טרור בקניה: "לוחמי ישראל אינם להשכרה"
מומחי טרור הסבירו כי הניסיון הישראלי עשוי לתרום לסיום מתקפת הטרור בקניון ווסטגייט, אך הבהירו כי רק לוחמים מקומיים יפעלו בשטח: "כוחות הסיוע מישראל יכולים לנסות לפתור בעיות מקומיות, לתכנן תוכנית פעולה ולייעץ"
בידוד התוקפים, הבנת דרישותיהם וניסיון להשליך מהניסיון הישראלי על מתחם קניון "ווסטגייט" בניירובי - זו המלצת מומחי ביטחון ששוחחו עם ynet לנטרול מתקפת הטרור בבירת קניה. לפי הדיווחים הזרים, במקום פועל צוות משא ומתן ישראלי, אך אין לוחמים שמשתתפים בפעולה עצמה. "הם לא חרב להשכיר", הסביר אחד המרואיינים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
תעקוף את תאצ'ר בסיבוב. הבליץ של אנג'י
אחמדינג'אד אאוט: רוחאני ואסד בלב העצרת
לעת עתה, מניין ההרוגים בהתקפה עומד על 62 בני אדם, ו-63 אזרחים עדיין מוגדרים כנעדרים. בשעות הצהריים החלו להישמע באזור קולות נפץ וירי, ועשן אפור היתמר מעל הקניון. על פי דיווחים קנייתיים מהשטח, פוצצו כוחות הביטחון פתח בגג הקניון וניסו לפרוץ דרכו פנימה. זמן קצר לאחר מכן, דיווחו גורמים רשמיים במדינה כי "חלק מבני הערובה שוחררו", אך לא נקבו במספרים מדויקים.
"בהקשר של הימ"מ מדובר בהחלפה של ידע ואימונים משותפים, אבל לוחמים אף פעם לא משתתפים בביצוע בפועל", אמר ח"כ דוד צור (התנועה), לשעבר מפקד הימ"מ. "במקרה הזה לא מופרך שיש שם יועצים רשמיים או של חברות אזרחיות. נחתמים הסכמים בין המשרד לביטחון פנים עם משרדי הפנים במדינות הזרות, יש החלפת ידע ומודיעין, ומה שמעניין אותן זה הלחימה בטרור, בגלל הידע שנצבר לאורך שנים". לדבריו, "האינטרס נובע בעיקר מקשרים פוליטיים ומהיחסים בין המדינות. לישראל יש היסטוריה של יחסים עם קנייה ויש גם אינטרס של שיתוף פעולה כלכלי".
אלוף-משנה (מיל') ליאור לוטן, מנהל המכון לחקר הטרור במרכז הבינתחומי בהרצליה ומפקד יחידת המשא ומתן המטכ"לית בעבר הצטרף לדבריו ואמר כי "האחריות והסמכות לקבל החלטות היא תמיד של הכוחות המקומיים. כוחות הסיוע הישראלים יכולים לנסות לפתור בעיות מקומיות על סמך ניסיונם, לתכנן תוכנית פעולה בתחום ספציפי כמו הקשר בין החוטפים למשפחותיהם בחוץ או לשהות בשטח, לחוות את האירוע ולסייע בכל עת, על פי בקשה".
לוטן הוסיף כי "לא ניתן להעביר מוצר מדף מהעולם שלנו ולייצא אותו לתרבות אחרת, אבל בקניה מדובר על חוטפים שנמנים עם ארגון טרור שמזוהה עם אל קאעידה. עקרונות הג'יהאד העולמי מוכרים היטב לכל מי שנלחם בו ולכן השפה המשותפת כבר קיימת - המניעים, האסטרטגיה ועוד. זה מאפשר לקיים דיאלוג מיטבי בקניה".
בכל הקשור לפעולה הממשית בשטח, הסביר צור כי "הדבר הכי חשוב הוא לבודד את המחבלים ובני הערובה באופן שכל שאר הזירה תהיה נקיה ותאפשר מזעור נזקים. צריך לנסות להרגיע, להגיע למכנה משותף ולהבין מה הדרישות. בדרך כלל באירועים כאלה מתחילים בדרישות גבוהות ועקרוניות ואז יורדים לקרקע לדברים קונקרטיים".