שעות נוספות בחג? זה לא כלול בפיצויים
עבודה בשבתות ובחגים מגדילה משמעותית את שורת הנטו, אבל לא כולם יודעים כי אם יפוטרו - גובה הפיצויים יתבסס על השכר הרגיל בלבד. כך תחשבו את גובה הפיצויי שתקבלו
השכר המשולם על עבודה בשעות נוספות, בשבת ובחג, גבוה באופן משמעותי מהשכר בגין עבודה בשעות רגילות. משום כך עובדים רבים מעוניינים לעבוד בשעות נוספות בשבת ובחג מתוך מטרה ברורה להגדיל את שורת הנטו. עם זאת, לא כולם יודעים כי במקרה שיפוטרו - גובה פיצויי הפיטורים שיקבלו לא יביא חשבון את התוספות הללו ויתבסס אך ורק על השכר הרגיל.
- בזמן שתסעדו - הם יעבדו: העמלים בחג
- גם בחגים: איך תשמרו על קשר עם הלקוחות?
עובדים לפי שעה? גם אתם זכאים לדמי חגים
עבודה בשעות נוספות, בימי שבת ובחג גורמת אי נוחות גדולה, אולם התוספת המשולמת נועדה לפצות על כך. חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי העובד יקבל בעבור שעתיים נוספות ראשונות תוספת של 25% על שכרו לשעה (בסך 125%) ומהשעה הנוספת שלישית ואילך יקבל תוספת של 50% (בסך 150%). עבודה בשבת ובחג מזכה בתוספת של 50% לשכר לשעה (בסך 150%).
אולם בחוק קיים גם סעיף קטן הקובע כי במקרה בו העובד יפוטר - חישוב פיצוי הפיטורים לא ישקלל את התעריף הגבוה על עבודה בשעות נוספות, בשבת ובחג. כלומר גובה פיצויי הפיטורים שיקבל עובד שעבד שעות נוספות רבות, זהה לסכום שיקבל מועסק שעבד את אותו מספר שעות בימי חול.
הדבר נכון גם לעובד במשכורת חודשית וגם לעובד בשכר לפי שעה. כך למשל, ניקח עובד במשכורת חודשית המועסק ב-100% משרה וששכרו החודשי הרגיל 7,000 שקל - מידי חודש הוא עובד שעות נוספות בעבורן קיבל 2,000 שקל, כך שבסך הכל הרוויח 9,000 שקל בחודש. בכל מקרה, שכרו הקובע לחישוב פיצויי פיטורים יהיה 7,000 שקל.
תוצאות אבסורדיות
במקרה של עובד בשכר שעתי חישוב השכר הקובע לפיצויי הפיטורים יבוצע על פי ממוצע השעות שעבד ב-12 חודשים שקדמו למועד סיום עבודתו כשהוא מוכפל בשכר האחרון לשעה. לצורך חישוב ממוצע השעות החודשי שעבד, יבואו בחשבון כל השעות שבגינן היה זכאי לתשלום, בין אם עבד בהן פועל ובין אם היה זכאי לתשלום שלא עקב עבודה בפועל, למשל שעות מחלה, חופשה וחג, עד למקסימום של 186 שעות בחודש.
כך למשל, אם עובד בשכר שעתי קיבל בחודש מסוים תשלום עבור 200 שעות - 150 שעות רגילות, 10 שעות חופשה, 10 שעות מחלה, 16 שעות חג ו- 14 שעות שבת - לצורך חישוב ממוצע השעות המזכה בפיצויי פיטורים יובאו בחשבון רק 186 שעות.
כפי שנדגים להלן חישוב זה מביא לא אחת תוצאה אבסורדית כאשר עובדים ששכרם לשעה היה זהה ובמצטבר עבדו את אותו מספר השעות - מקבלים פיצויי פיטורים בסכום שונה.
כך למשל, ניקח שני עובדים ששכרם לשעה עומד על 25 שקל וכל אחד מהם עבד 1,800 שעות במשך שנתיים: העובד הראשון עבד 1,200 שעות בשנה הראשונה ו-600 שעות בשנה השנייה ואילו העובד השני עבד 600 שעות בשנה הראשונה ו-1200 שעות בשנה השנייה.
השכר הקובע של העובד הראשון לפיצויי פיטורים יחושב לפי 50 שעות בחודש (600 מחולק ב- 12) ופיצויי הפיטורים שיקבל יהיו בסך של 2,500 שקל (50 שעות כפול 25 שקל לשעה כפול שנתיים), בעוד ששכרו הקובע של העובד השני יחושב לפי 100 שעות בחודש (1,200 מחולק ב- 12) ופיצויי הפיטורים שיקבל יעמדו על 5,000 שקל (100 שעות כפול 25 שקל לשעה כפול שנתיים).
הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'