בורסת הימורים בגרמניה: מי יירש את אנג'י?
מחר ייערכו בגרמניה בחירות כלליות שבסופן צפויה הקנצלרית לזכות בכהונה שלישית, תהיה אשר תהיה הקואליציה שלה. במרכז-ימין מסרבים להתייחס לסוגיית "היום שאחרי מרקל", אך מתחת לפני השטח כבר מסמנים 3 מועמדים עיקריים להחליפה: אם ל-7 ילדים, חצי סקוטי ובירוקרט מובהק
תהיה זו כפירה להפנות את השאלה לתומכיה של הקנצלרית לפני הבחירות הכלליות שייערכו מחר, מה גם שאם תזכה בכהונה שלישית התשובה תישאר חמקמקה. אולם, כמה גרמנים שואלים את השאלה בכל מקרה: מי יירש את אנגלה מרקל?
הבחירות בגרמניה - כותרות אחרונות:
מרקל הותקפה בעימות: "אמללת מדינות"
שקט שיהיה פה: גרמניה נגד מפגעי הרעש
"אנגלה הגדולה", כפי שכינה אותה מגזין אחד, נמצאת במסלול הבטוח לבחירה מחדש. הספק היחיד שנותר הוא אם קואליציית המרכז-ימין שלה תקבל חיים חדשים או שהיא תצטרך למשול ביחד עם המרכז-שמאל. על פי עורכי הסקרים בגרמניה, שני התרחישים יכולים בהחלט להתקיים מבחינת הציבור, כל זמן ש"אנג'י" תישאר על ההגה. אלא ששני דיווחים אמינים לפיהם שמרקל תכהן רק שנתיים או שלוש שנים מתוך ארבע שנות הכהונה שלה, דיווחים שהוכחשו על ידי הקנצלרית, יקשו על מפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי (CDU) של הקנצלרית לשמור בסוד למשך זמן את השיחות על היורש הבא.
לפי שעה יש שלושה מועמדים פוטנציאלים להחליף את מרקל - שרת העבודה אורסולה פון דר לייאן, ראש הממשלה לשעבר של מדינת המחוז סקסוניה התחתונה דיוויד מקאליסטר ושר ההגנה תומס דה מזייר - אולם כל השלושה מכחישים כי הם שואפים לרשת את הקנצלרית. לאף אחד מהם יש את השליטה שיש למרקל על המפלגה שלה או את יכולתה להתעלות מעבר לפוליטיקה היומיומית ולנצח בחירות.
רוב הגרמנים חשים בנוח עם "אנג'י"
בעוד היא מחייכת מבעד כרזות הענק ונושאת נאומי בחירות, הקנצלרית הפופולרית בת ה-59 מותירה לכפופים שלה להתנצח על המדיניות עם היריב מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPF) פר שטיינברוק.
רוב הגרמנים אומרים שהם חשים בנוח תחת המנהיגות היציבה והביתית של מרקל ולא ממהרים לחשוב מה יקרה אחריה. מנהיגים במפלגתה של הקנצלרית נמנעים מלדון בנושא באופן פומבי.
"או שמרקל תנצח בבחירות ולא יהיה דיון בנושא במשך כמה שנים או שהיא תפסיד והקלפים ייטרפו לחלוטין", אמר חבר בכיר במפלגת CDU שהתראיין בעילום שם.
מאחר שאף אחד במפלגה לא מאמין שמרקל יכולה להפסיד בבחירות שייערכו ב-22 בספטמבר, הם בטוחים שהדיון בנושא היורש שלה "לא יתחיל עד שנה או שנתיים לאחר הבחירות", אמר בכיר אחר במפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי.
אולם, אקדמאים שחקרו את מפלגת CDU וכמה גורמים בתוך המפלגה שאינם חלק מהמרקל-מניה, מאמינים שתהיה זו עיוורות מצד המפלגה שלא להתחיל לטפח באופן מיידי יורש לקנצלרית.
עוזריה של מרקל יודעים שספקולציות בסוגיית הירושה יהפכו ל"גורם מטריד" שילך ויגדל במהלך הכהונה השלישית ועלול להפוך את הקנצלרית לברווז צולע לפני הבחירות ב-2017 ולכן יש לחסל את אותן ספקולציות.
שיעורים מן העבר
"כמובן שיש דיבורים על הירושה", אמר חבר ותיק בבונדסטאג, הבית התחתון של הפרלמנט, שמלא בביקורת על אווירת הפולחן שנוצרה ובה הפכה מרקל ל"נכס היחיד שלנו". "מהי מפלגת CDU ללא אנגלה מרקל? זו השאלה הקשה. כשנשיב על שאלה זו יוכל לקום מועמד שמייצג את הערכים האלה", אמר חבר בית הנבחרים שגם ביקש להתראיין בעילום שם.
"אני באמת חושב שהם צריכים לפתוח את זה כמה שיותר מוקדם לפני 2017", אמר המרצה לפוליטיקה ויכארד וואיקה והוסיף שמבחינה היסטורית מפלגת CDU התנהגה לעתים קרובות כמו מועדון לבחירת קנצלרים ולא כמו אמצעי להעברת רעיונות למדיניות. "אין דיון על נושא. זו תהיה בעיה עבור CDU בעידן פוסט-מרקל", הוא אמר ונתן תזכורת לשני מנהיגים של ה-CDU - קונרד אדנאואר בתחילת שנות השישים והלמוט קוהל בשנות התשעים - שחוסר רצונם לפנות דרך ליורש גרמה למהומה במפלגה. במקרה של קוהל זה גם תרם להפסד של המפלגה בבחירות לסוציאל-דמוקרטים.
