שתף קטע נבחר

 
צילום: אלכס קולומויסקי, AP, AFP, MCT

אובמה הזכיר לאמריקנים: אנחנו מיוחדים

איראן הוזכרה בנאום הנשיא אובמה 26 פעמים, סוריה 20 וישראל 15, אולם יותר מכל עסקו דבריו בארה"ב עצמה. הנשיא האמריקני השתמש בבימת האו"ם כדי לשלוח מסר לאזרחיו שקוראים לבדלנות מהעולם, ועל הדרך עקץ את רוסיה. בעניין איראן הוא הבהיר: לא נהיה תמימים, אבל נקשיב לאיראנים

הם טענו שארה"ב חלשה אחרי שנסוגה מכוונתה לתקוף בסוריה, הם טענו שבוושינגטון מגזימים בהערכת מקומם בדיפלומטיה העולמית וחששו שהממשל האמריקני יגיב בתמימות לאותות החיוביים מאיראן. אולם בנאומו בעצרת האו"ם ענה הנשיא ברק אובמה לכל מבקריו, והבהיר חד-משמעית: ארצות הברית מיוחדת, והיא לא מתכוונת לסגת מאתגרים החדשים של ימינו – החל מהכלכלה העולמית וכלה ביציבות במזרח התיכון.

 

הכתבות האחרונות על עצרת האו"ם:

נציגי ישראל יחרימו את נאום רוחאני באו"ם

ארה"ב ואיראן. סיפור על מלחמה ושלום

עצרת האו"ם נפתחת: תהיה לחיצת יד?

 

איראן הוזכרה בנאום הנשיא אובמה 26 פעמים, סוריה 20 וישראל 15, אולם במידה רבה במוקד הנאום, שנמשך 40 דקות, עמד תפקידה הייחודי של ארה"ב כמעצמה החשובה בעולם. בדבריו חזר אובמה על העמדה שהביע בנאומו בבית הלבן לפני כשבועיים, לפיה "מדיניותה של ארה"ב הופכת אותה למה שהיא, ליוצאת דופן". טענה זו זכתה לביקורת מצד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שראה את ההתערבות של ארצות הברית בענייני העולם כ"מטרידה" - אולם היום הדגיש שוב אובמה: "ארה"ב היא אחרת".

אובמה באו"ם: צ'אנס לדיפלומטיה עם איראן    (צילום: רויטרס)

אובמה באו"ם: צ'אנס לדיפלומטיה עם איראן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שהקשיב לנאום במליאת העצרת, ודאי יעביר את המסר לפוטין, אולם דבריו של אובמה כוונו בעיקר לאמריקנים שתומכים בבדלנות ובנסיגה של ארה"ב מהעולם. "התרחקות כזו תהיה שגיאה", הבהיר הנשיא. "הסכנה לעולם היא לא אמריקה שמתערבת יותר מדי בענייניו או שמתייחסת לאזור כחצר האחורית שלה - הסכנה היא שארה"ב תחשוש מהעוינות, תנתק עצמה ותשאיר ואקום של מנהיגות שאף אומה אחרת לא תהיה מוכנה למלא".

 

"יהיו כאלה שאולי לא יסכימו", המשיך אובמה ברמיזה לטור שפרסם באחרונה פוטין בעיתון "ניו יורק טיימס", "אבל אמריקה היא ייחודית בין השאר משום שאנחנו הפגנו נכונות, באמצעות הקרבה של דם ואוצר, לא רק למען האינטרסים הצרים שלנו, אלא למען האינטרסים של כולם".

 

אובמה ממתין לנאום רוחאני

בעניין איראן הבהיר הנשיא האמריקני כי אין בכוונתו לנהוג בפייסנות או בתמימות, חרף ההופעה הרכה של נשיא איראן חסן רוחאני. אולם מי שעקב אחר ההתנהלות של ברק אובמה בחמש השנים שבהן הוא יושב בבית הלבן, לא היה אמור להיות מופתע מהצהרותיו על מחויבותו לפרק את איראן מתוכנית הנשק הגרעיני שלה ולהגן על ביטחונה של ישראל, שלומה ושמה הטוב.

 

לפני שנה השמיע הנשיא אובמה נאום תוקפני ופרו-ישראלי נלהב של ערב בחירות לנשיאות. הפעם הוא הופיע מעל בימת העצרת הכללית כשהוא משוחרר מאימת הבוחר, אבל לא מתמיכתו הנחרצת בישראל. בבית הלבן סבורים שאולי זהו רגע האמת: אם הולכים לדיפלומטיה תכליתית או מחריפים את משטר הסנקציות, שפגעו קשות בכלכלת איראן, שנתנו את אותותיהן ושהביאו כנראה לניצחון המועמד המתון יותר רוחאני.

 

אובמה לא מצמץ כשאמר שהאופציה הצבאית על השולחן, אך גם נקט בדבריו משנה זהירות – בין היתר, משום שהוא מצפה לראות מה יגיד הנשיא האיראני כשיגיע תורו לפנות לעצרת האו"ם הלילה. יתרה מכך, הוא מעדיף לחכות לפגישה הראשונה של שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף עם שרי החוץ של שש המעצמות, בהם המזכיר ג'ון קרי, שמתוכננת ביום חמישי בשולי העצרת.

 

השורה התחתונה היא לא אם תהיה לחיצת יד בין הנשיאים האמריקני והאיראני או לא, אלא העובדה ששניהם עומדים כעת למבחן. מעבר למילים הרכות של רוחאני וההצהרות הנחושות של אובמה, שאלת המפתח היא האם תוותר ארה"ב על הסנקציות לפני שתהיה כניעה איראנית מוחלטת בנושא תוכנית הגרעין?

 

אובמה מקווה לטוב, אבל חושש מאכזבה נוספת, ולכן צפוי להימנע מפעולות פזיזות: הוא יציע לאיראנים כניסה מהירה לשיחות ישירות בדרגי העבודה, כדי לבדוק אם רוחאני מוכן לנהל מו"מ אמיתי ומעשי על תוכנית הגרעין. יחד עם זאת, שני הצדדים מבינים - לא מדובר במתג חשמל, סנקציה שהוסרה כבר לא תחזור, ומאחר שהעיצומים נחשבים להצלחה הבינלאומית הגדולה ביותר של ממשל אובמה, להתרופפות משטר הסנקציות עלולות להיות השלכות מסוכנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה בנאומו באו"ם
צילום: AFP
מומלצים