נציג ישראל בקניה: "אנחנו מסייעים בשטח"
יומיים לאחר שהחלה מתקפת הטרור על מרכז הקניות בניירובי, הסביר סגן השגריר הישראלי כי הכוחות הקנייתים מתקשים להשיג שליטה על המתחם. "אנו משתדלים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות", אמר בראיון לאולפן ynet
קיפאון וכיתור בסיוע ישראלי, כך הגדיר היום (ב') סגן שגריר ישראל בקניה יקי לופז את התמודדות כוחות הביטחון המקומיים עם התקפת הטרור על קניון "ווסטגייט" בניירובי. כמעט יומיים לאחר שנורו היריות הראשונות במתחם הקניות, הסביר לופז בראיון לאולפן ynet כי השגת שליטה מלאה על המבנה עדיין רחוקה וסירב להתייחס לסוגיות ביטחוניות נקודתיות. "אנחנו נמצאים בשטח ובודקים במה אנחנו יכולים לסייע. מעניקים תמיכה", סיפר. "איום הטרור מטריד גם אותנו ולכן אנחנו משתדלים לעקוב מקרוב אחר הנושאים האלו ולראות איפה אנחנו יכולים להיות מעורבים ולסייע".
לעת עתה, מניין ההרוגים בהתקפה עומד על 69 בני אדם, ו-63 אזרחים עדיין מוגדרים כנעדרים. לפי הדיווחים הזרים, במקום פועל צוות משא ומתן ישראלי, אך אין לוחמים שמשתתפים במבצע נגד הטרוריסטים בקניון. בשעות הצהריים החלו להישמע באזור קולות נפץ וירי, ועשן אפור היתמר מעל הקניון. על פי דיווחים קנייתיים מהשטח, פוצצו כוחות הביטחון פתח בגג הקניון וניסו לפרוץ דרכו פנימה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
תעקוף את תאצ'ר בסיבוב. הבליץ של אנג'י
אחמדינג'אד אאוט: רוחאני ואסד בלב העצרת
"בתי הספר נפתחו היום ולאט לאט השגרה חוזרת. גם הקהילה הישראלית כאן מתחילה לחזור לפעילות סדירה", הוסיף לופז. "יחסי ישראל וקניה הם יחסים מאוד קרובים ואינטימיים כבר שנים רבות. אנחנו מציינים חמישים שנה ליחסים בין שתי המדינות, והם מאוד קרובים ואינטימיים במגוון רחב של תחומים, כולל בנושאים ביטחוניים. עוד במבצע אנטבה העניקו הקנייתים סיוע מאוד משמעותי לישראל".
לדברי סגן השגריר, היבשת כולה מתמודדת עם איום הטרור בשנים האחרונות, אך אזרחיה לא צפויים לשנות את אורח חייהם. "טרור יש בכל העולם וגם בירות מרכזיות באירופה חוו פיגועים משמעותיים. כישראלים הורגלנו לצערי בנושא ואני מאמין שגם הקהילה המקומית כאן תדע להתמודד. אני לא מזהה בכל מקרה שום פאניקה או רצון לקום ולעזוב".
"כשאל-קאעידה ישתלט על אפריקה, הוא יכה גם באירופה"
בכירי מערכת הביטחון הישראלית עוקבים זה זמן רב אחר פעילות הארגונים הקשורים לאל-קאעידה באפריקה ובמזרח התיכון. אלו תקעו יתד בסומליה, בתימן ובמדינות רבות נוספות, אך גורם בכיר בישראל הגדיר את קניה כ"צלצול ההשכמה של המערב".
לדבריו, "אנשים שמים לב לתופעות רק כשיש להבות, אך יש חוט מקשר בין כל הארגונים האיסלאמיים הקיצוניים שפועלים באזורים אלה: המטרה שלהם היא להשליט הרס, חורבן ואת האיסלאם המקורי. המטרה של אל-קאעידה, דרך הארגונים המקומיים, היא לפגוע בלגיטימיות של מדינות מתוקנות ומרכזיות. שירותי המודיעין עוקבים מקרוב מאוד אחר מה שמתרחש באזורים האלה".
הוא העריך כי "אם נשיא צרפת לא היה מגלה נחישות לפני כשנה במאלי, כבר הייתה באפריקה מדינת אל קאעידה אחת", והוסיף כי "ארצות הברית מפעילה מערך אדיר של סיכול ממוקד על מנת להילחם בטרור המתרחב. המערב רואה במה שקורה באפריקה איום אסטרטגי ממשי. אפריקה הענייה והחלשה היא כר פורה להתרחבות ארגוני הטרור האיסלאמיים, והאירוע בקניה מפנה זרקור חשוב לעבר האזור הבעייתי הזה. ברור לגמרי שברגע שאל-קאעידה ישתלט על אפריקה, הוא יכה גם באירופה".
מעבר לאינטרסים הביטחוניים והגיאו-פוליטיים, הבליט הגורם את המניעים הכלכליים של המערב באפריקה, ובהם נפט ויוזמות עסקיות מקומיות. "ה'סניפים' של אל-קאעידה נמצאים בכל מקום. הם חלק מהאוכלוסיה. המטרה שלהם היא ליצור דה-לגיטימציה למדינות המתוקנות יחסית, לפגוע ביחסי החוץ ובתחושת הביטחון ולייצר להן תדמית רעה. היעד המרכזי הוא להרוס ולהחריב כל מה שנראה מערבי ושונה".