לגור באוטובוס או באוהל: דירות אלטרנטיביות
דמי השכירות גבוהים מדי? אין לכם כסף לרכוש דירה משלכם? אל דאגה, יש חלופות. לכבוד חג הסוכות מצאנו פתרונות מקוריים למגורים שאינם מתבססים על בלוקים ועל בטון. הכירו את אלה שגרים בכיף במכולה ליד בית שמש, בקרוואן או באוטובוס בחוף הים, בבית מבוץ בנגב או ב"יורט" בהרי ירושלים
משפחה במכולה בעמק האלה
הרבה דברים אפשר לומר על סיגל גבע ואיליה מגנס, אבל אי אפשר לכנותם טיפוסים שגרתיים. מזה כשנה שבני הזוג וילדיהם מתגוררים במושב לוזית שבעמק האלה (באמצע הדרך בין בית שמש לקריית גת) בבית פרטי שעשוי כולו מארבע מכולות ענק.
עוד על מגורים אלטרנטיביים בערוץ הנדל"ן :
- מגורים אלטרנטיביים - גם לסטודנטים
- משימה אפשרית: 6 מכולות הפכו לבית
- למכירה בניו-יורק: אוטובוס שהפך לבית
- לגור בבית על עץ או באוהל מונגולי
- חיים בכיף: לגור במערה, בסירה ובמכונית
"גרנו במושב צפרירים בשכירות, ולא הסתדר לנו שם עם בעל הבית", מספר מגנס. "סיגל ראתה את ההרחבה במושב לוזית הסמוך ורצתה שנעבור. בגלל אילוצים כלכליים, חשבנו איך אנחנו יכולים לעשות את זה. חשבנו על בית מבוץ, אבל מהר מאוד ירדנו מזה - והכיוון היה לבנות בית ממכולות". את ההשראה קיבל מגנס בזמן שהיה בטיול בארה"ב וביקר בין היתר גם בנמל ברוקלין. "אבל כבר שנים אני מכיר את האפשרות של בנייה ממכולות", הוא מבהיר.
מגנס, מוזיקאי במקצועו, לקח את העניינים לידיים: תחילה הגיע לאזור נמל חיפה לברר מחירים, ולבסוף סגר עם חברה מאשדוד על רכישה של ארבע מכולות משומשות ב-73 אלף שקל, כולל הובלה ומנוף. "הייתה לי אפשרות למצוא מכולות זולות יותר בחיפה, אבל האנרגיות אמרו לי לקנות באשדוד", הוא משתף.
עבודת הבנייה לוותה באדריכל, אך התכנון כולו היה של מגנס, שעבד גם הוא בשטח. בבטן האדמה נחפר מרתף מבטון המשמש כממ"ד, ומעליו הוצבו שתי מכולות המשמשות את הקומה הראשונה ומעליהן שתי המכולות הנוספות. בין המכולות נוצרו מרווחים המשמשים כחדרים וכמסדרונות, ובצדדים הותקנו חלונות זכוכית עם מסגרת אלומיניום.
הבית אף משלב אלמנטים ירוקים: המים מהקומות העליונות משמשים להשקיית הגינה, יש בידוד מקלקר, העמדה נכונה לניצול משטר הרוחות ולמשפחה יש אפילו רישיון לכריתת גזעים מקק"ל לשימוש באח בימי החורף.
וזה לא הכל. "פרט לשלוש האסלות שנקנו כחדשות, הכל בבית יד שנייה", מספרת גבע, "את הכיורים מצאנו בשוק הפשפשים, את הדלתות ברחוב ביפו וכך גם את הרהיטים. גם הקירות והרצפה נעשו עד כמה שהיה ניתן בשימוש המכולה".
בסופו של דבר הוקם בית המכולות הזה על פני שטח של כ-265 מ"ר בעלות בנייה כוללת של 700 אלף שקל. לשם השוואה, בית דומה מבטון היה עולה לבני הזוג כ-1.5 מיליון שקל. אגב, בני הזוג עורכים סיורים מוזיקליים באזור וגם בבית עצמו - ואפילו מציגים לכל המעוניין את תהליך הבנייה מהמכולות.
בית אקולוגי ליד הגבול
דרומה משם, ביישוב באר מילכה שבמועצה האזורית רמת נגב, סמוך לגבול ישראל-מצרים, שוכן הבית האקולוגי של סיוון ויפתח גורני. השניים גרים זה שלוש שנים וחצי יחד עם ילדיהם (תאומים בני 10 וילדה בת 13) במבנה עשוי חבילות קש ומטויח באדמה.
