, לשנוא ובעיקר לאהוב לאורך המסע המפרך, שניים מהם אגב, מיוחדים במיוחד.

 

לי אפרת ומתנאל הוכיחו - באמצעות ההתנהלות שלהם לאורך הפרויקט כולו - שאחד הצרכים המהותיים ביותר, לכל אדם, "רגיל" או "מיוחד", הוא פשוט קבלת הזדמנות.

 

הסרט"ראיון מיוחד" ישודר ביום חמישי ה-19/9 בערוץ 2, רשת, ובמוצאי שבת  ה21/9 ב-ynet .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפרת ומתנאל בבית הלבן
"למדתי לקרוא ואפילו נהייתי מפורסם"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים