שתף קטע נבחר

 

שמן קוקוס ובוטנים: התזונה שתעכב הופעת אלצהיימר

מחקרים מהשנים האחרונות חושפים את הקשר ההדוק בין סוכרת ואלצהיימר, ומוכיחים כי שינוי משמעותי בתזונה היומיומית יכול להקטין מאוד את הסיכון לפגיעה בתפקודי המוח ולדמנציה. מה צריך להוסיף לתפריט וממה להימנע?

אלצהיימר היא אחת הבעיות הרפואיות העיקריות בתקופתנו. רק השבוע התבשרנו שבעתיד הנראה לעין, יחלו במחלה פי 3 ותרופה לא נראית באופק. המחלה המייגעת הזאת דנה מיליוני אנשים לבלבול, לפחד ולחיים חסרי איכות, כמו גם לבני משפחותיהם המצטרפים אל מעגל הסבל. אם זה לא מספיק, המחלה מאיימת גם לגרום לפשיטת רגל של כל מערכת הבריאות שלנו.

 

האם יש ביכולתנו לעשות דבר מה כדי לשנות את המצב?

 

 

קראו עוד על אלצהיימר:

 

קשר האינסולין

מדענים גילו כי אלצהיימר היא בעצם מחלה מטבולית ראשונית הקשורה ככל הנראה לסוכרת, לכן היא מכונה גם "סוכרת של המוח", ויש מדענים שהרחיקו עד כדי כינויה "סוכרת סוג 3". תיאוריה מפתיעה ומעניינת זאת מביאה עמה גם את התקווה שטיפולים שהוכחו כמסייעים לחולי סוכרת יוכלו להאט או לעצור את התקדמות המחלה הפוגעת בתפקודי המוח.

 

ידוע כיום שתפריט דל ברכיבי תזונה חיוניים הוא אחת הסיבות לאלצהיימר, כך שאם ברצוננו להנהיג פעולה מונעת בהיקף נרחב - זוהי הדרך. עבור יותר ממחצית מהאנשים הנמצאים בקבוצת סיכון ללקות באלצהיימר, מדובר במחלה הניתנת למניעה, לו רק תשומת הלב הייתה מושקעת בשינוי אורח החיים, כולל תזונה נכונה וביצוע פעילות גופנית. 

 

העובדה שאכילת מזון מתועש ומעובד, מזון עשיר בסוכרים, בעמילנים מעובדים ובשומן תורמת להתפתחות הסוכרת ולהחמרתה אינה חידוש, אך האם ידעתם שערכי אינסולין גבוהים פוגעים גם במוח?

 

מחקרים עדכניים מגלים שהאינסולין אחראי בין השאר על הגנה על התאים וסיוע בשחזור זיכרונות. האינסולין שומר על כלי הדם במוח בריאים ואף מסייע לתאי המח (נוירונים) לספוג את הגלוקוז הנחוץ להם לתפקוד. פעולה זאת מאפשרת לתאי המוח להשתנות לשם הלמידה והזיכרון. כשאנו מרבים באכילת מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה נוצר מצב של עמידות לאינסולין, והגוף פונה לשימוש יתר של אינסולין לשם ניצול הסוכר - ומפנה את השומן לאחסון.

 

העמידות לאינסולין משפיעה על שיבוש מערכת היחסים בין תאי המוח והאינסולין, והמוח נפגע. לדוגמה, עמידות לאינסולין מוזכרת בהקשר של היווצרות מחסני חלבונים פגומים במוח, אשר מהווים את אחד הסימנים המובהקים לאלצהיימר.

 

אם עד עכשיו עוד לא נבהלתם, חשוב לציין שד"ר ג'ני ברנד מילר מאוניברסיטת סידני, חוקרת אינסולין בעלת שם עולמי, מצאה שערכי אינסולין גבוהים יכולים להשפיע באופן שלילי על תאי המוח, ושתזונה עשירה בפרוקטוז משבשת בטווח הארוך את היכולת ללמוד ולזכור מידע. בנוסף, היא מצאה שמוח של חולי סוכרת ללא דמנציה מתכווץ פי 2.5 מהר יותר מהנורמלי, בעיקר באונה הפרונטלית, מקום הנוטה להיפגע תכופות אצל חולי אלצהיימר והאחראי על קבלת החלטות, שליטה רגשית וזיכרון לטווח הארוך.

 

התוצאות הדומות שנמצאו בחולי סוכרת ובחולי אלצהיימר מעידות כי ייתכן שאותו התהליך מתרחש בשני המצבים הללו, וכי כדאי לאזן את תפקוד האינסולין בגוף ולבנות תזונה הכוללת מעט ככל האפשר פחמימות מתועשות המצויות בשפע במזון מהיר.

 

האינסולין שומר על כלי הדם במוח בריאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האינסולין שומר על כלי הדם במוח בריאים(צילום: shutterstock)

 

מזון מהיר, גלוטן ואלצהיימר

מחקר שבדק את ההשפעה של אכילת "ג'אנק פוד" על אנשים בוגרים ובריאים גילה כי לאחר ארבעה שבועות בלבד זוהו חסימות בנוזל השדרה שלהם, שמשפיע בין השאר על תפקוד המערכת הנוירולוגית. מחקרים מהשנים האחרונות מראים בבירור שלתזונה שלנו השפעה ניכרת על בריאות המוח.

 

נמצא שגם עלייה קטנה יחסית ברמות הסוכר בדם מעלה משמעותית את הסיכון לדמנציה, גם בקרב אנשים שאינם חולי סוכרת. לכן, מומלץ להימנע ממזונות מעובדים באופן כללי וממזונות מעובדים דלי-שומן במיוחד, ולהקפיד על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.

 

גם רגישות לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים נפוצים כמו חיטה, שיפון ושיבולת שועל, יכולה להתבטא בתופעות נוירולוגיות הכוללות דמנציה, אפילו ללא סימני הרגישות המאפיינים של מערכת העיכול. רמה גבוהה של פחמימות בארוחה מעלה את הסיכון לדלקות מקומיות, לכן מומלץ להחליף בהדרגה את מרב הדגנים בירקות ירוקים לא עמילניים, הגדלים מעל האדמה, ומעט פירות דוגמת תפוחי עץ ופירות יער.

 

מה כדאי לשלב בתפריט?

  • יין אדום

יין אדום מכיל רסוורטרול, נוגד חמצון חזק ביותר ובעל השפעה על המוח. לשתייה של כוס או שתיים של יין אדום ביום יש יכולת להשפיע על תפקוד המוח שלנו ועל איכות חיינו ככלל. עם זאת, שימוש מופרז באלכוהול כמובן לא ימנע התפתחות אלצהיימר, כיוון שהוא מביא עמו נזקים משלו. לכן, במקרים מסוימים כדאי לשתות מיץ ענבים אדומים אורגני המכיל אף הוא רסוורטרול, או לאכול ענבים אדומים ושחורים. פירות באופן כללי, חשוב לדעת, נחשבים למעכבי הזדקנות בשל נוגדי החמצון שבהם.

 

  • בוטנים

אפשר לאכול את הבוטנים, העשירים גם הם ברסוורטרול, כחטיף או עם פירות, אך חשוב מאד לבדוק לפני כן שאינכם רגישים אליהם.

 

  • שומנים בריאים

למרות השם הרע שיצא להם, שומנים הם רכיבים תזונתיים חיוניים באופן כללי והכרחיים לתפקוד המוח, ולכן הם מהווים חלק מהפתרון. תזונה עשירה בשומנים ודלה בפחמימות הנה אחד ממפתחות השינוי המשמעותיים.

 

גופנו זקוק לאיזון בין שני סוגי חומצות שומן חיוניות - אומגה 3 המשפיעה כנוגדת דלקת ואומגה 6 המקדמת דלקת. בתזונה המודרנית היחס ביניהן השתבש לחלוטין וקיימת נוכחות גבוהה מדי של אומגה 6. מצב זה מקדם דלקת ומוביל לסוכרת, לדלקות מפרקים, למחלות לב, לסרטן, להשמנה ועוד. לכן, מומלץ לשלב בתפריט שמן זית איכותי בכבישה קרה וחומציות נמוכה, שמן קוקוס, זרעי פשתן או אורז במקום שמנים המעודדים דלקת דוגמת שמן קנולה או תירס. המלצה נוספת היא לבשל ללא שמן או עם שמנים עמידים לבישול כמו שמן קוקוס, שמן דקלים ושמן סובין אורז.

 

שמן הקוקוס, שעשיר בשומן רווי איכותי, מכיל סוג מיוחד של שומן המספק חומר דלק מיוחד למוח ויכול לעזור לחולי אלצהיימר לצמצום התסמינים, שכן כששמן קוקוס נצרך על ידי חולי אלצהיימר נראה כאילו חלקים בריאים של המוח עובדים טוב יותר. הכמות המומלצת היא שתי כפות שמן אורגני ביום.

 

תוכלו לבשל ללא שמן בכלל? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תוכלו לבשל ללא שמן בכלל?(צילום: shutterstock)

 

  • בשר מחיות שצרכו עשב

אם אתם בוחרים לאכול בשר, השתדלו לאכול מוצרים מהחי שגודלו באמצעות אכילת עשב בלבד ולא מדגנים (תירס), העשיר מאוד באומגה 6.

 

  • דגים עשירים באומגה 3

אכלו סלמון ודגים נוספים העשירים באומגה 3, אולם ודאו שהסלמון שאתם קונים אינו בעצם גדל בבריכות וניזון ממזון העשיר באומגה 6.

 

  • תוסף אומגה 3

נטלו אומגה 3 (3-1 גרם ביום), במיוחד מהסוג העשיר ב-DHA, הידוע כחשוב ביותר לתפקוד מוחי תקין. ניתן גם לאכול זרעי צ'יה ופשתן שעשירים באומגה 3 ובסיבים תזונתיים, ושמן אשחר שעשיר בוויטמינים, מינרלים ואומגה 7.

 

חומצות אמינו הן אבני הבניין לחלבונים ומהוות מרכיבי מפתח של נוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים) במוח. הן גם מסייעות באיזון רמת הסוכר בדם, מקלות כאבים, דיכאון וחרדה, ומשפרות את התפקוד המיני.

 

  • ויטמין B ו-E

ויטמיני B (ויטמין B6, B12) וחומצה פולית נחוצים לייצור נוירוטרנסמיטרים למוח. תוסף של B-קומפלקס אף יכול להוריד את רמות החרדה והסטרס ולשפר מצב רוח.

 

הקפידו לשלב בתפריט גם מזונות המכילים ויטמין E, שמאט את התקדמות המחלה.

 

  • כורכום

שלבו בתפריט כורכום, תבלין חשוב ואנטי דלקתי שהוכח כמשפר מצבי אלצהיימר.

 

  • הימנעו מסיגריות, אלכוהול, מזון מעובד וחשיפה למתכות רעילות במיוחד דוגמת אלומיניום וכספית. שתו לפחות 8 כוסות מים ביום.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ומרצה בכירה לנטורופתיה בביה"ס לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים, מטפלת בנטורופתיה, תזונה סינית, שיאצו ומודעות גוף נפש, ומנחה סדנאות וקורסים בתחום



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לתזונה שלנו השפעה ניכרת על בריאות המוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים