אובמה לטהרן באו"ם: מעוּדד, אך לא די במילים
בנאומו השנתי בעצרת הכללית הודיע אובמה כי הוא ממנה את קרי לבדוק את האופציה הדיפלומטית בסוגיית הגרעין: "אנחנו מעודדים מרוחאני ומהמסרים הפייסניים, צריך לבדוק את נתיב המו"מ". עם זאת הזהיר: "מוכנים להשתמש בכוח". על ישראל: "ביטחונה תלוי בהקמת מדינה פלסטינית"
אובמה רוצה לבדוק את הושטת היד של איראן : נשיא ארה"ב הביע הערב (יום ג') בכינוס השנתי של עצרת האו"ם נכונות לבדוק את המסרים הפייסניים שעולים מטהרן בשבועות האחרונים בנוגע לתוכנית הגרעין, והודיע כי הוא שולח את מזכיר המדינה ג'ון קרי לעבוד עם איראן והמעצמות בניסיון להגיע להסכם. עם זאת הוא הבהיר שוב מעל אחת הבמות החשובות בעולם כי מילים יפות לבדן לא יספיקו, וכי על טהרן להתחיל לשתף פעולה עם פקחי האו"ם והמערב: "ארה"ב מוכנה להשתמש בכל האלמנטים של העוצמה שלה, כולל כוח צבאי, כדי להבטיח את האינטרסים שלה באזור. לא נסבול פיתוח של נשק להשמדה המונית או שימוש בו".
בהמשך הערב, בסביבות 19:00, צפויים אובמה ונשיא איראן הטרי חסן רוחאני להיות באותו החדר בארוחת צהריים שמארגן מזכ"ל האו"ם באן קי מון, ובעולם מחכים לראות אם השניים ילחצו ידיים ויהיו לנשיאי ארה"ב ואיראן הראשונים הנפגשים זה עם זה אחרי יותר מ-30 שנה. ynet העביר את נאום אובמה ונאומי מנהיגים נוספים בעצרת האו"ם בשידור חי.
עוד חדשות בעולם :
זימבבואה: ציידים הרגו 81 פילים בציאניד
גיבור היום: איש קומנדו בריטי שהציל 100 איש
"מפה למציאת זהב נאצי הוסתרה בדף תווים"
בוש להגנת אובמה: זה טוב שהוא משחק גולף
בנאומו באו"ם דיבר אובמה על שורה של נושאים - מתוכנית הציתותים של המודיעין האמריקני שהסעירה את העולם ועד לסכסוך הישראלי פלסטיני - ולא שכח כמובן גם את הנושא הסורי והצורך להבטיח את פירוק אסד מנשק כימי. עם זאת, הפרק המשמעותי ביותר בדבריו היה הפעם זה שנגע לטהרן. בשבועות האחרונים השמיעו נשיא איראן רוחאני, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ובכירים נוספים בטהרן הצהרות שלפיהן הם מוכנים לחתור ביתר רצינות לפתרון דיפלומטי עם המערב סביב בעיית הגרעין, ובוושינגטון מנסים כעת להבין אם יש אמת מאחורי ההצהרות או שמדובר - כפי שמזהירים בכירים בישראל - בניסיון למשוך זמן.
"ארה"ב ואיראן היו מנותקות אחת מהשנייה מאז המהפכה האיסלאמית ב-79', חוסר האמון הזה הגיע משורשים עמוקים", אמר אובמה בנאומו. "האיראנים מתלוננים על מעורבות אמריקנית בענייניהם ועל תמיכה במשטר האיראני במהלך המלחמה הקרה, ומאידך ארה"ב רואה ממשלה איראנית שהכריזה על ארה"ב כאויב". הוא הזכיר גם את איומי טהרן להשמיד את ישראל.
"אינני מאמין שאת ההיסטוריה הקשה הזו אפשר לפתור בן לילה", אמר אובמה, "לחשדנות יש שורשים עמוקים מדי. אבל אני כן מאמין שאם נוכל לפתור את סוגיית תוכנית הגרעין של איראן, הדבר יכול לשמש צעד גדול בדרך הארוכה למערכת יחסים אחרת, כזו המבוססת על אינטרסים משותפים וכבוד הדדי. מאז כניסתי לתפקיד העברתי מסרים ברורים למנהיג העליון של איראן ולאחרונה גם לנשיא רוחאני שאמריקה מעדיפה לפתור את הדאגות שלנו בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן בדרכי שלום, אף שאנחנו נחושים למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני. איננו חותרים להחלפת המשטר ואנחנו מכבדים את זכותו של העם האיראני לאנרגיה גרעינית למטרות שלום. עם זאת, אנחנו מתעקשים שממשלת איראן תכבד את המחויבויות שלה במסגרת האמנה נגד הפצת נשק גרעיני והחלטות מועצת הביטחון של האו"ם".
"ביטחון ישראל תלוי בפתרון הסכסוך"
אובמה אמר כי ארה"ב מכבדת את הרצון של איראן באנרגיה גרעינית למטרות שלום, אולם הדגיש כי עליה לשתף פעולה עם המוסדות הבינלאומיים. הוא הזכיר את הצהרותיהם האחרונות של חמינאי ורוחאני על חתירה לדיאלוג עם המערב, ואמר: "כדי להצליח, מילים פייסניות יצטרכו להיות מגובות בפעולות שקופות וניתנות לאימות. אני רוצה להיות ברור: אנחנו מעודדים מכך שהנשיא רוחאני קיבל מהעם האיראני מנדט לצעוד בדרך מתונה יותר, ובהתחשב במחויבות להשיג הסכם שעליה הצהיר הנשיא רוחאני, אני מורה למזכיר המדינה ג'ון קרי לקדם את המאמץ הזה עם ממשלת איראן, בשיתוף פעולה קרוב עם האיחוד האירופי, בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין. המכשולים עלולים להתברר גדולים מדי, אבל אני משוכנע עמוקות שיש לבדוק את הדרך הדיפלומטית".
אובמה דיבר על מחויבות ארה"ב לביטחון ישראל ועל הצורך הבוער לפתור את הסכסוך עם הפלסטינים. "יש קוצנזוס גדול יותר היום בישראל שהכיבוש בגדה המערבית מזיק לאינטרסים של ישראל", אמר אובמה, "אבל לילדי ישראל יש הזכות לחיות בעולם שבו האומות החברות באו"ם מכירות בזכותם להתקיים. הם זכאים לחיות במקום שבו לא מסיתים אחרים לשנוא אותם. ארה"ב מחויבת לרעיון שלעם הפלסטיני יש הזכות לחיות במדינתו העצמאית".
הוא הוסיף: "מוקדם יותר השנה נפגשתי גם עם צעירים פלסטינים ברמאללה וראיתי את כאבם על שאין להם מקום כמדינה בין האומות. הם ציניים לגבי האפשרות שתהיה התקדמות אמיתית ומתוסכלים מגזילת הכבוד האנושי של משפחתם על-ידי הכיבוש. בדיוק כפי שאסור לנשל את העם הפלסטיני כך אסור לפגוע בזכות מדינת ישראל להתקיים. עכשיו זה הזמן הנכון שהקהילה הבינלאומית תתייצב מאחורי השלום. מנהיגים פלסטינים הוכיחו שהם מוכנים ליטול סיכונים, אבו מאזן הסכים לחזור למשא ומתן, נתניהו הסכים לשחרר אסירים, יש כרגע שיחות על גבולות ושאר הנושאים. עכשיו על כולנו ליטול סיכונים".
"ידידיה של ישראל, כולל ארה"ב, חייבים להכיר בכך שביטחון ישראל וכמדינה יהודית ודמוקרטית תלוי בהקמתה של מדינה פלסטינית, ועלינו לומר זאת מפורשות", הצהיר אובמה, "על מדינות ערב ואלה התומכים בפלסטינים להכיר בכך שיציבות תוכל להיות מושגת רק באמצעות הפתרון של שתי מדינות וישראל בטוחה".
"איפה העולם היה מול הטבח הכימי?"
אובמה מתח בנאומו ביקורת נוקבת על הקהילה הבינלאומית סביב המתרחש בסוריה, ואמר כי תגובתה לשימוש של אסד בנשק כימי לא הייתה מספקת. "בנות הברית המסורתיות של אסד ניסו לגונן עליו בעודן מדברות על הזכות לריבונות, והוא השתמש בנשק כימי שהרג לפחות אלף בני אדם, כולל מאות ילדים", אמר אובמה, "המשבר בסוריה והאי-יציבות במזרח התיכון נוגעים בלב האתגרים העמוקים שהקהילה הבינלאומית מתמודדת איתם".
"היום אני רוצה להציג את עמדת ארה"ב ביחס לסוריה", אמר הנשיא האמריקני, "אנחנו מאמינים שבתור התחלה על הקהילה הבינלאומית לאכוף את האיסור על השימוש בנשק כימי. אני הודעתי על נכונותי להורות על פעולה צבאית מוגבלת בשל השימוש בנשק כימי ולא עשיתי זאת בלב קל, עשיתי זאת משום שאני מאמין שזה אינטרס ביטחוני של ארה"ב ושל העולם". הוא שב והדגיש כי יש הוכחות חותכות לכך שאסד השתמש בנשק כימי.
אובמה הזהיר כי אם האו"ם לא יצליח להגיע להחלטה רשמית שתאכוף את ההסכם על פירוק אסד מנשק כימי, הדבר ישלח מסר חמור על
נכונותו לאכוף את האיסורים הבינלאומיים. "ההסכם שלנו על נשק כימי צריך להמריץ מאמץ דיפלומטי רחב יותר", אמר נשיא ארה"ב, וחזר על הצהרתו כי פעולה צבאית לא תביא לפתרון הסכסוך בסוריה, אלא רק מהלך דיפלומטי.
נשיא ארה"ב הדגיש כי הימים שלפני מלחמת האזרחים בסוריה לא ישובו, ועל כל הצדדים לנהוג בהתאם: "הגיע הזמן שרוסיה ואיראן יבינו שעמידה לצד אסד תוביל בדיוק למה שהם חוששים - לעליית קיצונים באזור, ואלה מאתנו שתומכים באופוזיציה המתונה צריכים להבין שהעם הסורי אינו יכול להרשות לעצמו את קריסת המוסדות הלאומיים הסוריים". לפיכך, קרא אובמה לפשרה דיפלומטית.