"העמדתי פני מת וניצלתי". טרור בקניה
עומר העמיד פנים שהוא מת, שירלי צייצה מהמחבוא בניסיון לברר אם חלפה הסכנה. עדויות של בני ערובה שנלכדו בקניון בבירת קניה חושפות את האימה שחוו כשמחבלים השתלטו על המקום – וטרם נתפסו. לפחות 39 איש נהרגו ו-150 נפצעו, עשרות כבר חולצו. עד ראייה: "הם העמידו 40 גברים בשורה והוציאו להורג את מי שלא מוסלמי"
הפיגוע בניירובי - הכתבות ב-ynet:
טרור בקניון הישראלי: "לא היינו היעד"
עדות מניירובי: "החבאתי הדרכון הישראלי"
בשעה זו סורקים כוחות של משטרת קניה את ארבע קומות הקניון ועוברים מחנות לחנות כדי לאתר טרוריסטים שעדיין נמצאים במקום. במקביל, חולצו עשרות בני ערובה, אולם לפנות בוקר הודיעו הרשויות כי מספר לא ידוע של אזרחים עוד מוחזקים בקניון וכוחות הביטחון פועלים לאיתורם. נשיא קניה אוהורו קניאטה אישר כי מניין ההרוגים עומד על 39 וכי עוד 150 בני אדם פונו לקבלת טיפול רפואי. לפי עדויות, חלקם הוסעו על עגלות קניות שנלקחו מהחנויות. הנשיא גם חשף כי איבד במתקפה קרובי משפחה שלו.
"הייתי בקומה העליונה של הקניון, במגרש החניה. לפתע, שמעתי צעקות ויריות מכל עבר", סיפר עומר אחמד, בן 18, שאושפז בבית החולים לטיפול בכוויות על ידו וחזהו. "פחדתי. ניסיתי לרדת במדרגות אבל ראיתי מישהו, אז הסתובבתי והתחבאתי". הוא נשכב על הרצפה, והעמיד פנים שהוא מת. אחד התוקפים ניגש והתבונן בו דקות ארוכות. "למזלי הוא עזב בסופו של דבר", המשיך עומר. "אחרי כמה זמן המשטרה הגיעה ופינתה אותנו".
אישה שנקלעה לירי והתחבאה תחת ערימת מזרונים באחת החנויות, ניהלה בשעות האחרונות שיחת טוויטר מצמררת, כשביקשה מחבריה לעדכן אותה מתי היא יכולה לצאת מהמחבוא. מהחשבון שלה, תחת השם שירלי גטו ובתוספת התגית Westgate#, היא כתבה: "זה בטוח לצאת החוצה? כבר שקט? השוטרים עצרו את האשמים? בבקשה תשאירו אותי מעודכנת".
"התחבאתי מתחת למכונית עם הבת שלי"
קניון ווסטגייט, שחלקו בבעלות ישראלית, נחשב יוקרתי ומודרני ומיועד בעיקר לבני המעמד הגבוה ולאזרחים המערביים המתגוררים בניירובי. על פי הדיווחים האירוע התחיל בפריצה של יותר מעשרה חמושים, בהם אישה אחת, לבושי שחורים ועטויי מסכות. הם נשאו רובי קלצ'ניקוב ורימוני יד. עדי ראייה סיפרו שהם התירו למוסלמים לעזוב ולברוח ורצחו בדם קר עשרות אחרים.
"התחבאתי מתחת למכונית עם הבת שלי וראיתי את הטרוריסטים מעמידים בשורה 40 גברים", סיפר צ'ארלס קאראני, מהנדס מחשבים בן 41 ששוחח עם "הטלגרף" הבריטי. "הם שאלו אותם אם הם מוסלמים ומי שענה בחיוב נאלץ להוכיח זאת על ידי כך שנקב בשמה של אמו של הנביא מוחמד. מי שלא ענה נכון – נורה. מתחת למכונית שכבו איתנו גבר הודי שנפגע מירייה בפניו ועוד שתי נשים עם פצעי ירי ברגליים".
על פי עד שנמלט מהקניון, "הטרוריסטים לא דיברו סווהילי (השפה הרשמית בקניה), אלא שפה שדמתה לערבית או סומלית. שמעתי אותם שואלים משהו את האנשים שהם תפסו ואז הוציאו אותם להורג". מחוץ לקניון עמד בשעות הערב כריסטופר וואמלווה, חבר פרלמנט קנייתי, שעבר שעות של חרדה ודאגה לבני משפחתו שנקלעו לתופת. "אשתי ושני ילדיי מתחבאים בתוך אחת החנויות בקניון", אמר אחרי שהצליח לשוחח איתה בטלפון. "הם נעולים בפנים והחמושים יורים מסביבם".
בתקרית נפגעו גם אזרחים זרים: שני אזרחים קנדים, בהם דיפלומט בן 29, ושני אזרחים צרפתים נהרגו וארה"ב הודיעה כי ארבעה אזרחיה בין הפצועים. הבית הלבן גינה את מתקפת הטרור וכינה אותה "מתועבת". "האחראים למעשה המזוויע חייבים לעמוד לדין", ציינה דוברת המועצה לביטחון לאומי האמריקנית, קייטלין היידן, והוסיפה כי "הצענו את תמיכתנו המלאה לממשלת קניה כדי להשיג זאת".
ארגון המקושר לאל-קאעידה נטל אחריות
בשעות הערב לקח הארגון הסומלי "אל-שבאב", המזוהה עם אל-קאעידה, אחריות לפיגוע. רשת "אל ג'זירה" פרסמה את הודעתו הרשמית, שלפיה: "לוחמי הג'יהאד בקניון לא ייענו לקריאות של ממשלת קניה לנהל משא ומתן". בשנים האחרונות פועל הארגון נגד קניה בשל מעורבותה הצבאית בסומליה. בין היתר, הוא שואף לכונן בסומליה מדינת הלכה בנוסח הטליבאן, שבה יתנהלו החיים לפי חוקי השריעה.
הארגון מאיים באופן תדיר לפגוע במטרות בקניה, ובשנתיים האחרונות גם מימש את האזהרות בכמה פיגועים שגבו את חייהם של 60 בני אדם. בחשבון הטוויטר שלו נכתב מוקד יותר שהטבח הוא דוגמה זעירה למה שהמוסלמים בסומליה סובלים ממנו על ידי "הפולשים הקנייתים". בציוץ אחר באותו חשבון נכתב כי "ממשלת קניה התעלמה מאזהרותינו החוזרות ונשנות והמשיכה לטבוח במוסלמים חפים מפשע בסומליה". חברת טוויטר השביתה את חשבון הארגון לאחר הפיגוע.
מרכז הקניות ווסטגייט בניירובי מושך אליו אנשי עסקים מכל רחבי הגלובוס,
ובהם אנשי עסקים ממדינות ערב. קבוצת ישראלים מנהלים בצוותא ארבע מסעדות במתחם: בית קפה ארטקפה, טאפאס בר והמבורגר הנמצאים בסמוך בקומת הכניסה וחנות סושי "אונמי" שנמצאת בקומה העליונה. בזמן המקרה נכחו בקניון שלושה ישראלים – שלושתם חולצו בשלום.
אחד מהם הוא יריב קידר, נציג חברת "עמירן" בקניה, שסיפר מוקדם יותר: "בהתחלה שמעתי על ישראלית שנלקחה בשבי עם המחבלים, אבל שמעתי שהיא שוחררה. גם אחד ממנהלי מסעדת הסושי התחבא בשירותים במשך שעה וחצי עד שהצליח להימלט".