"אשתי העלתה את הרעיון לבנות בית בעצמנו ולגור בבית 'נושם', שבו הקירות לא באמת אטומים", מספר גורני. "הבית שומר על הטמפרטורה שלו - אין לנו מזגן. בקיץ הבית קריר ובחורף חמים. זה חיסכון גדול באנרגיה, ומאחר שבנינו את הבית לבד - חסכנו גם כסף", הוא מוסיף.
לחיות בקרוואן על החוף
כבר 15 שנה שסמי חזן (63) מבלה שישה חודשים בשנה עם הקראוון שלו בחופי הארץ. השבוע הוא עגן בחוף הסטודנטים בחיפה, ובשעות היום נהנה מהרוח הקלילה, מהשקט וממראה הרוחצים והגלים. זמן קצר אחרי זה, מתכנן חזן, פנסיונר ואיש חינוך בלתי פורמלי מנצרת עילית, את נקודת החניה הבאה.
"הגעתי לכאן לפני יום כיפור ואני ממשיך לחוף דוגה, שם ייערך כנס של הארגון הישראלי לקראוונים וקמפינג. בסך הכול החיים בקרוואן מאוד זולים, והם זולים אפילו יותר אם אתה 'הנדי-מן' ויכול לבנות את אביזרי הנוחות במו ידיך".
הבית הארעי של חזן, השביעי שלו, אכן מאובזר למשעי. הוא פורס בשטח סככה ומחצלת, שולחנות וכיסאות, כיסא נוח וגם עמדת רחיצת כלים. מאחור הוא מקים מקלחת שמסתמכת על ג'ריקן ומשאבת ווישרים, כשלוחות סולאריים מספקים את החשמל לשני מצברי ענק.
בפנים ניתן למצוא טלוויזיה ומקרר, כירה, שירותים, מקלחת נוספת ומיטה זוגית. גם מזגן מותקן בקראוון, אך אותו מדליקים רק במקרים קיצוניים, משום שהוא פועל רק בעזרת חשמל. "מה אורח החיים הזה נותן לי, אתה שואל", אומר חזן, תוך שהוא לוקח שאיפה עמוקה של אוויר ומחווה תנועה סיבובית בידיו. "תנסה לכתוב את זה. להסביר את השקט ואת השלווה שמסביב".
אוהל עגול בהרי ירושלים
עידו דרור (40) מתגורר כבר חמש שנים עם אשתו וילדיו באוהל "יורט". היורט, מבנה מגורים עגול העשוי בד ועץ, בעל גג בצורת חרוט, נפוץ בצפון מזרח אסיה. במונגוליה, סין, אוזבקיסטן וקירגיסטן, הוא מאפשר למקומיים הקמת מעון נייד במהירות ובזול, כך שיעמוד גם במזג אוויר מושלג.
דרור הקים את היורט שלו על אחת הגבעות של הרי ירושלים, והוא מתפרנס מבניית יורטים ללקוחות המבקשים מבנה ארעי שכזה - בין אם למגורים או לאירוח. "כשמבקרים באוהל כזה, מתפוגגים החששות כשמרגישים את היציבות והשקט, והחיבור לתשתיות החשמל והסניטריה. מבינים שזה בית לכל דבר, רק שבינך לבין העולם מפריד טקסטיל ולא קיר בלוקים", הוא מסביר.
לפני חמש שנים מצא לעצמו דרור חלקת אדמה להציב עליה את האוהל. "בחורף שומעים את הגשם חזק, לא חודרת פנימה טיפת מים. יש הרבה פחות בעיות רטיבות מאשר בכל הווילות החדשות שנבנות לידי. את היורט אנחנו מחממים עם מזגן או תנור", הוא מוסיף.
התחושה באוהל שונה, כי "המעטפת היא קלה, לא מרגישים מנותקים מהסביבה, אתה שומע ומרגיש את הדברים. כשיש רוחות חזקות, מרגישים את הוויברציות במשקופים, אין מיסוך של בלוק בינך לבין החוץ. אשתי ואני חלמנו לגור בדבר כזה. רק הילדה שלי קצת קונפורמיסטית - היא מציירת כל יום בית מרובע עם גג משולש. זה כנראה מה שהיא תרצה כשהיא תגדל".
