שתף קטע נבחר

 

רגע נדיר: קרי והשר האיראני באותו שולחן

כשברקע המסרים הפייסניים לכאורה שמגיעים מטהרן, יזמן כינוס העצרת הכללית של האו"ם רגע יוצא דופן: מזכיר המדינה ושר החוץ האיראני מוחמד זריף צפויים להשתתף יחד בישיבת המעצמות בנושא הגרעין. אובמה ילחץ את יד רוחאני? אם כן, סיכוי גדול שזה יקרה מחר

שרי החוץ של ארה"ב ואיראן סביב אותו השולחן: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומקבילו האיראני מוחמד זריף צפויים להשתתף שניהם בפגישה שתיערך ביום ה' בשולי כינוס העצרת הכללית של האו"ם. כך נודע הערב (יום ב'). מדובר בציון דרך משמעותי ביחסים בין וושינגטון לטהרן, שנותקו בעקבות המהפכה האיסלאמית באיראן ב-1979 ומשבר בין הערובה שבא בעקבותיה.

 

עוד חדשות מהעולם:

 

בעקבות פגישתה של שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון עם זריף היום נקבעה פגישת עבודה שבה ישתתפו ביום חמישי שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה וכן שר החוץ האיראני, כדי לדון בסוגיית הגרעין. עדיין לא ברור אם מעבר לפגישה הזו תיערך פגישה דו-צדדית בין קרי לזריף, או שהשניים יפגשו זה את זה רק במסגרת הישיבה הרחבה יותר. בעבר כבר התיישבו בכירים איראנים ואמריקנים סביב אותו השולחן, אולם האיראנים סירבו להיפגש עם נציגי ארה"ב בנפרד.

 

כך או כך, ישיבה שבה משתתפים שרי החוץ של איראן וארה"ב היא מעמד יוצא דופן. האמריקנים מכירים את זריף, והוא נפגש בעבר באירועים שונים עם סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועם שר ההגנה צ'ק הייגל, אולם זה היה בתקופה שבה השניים כיהנו כסנאטורים ולא בתפקידים רמי דרג כל-כך כמו היום.

 

שר החוץ זריף (מימין) עם נשיא איראן רוחאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ זריף (מימין) עם נשיא איראן רוחאני(צילום: EPA)

 

עדיין לא ברור גם אם תיערך פגישה קצרה לצורך לחיצת יד וצילום בין נשיא ארה"ב ברק אובמה לבני נשיא איראן החדש חסן רוחאני, אפשרות שהועלתה בשבועות האחרונים. שני הנשיאים החליפו ביניהם לאחרונה מכתבים, ושניהם נמצאים בדרך לכינוס העצרת הכללית של האו"ם בניו-יורק. חלון ההזדמנויות המשמעותי ביותר לפגישה קצרה ביניהם הוא מחר בערב (שעון ישראל), בסמוך לשעת ארוחת הצהריים שתיערך בחסות מזכ"ל האו"ם באן קי-מון עם המנהיגים הזרים.

 

מאז בחירתו לנשיא של חסן רוחאני, שנחשב למועמד המתון מבין המתמודדים בבחירות לנשיאות איראן שנערכו ביוני, ניסו הוא ומשטר האייתוללות להשתמש בלשון דיפלומטית ורכה יותר כלפי המערב ולהציג עצמם כמי שחותרים לפתרון דיפלומטי של סוגיית הגרעין. גם שר החוץ

הטרי זריף נחשב בעיניי המערב למתון יחסית, אף שהן רוחאני והן זריף הם בסך הכול אלה המוציאים לפועל ומשווקים את מדיניות החוץ של המנהיג העליון, עלי חמינאי.

 

בארה"ב הבהירו בשבוע האחרון כי הם נכונים לחתור לפתרון דיפלומטי, במיוחד בעקבות הפתרון הדיפלומטי המסתמן לסוגיית הנשק הכימי

בסוריה, אולם הדגישו גם כי מילותיו של רוחאני אינן מספיקות וכי יש לגבות אותן במעשים. ישראל מצדה הזהירה שלא להתפתות למסרים פייסניים מאיראן, ושאלה עלולים להתגלות כתרגיל שכל מטרתו היא למשוך זמן כדי לאפשר לטהרן להתקדם בדרך לפצצה.

 

גם בוושינגטון, שני סנאטורים אמריקנים בכירים קראו הערב לאובמה לנקוט גישה נחרצת נגד איראן בנאום שיישא בעצרת האו"ם. הדמוקרט רוברט מננדז והרפובליקנית לינדזי גרהאם שלחו לאובמה מכתב שבו הפצירו בו להדגיש שוב כי מטרתה של ארה"ב היא לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני ולדרוש מטהרן לנקוט פעולה אמינה כדי להוכיח את האפשרות של הסדר דיפלומטי. "בדיוק כמוך, ראינו בבחירתו של חסן רוחאני לנשיא איראן סימן לחוסר שביעות רצון בקרב אזרחי איראן ואנחנו מודעים גם להצהרות הדיפלומטיות האחרונות מצד איראן. עם זאת, לא משנה אילו מילים נחמדות אנחנו עשויים לשמוע מצד רוחאני, מעשיה של איראן הם שצריכים להכריע", כתבו מננדז וגרהאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שר החוץ האיראני זריף. האמריקנים מכירים אותו
צילום: EPA
מומלצים