קוהל היה המורה הרוחני של מרקל, מה שלא מנע ממנה לתקוע לו סכין בגב בעת שהייתה סגנית יו"ר ה-CDU ב-1999 כשמתחה ביקורת על הקנצלר לשעבר בגלל שערוריה שקשורה למימון מפלגות. הפעולה חסרת הרחמים של ה"ילדה" עם המראה התמים הציבה את מרקל במסלול לשלטון שלדברי המומחה לפוליטיקה ויכארד היה "זרוע בגופות פוליטיות".
ה"נסיכים" של ה-CDU יצאו מהמרוץ
הקריירות של "נסיכי" ה-CDU הגיעו לקצן בטרם עת. מועמדים פוטנציאליים לראשות המפלגה נדחקו למשרות באירופה, עזבו את הפוליטיקה או הסתבכו בשערוריות של שחיתות. שני שרי ממשלה הסתבכו למשל בגניבה ספרותית (פלגיאט) באקדמיה והנשיא כריסטיאן וולף התפטר מתפקידו אחרי שלקח הלוואה מוטבת שלא לפי מחיר השוק מאיש עסקים המקורב לבני משפחתו. בכך התקצרה רשימת היורשים האפשריים לשלושה מנאמני מרקל.
אם להסתמך על כלל האצבע לפיו ככל שהפוליטיקאים מכחישים בקול רם יותר, הם יותר מעוניינים בתפקיד מנהיג ה-CDU, אז פון דר לייאן היא המועמדת העיקרית. האישה שעיתון אחד כינה "האמא של האומות" בהתייחס לשבעת ילדיה אוהבת לומר שלכל דור יש את המנהיג שלו וש"לקנצלר של הדור שלי קוראים אנגלה מרקל".
אורסולה פון דר לייאן היא בת 54 וצעירה ממרקל ובמובנים רבים היא האנטיתזה שלה - חיוך מוכן לכל דורש, דם כחול, היסטוריה משפחתית ב-CDU, חינוך קוסמופוליטי ומשפחה רחבה עם כלבים וסוסי פוני. מבחינת פופולריות היא שנייה רק לשר הכלכלה המנוסה וולפגנג שויבלה. אולם, ביכולתה להרגיז כמה מעמיתיה למפלגה.
"צריך להיות עיוור כדי שלא לבחור בפון דר לייאן"
"הכלל הוא בדרך כלל שאו שיש לך את המפלגה מאחורייך או את הציבור", אמר חבר במפלגת האיחוד הנוצרי-דמוקרטי. "במקרה של פון דר לייאן, יש לה את הציבור".
הניסיון המיניסטריאלי שלה והעמדה הפרוגרסיבית שלה בסוגיות כמו מגדר וזוגות חד-מיניים, סוגיות שבהן מרקל בחרה לשבת על הגדר, הופכים את פון דר לייאן למועמדת מובילה. ייתכן שאחרי הבחירות היא תעבור לתפקיד פוליטי בעל משקל גדול יותר כמו ראש ה-CDU בפרלמנט או אפילו שר החוץ. "ה-CDU צריך להיות עיוור לא לבחור בפון דר לייאן אחרי מרקל", אמר ההיסטוריון החברתי בעל השם הנס-אולריך וֶהלֶר.
דיוויד מקאליסטר זכה לפופולריות רבה בקרב הציבור ומפלגתו עד הפסדו הצמוד השנה במדינת סקסוניה התחתונה לסוציאל-דמוקרטים. "'מאק' היה אמור להיות היורש הכי טוב למרקל ולכן ב-CDU היו המומים כל כך מהפסדו", אמר עמית בכיר ב-CDU. מקאליסטר, חצי סקוטי שבכה לאחר הפסדו, פותח בקריירה אירופית, אולם הפוליטיקאי בן ה-42 עשוי לשוב כמועמד לתפקיד הקנצלר בשנת 2017.
איש מהמועמדים שהוזכרו אינו נאמן למרקל כמו תומס דה מזייר, סגנה של הקנצלרית עד שחוזה כושל במשרד ההגנה הכתים את המוניטין שלו ופגע בסיכוייו העתידיים. בגיל 59, שר ההגנה הגרמני חסר כריזמה: עמית במפלגתו תיאר אותו "בירוקרט מובהק".
שני מועמדים נוספים לרשת את מרקל חייבים קודם כל להוכיח שהם יכולים להביא קולות: ראש ממשלת מדינת הסן וולקר בופייר בן ה-61 מ-CDU, שביום ראשון צפוי לו מרוץ צמוד; יוליה קלקנר, בת 41, חייבת לנצח במדינת ריינלנד-פלאץ ב-2016 כדי להצדיק את הכותרות שתיארו אותה כ"מרקל הבאה".
מרקל לא מספקת שום רמזים לגבי המועמד המועדף עליה ורק אומרת ש"תמיד מצאו יורש". הבחירה הסופית עשויה להיות בלתי סבירה כפי כש"אנג'י" הייתה בעצמה - אישה פרוטסטנטית ממזרח גרמניה לשעבר שמנהיגה מדינה מערבית שרבים מאזרחיה קתוליים.
הביוגרף של מרקל, המרצה לפוליטיקה גרו נויגבאואר, אמר שהקנצלרית עוד עשויה להשוות את שיאו של קוהל בתפקיד - 16 שנה - על ידי ריצה נוספת בבחירות ב-2017, דבר שיסיר מהפרק את תרחיש "מרקל הברווזית הצולעת". "אתם יודעים שאני לא מחליטה על דברים הופעתם", הייתה התשובה המסתורית של מרקל לרעיון שתרוץ פעם נוספת בעוד ארבע שנים. המסר ל"מועמדים שרוצים" ומחכים לתשובה ברורה הוא: אל תעצרו את נשימתכם.