סוויטת אוטובוס בהשראת עספור
עובד לויד (29) החליט להתגורר בסוויטת אוטובוס שבנה בשנה האחרונה. את זמנו חולק לויד על הקו שבין ישראל להודו: שם הוא שותף בגסט האוס "סוכה פלייס" בעיירה פושקר, ובישראל הוא עובד כנהג מונית בסופי שבוע.
"החלטתי שלא אשלם 70 אלף שקל שכר דירה בשנה", הוא אומר, "קניתי אוטובוס שנמצא בשלבי האישור האחרונים ממשרד התחבורה, וברגע שאוכל לנסוע - אסתובב ברחבי הארץ". באוטובוס המאובזר יש מיטה זוגית, מזגן, פינת אירוח, מטבחון, שירותים ומקלחת. "החברים מתלהבים מהרעיון ורוצים שאשכיר להם, אבל מבחינתי זה הבית שלי. האוטובוס הפך מאז שנקנה לאמפריה של ממש".
את החשמל מייצר לויד בחינם באמצעות מערכת סולארית. החלום הוא להתגורר בכל פעם ברצועת חוף אחרת, יפו או בת ים, או לגור ליד החרמון ובפאתי אילת. "הרעיון התבשל לפני כבר חמש שנים", הוא מגלה, "כשראיתי את הסדרה עספור - נפל לי האסימון".
יש מגורים ארעיים גם לכם
עבור אלה מכם שקיבלו השראה מהסיפורים, בדקנו אם גם לכם תהיה אפשרות לצאת מהשגרה ומהבית מבטון. מתברר שבלוחות המודעות ברשת יש לא רק דירות למכירה או להשכרה: בלוח המודעות WinWin של "ידיעות אחרונות" מצאנו מגוון יחידות דיור אלטרנטיביות. כך למשל, גם כאן ניתן למצוא אוטובוס שעבר מתיחת פנים, ומשמש כיחידת מגורים מפוארת בשטח של 32 מ"ר על גלגלים. המוצר הלא שגרתי זול במיוחד - 295 אלף שקל.
אם אתם רוצים לגור ממש על הים בתל-אביב, אבל כמובן שלא יכולים להרשות לעצמכם דירה, אתם יכולים לגור ביאכטה. במודעה בלוח WinWin הוצעה למכירה יאכטה ב-100 אלף דולר (כ-350 אלף שקל) ובה נכתב כי המגורים עליה מהווים "פתרון זול ומקורי למחירי הדיור של תל-אביב, בטח כאשר מדובר במקום הכי טוב בארץ - במרינה תל-אביב". היאכטה כוללת סלון, חדר שינה, חדר אורחים קטן - הכל במצב חדש.
בלוח המודעות מצאנו "מבנה נייד" למכירה - בגבעתיים. מדובר במבנה בצורת כיפה עם קורות עץ, שביניהן יריעות בד תרמיות. המבנה כולל שלושה חלונות, מזגן מפוצל ודלת כניסה מעץ, קוטרו עומד על שישה מטרים ושטחו מתפרש על פני כ-24 מ"ר. לדברי המוכר, השימוש האידיאלי בצימר הוא לסטודיו, לחדר טיפולים וגם למגורים. המחיר המבוקש: 25 אלף שקל.
עוד מצאנו בלוח מודעה למכירת קרוואן בשטח של 55 מ"ר בכפר בילו ליד רחובות. הקרוואן כולל שני חדרי שינה ממוזגים והוא ממותג במודעה בתור "קרווילה" (קרוואן בגודל וילה). המחיר המבוקש עומד על 70 אלף שקל. קרווילה אחרת יקרה מעט יותר מוצעת למכירה במושב חגור שבשרון. שטחה 82 מ"ר והיא עולה 100 אלף שקל. לדברי המוכר, מדובר במבנה ברמה גבוהה הבנוי בשיטה שבדית ומאובזר בכל טוב.
ואם התחלנו במכולות, נסיים איתן: בלוח המודעות פורסמה מודעה למכירת מכולה שעברה הסבה ומשמשת כצימר למגורים בשטח של 12 מ"ר תמורת 13 אלף שקל. "מכולה שמוסבת לצימר ברמה מקצועית, מבודדת בחומרים איכותיים, קירות מעץ, דלת כניסה מדהימה בציפוי עץ עם רתק של רב בריח, חיבור חשמל וטלפון, מזגן עילי שני כוחות סוס", נכתב במודעה, "הכל נעשה עם הרבה אהבה".
בהכנת הידיעה השתתפו אלפי שאולי, אחיה ראב"ד, אילנה קוריאל, איתי בלומנטל ומאור בוכניק