לא לחץ יד לאובמה: "רוחאני פחד מהשמרנים"
נשיא איראן הושיט יד לשלום באו"ם, אבל בארה"ב העדיפו לשים את הדגש על החלטתו להימנע מפגישה עם אובמה. בכירים אמריקנים אמרו שהנאום כוון לשמרנים בטהרן: "אנשי רוחאני ידעו שיתקשו להתמודד עם השלכות פגישה"
הוא נשמע אחרת מקודמו, את ההתנגדות החליפה המתינות - אבל כל זה לא הספיק לפגישה עם נשיא ארצות הברית וללחיצת יד היסטורית. בעקבות נאומו של חסן רוחאני באו"ם, העיתונים האמריקנים המובילים שמו את הדגש לא על מה שהיה בו, אלא על מה שלא היה לפניו - פגישה עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. "זה היה מסובך מדי עבורם", אמרו בכירים אמריקנים, ציינו כי הנאום עצמו כוון לשמרנים בטהרן והוסיפו כי הממשל האיראני החדש חשש מתגובתם של אלו ללחיצת יד עם אובמה.
עצרת האו"ם - דיווחים נוספים ב-ynet:
רוחאני ענה לאובמה באו"ם: השלום בהישג יד
אובמה לטהרן באו"ם: מעוּדד, אך לא די במילים
"אנחנו לא התכוונו לקיים כל סוג של פגישה רשמית או משא ומתן ישיר", אמר בכיר אמריקני ל"ניו יורק טיימס". "עבורם, זה פשוט היה מסובך מדי להתקדם לסוג כזה פגישה ברמה נשיאותית, בנקודת הזמן הזו".
הפגישה הייתה אמורה להתקיים בארוחה חגיגית לכבוד המנהיגים שבאו לכינוס השנתי של העצרת הכללית, אלא שרוחאני נמנע מלהגיע לארוחה, ובכך נמנעה הפגישה בין השניים. מנהיגי איראן וארה"ב לא נפגשו כבר יותר מ-30 שנה, מאז המהפכה האיסלאמית.
רוחאני לא הזכיר בנאומו כלל את ישראל, הוא ציין את העוולות שנגרמו לפלסטינים ואת "חרחור המלחמה" האמריקני בעולם, ולשואה - שאותה הכחיש קודמו בתפקיד מחמוד אחמדינג'אד - התייחס רק בראיון ל-CNN, ולא על הבמה המרכזית עצמה. נאום רוחאני, לפי הטיימס, כוון לטהרן לא פחות מאשר למנהיגי העולם. המסר שהעביר נועד להגיע לשמרנים באיראן, שעלולים לסכל את ניסיונותיו של רוחאני לפתח במשא ומתן על הגרעין, אם להם הוא ייראה ככזה שנע לפשרה במהירות רבה.
לפי הניו יורק טיימס, לחיצת יד עם נשיא ארצות הברית הייתה יכולה בהחלט להתפרש כך. "העובדה שהם לא היו מוכנים ללכת קדימה לפגישה שכזו מראה שהם אלו שלא חשו בנוח עם כך, מבחינת קשייהם להתמודד עם זה בביתם שלהם", אמר הבכיר האמריקני.
גם בוושינגטון פוסט צוטטו בכירים אמריקנים, שאמרו דברים דומים. אחד מהם הסביר מדוע לא הייתה לחיצת יד: "לאיראנים יש דינמיקה פנימית שהם צריכים לנהל. היחסים עם ארצות הברית הם בהחלט שונים לעומת היחסים שיש לאיראן עם מדינות אחרות במערב". אחר אמר אף הוא כי האיראנים בחרו להימנע מפגישה בגלל חששם מתגובת השמרנים בטהרן.
הנאום עצמו, שבו ענה רוחאני לאובמה שנאם כמה שעות לפניו על הבמה בניו יורק, התקבל בתשואות. "בשנים האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד", אמר נשיא הרפובליקה האיסלאמית בפנייתו לממשל האמריקני.
רוחאני התייחס ישירות לדבריו של הנשיא האמריקני וקרא לו לא להקשיב לקולות שמחרחרים מלחמה ולשנות את הגישה של לחץ צבאי. "אנחנו יכולים להגיע למסגרת ליישוב חילוקי הדעות בינינו על בסיס כבוד הדדי והכרה בעקרונות של החוק הבינלאומי", הבהיר. בסיום נאומו, זכה הנשיא האיראני למחיאות כפיים - בניגוד לקודמו בתפקיד אחמדינג'אד, שבזמן נאומיו נהגו נציגי האו"ם לצאת בהפגנתיות. חברי המשלחת הישראלית נעדרו מהנאום גם הפעם.
אובמה לא נפגש אולי עם רוחאני, אבל מי שכן נפגש אמש עם נשיא איראן
הוא נשיא צרפת, פרנסואה הולנד. כמו אובמה, הולנד ניצל את ההזדמנות כדי לומר שהצהרותיו של רוחאני מהשבועות האחרונות חייבות להיות מגובות ב"מחוות קונקרטיות" שיוכיחו כי ארצו אינה חותרת לפתח נשק גרעיני.
שר החוץ הגרמני, גידו ווסטרוולה, בירך על "הטון החדש" של איראן, בעקבות נאומו הפייסני של הנשיא האיראני חסן רוחאני, "שהיה מעודד". עם זאת, ווסטרוולה הדגיש כי על איראן להציג הצעות חדשות, ממשיות, בנושא הגרעין.