ארה"ב: מבינים הספק בישראל, אך יש סיכוי
נתניהו מזהיר כי הצהרותיה הפייסניות של איראן עלולות להתברר כתרגיל משיכת זמן בדרך לפצצה, אך בוושינגטון מתעקשים לבדוק אותן. "אפשר להבין את ישראל בהתחשב בהיסטוריה, אבל אנחנו כן רואים פוטנציאל להתקדמות, בוודאי יותר מבעבר"
גורם רשמי אמריקני בכיר הביע אמש (יום ד') בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס הבנה לפקפוק של ישראל בהצהרותיו הפייסניות של נשיא איראן, חסן רוחאני, על רצונה לכאורה של ארצו בדיאלוג עם המערב והגעה להסכם על הגרעין בהקדם האפשרי. עם זאת, הוא הדגיש שקריטי לבדוק את דברי רוחאני ולתת הזדמנות למסלול הדיפלומטי.
"הם סקפטיים בנוגע לכוונות איראן, וזה מובן לגמרי בהתחשב בהיסטוריה שלהם עם איראן", אמר אותו גורם על עמיתיו הישראלים, "אבל אנחנו כן רואים פוטנציאל להתקדמות, בוודאי יותר משראינו בשנים האחרונות". הוא הדגיש כי וושינגטון ממשיכה כל העת לערוך תיאום עם ישראל ועם בנות בריתה במפרץ.
דבריו של הבכיר האמריקני באים על רקע הדאגה הגלויה שהביעה ישראל מהציפיות שהתפתחו במערב על רקע הצהרותיו של רוחאני על כך
שפני איראן כעת לדיאלוג. מאז בחירתו לנשיא של רוחאני, הנחשב למועמד המתון מבין המתמודדים בבחירות לנשיאות איראן שנערכו ביוני, ניסו הוא ומשטר האייתוללות להשתמש בלשון דיפלומטית ורכה יותר כלפי המערב ולהציג עצמם כמי שחותרים לפתרון דיפלומטי של סוגיית הגרעין. ישראל מצדה הזהירה שלא להתפתות למסרים פייסניים מאיראן, ושאלה עלולים להתגלות כתרגיל שכל מטרתו היא למשוך זמן כדי לאפשר לטהרן להתקדם בדרך לפצצה.
מוקדם יותר אתמול אמר שר החוץ החדש של איראן, מוחמד ג'וואד זריף, כי הוא מקווה שפגישתו מחר עם נציגי המעצמות, שבה ימצא עצמו באופן נדיר סביב שולחן אחד גם עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, תתניע את התהליך שיוביל להסכם גרעין בהקדם האפשרי. "לרפובליקה האיסלאמית של איראן יש נכונות ורצון פוליטי למשא ומתן רציני", אמר זריף, "ואנחנו מלאי תקווה שגם לצד השני יש הרצון הזה".
מאוחר יותר הגיב על הדברים דובר הבית הלבן, ג'יי קרני: "יש לנו רצון והפגנו את זה במשך שנים בעבר. הדברים ששמענו ממחישים גישה רטורית שונה של הממשלה החדשה באיראן, ויהיה נכון לבדוק את זה. אנחנו ובני בריתנו נבחן אם הם רציניים ואם אפשר לפתור את סוגיית הגרעין בדרך דיפלומטית, אבל אנחנו עושים זאת תוך הבנת ההיסטוריה. התוצאה צריכה להיות שהמעצמות יהיו בטוחות שאיראן ויתרה על תוכנית הגרעין".
בפגישה עם עיתונאים שב ואמר אמש רוחאני כי איראן נכונה לנהל משא ומתן וכי "אין לה שום דבר להסתיר". לדבריו, "אם יש רצון פוליטי בצד השני, ואנחנו חושבים שיש רצון כזה, אנחנו מוכנים לדבר. אנחנו מאמינים שנושא הגרעין ייפתר דרך משא ומתן". עם זאת, רוחאני אמר כי איראן חייבת להיות זהירה בפתיחת מערכת יחסים חדשה עם ארה"ב אחרי שלושה עשורים של קיפאון ביחסים, והוסיף כי מטרתו הראשונה היא להפחית את חוסר האמון. הוא אמר כי יש קולות קיצוניים בארה"ב ובאיראן שלא ירצו לראות את הדברים קורים, אך אמר גם כי הקולות המתונים צריכים להתחזק ולזכות לתמיכה.
רוחאני: אין לי בעיה ללחוץ יד לאובמה
"ככל ששתי המדינות רחוקות יותר אחת מהשנייה, כך החשדנות, הפחדים והשיקולים המוטעים מתגברים", אמר רוחאני בפגישה עם העיתונאים. אחרי ששלשום לא הגיע לארוחת הצהריים של מזכ"ל האו"ם וכך נמנעה לחיצת יד בינו לבין אובמה, אף שנשיא ארה"ב הציע לעשות זאת, אמש אמר רוחאני כי אין לו בעיה ללחוץ את ידו של אובמה אולם הוא חשב שהפגישה הראשונה בין מנהיגי איראן וארה"ב אחרי יותר מ-30 שנה צריכה להיעשות בצורה זהירה.
בינתיים, לא רק בממשלת ישראל אלא גם בקונגרס האמריקני מודאגים מהגישה החדשה של אובמה כלפי איראן. מחוקקים רפובליקנים וגם כמה דמוקרטים סקפטיים בנוגע להצהרות הפייסניות של רוחאני. "עלינו לגשת ליוזמה הדיפלומטית הנוכחית עם עיניים פקוחות לרווחה, ואסור לנו לאפשר לאיראן לנצל את המשא ומתן ככלי למשיכת זמן", אמרו בהצהרה הסנאטורים הרפובליקנים הבכירים ג'ון מקיין, לינדזי גרהאם וקלי איוטה. מסקר של מכון "גאלופ" שפורסם אתמול עולה כי האמריקנים נזהרים מאוד בכל הקשור לאיראן: 45% מהאמריקנים רואים בה אויב ו-38% מגדירים אותה "מדינה לא-ידידותית".
בכינוס השנתי של עצרת האו"ם שנפתח שלשום הביע נשיא ארה"ב ברק אובמה את נכונותו לבדוק את המסרים הפייסניים מטהרן, והודיע כי אף שעל טהרן לגבות את המילים היפות גם במעשים שיוכיחו את רצינותה, הוא שולח את מזכיר המדינה ג'ון קרי לעבוד עם איראן והמעצמות בניסיון להגיע להסכם. אחריו עלה לנאום באו"ם רוחאני, ונשא עוד נאום פייסני שנועד לשדר למערב שאיראן פתוחה לדיאלוג ופשרה. "בשנים
האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד", אמר רוחאני. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אמר מצדו כי על העולם להיזהר שלא ליפול למלוכדת איראנית: "איראן חושבת שמילים מרגיעות ופעולות סמליות יאפשרו לה להמשיך בנתיב לפצצה", אמר נתניהו. "ישראל תקבל בברכה פתרון דיפלומטי, אך לא נולך שולל בידי צעדים חלקיים".
עיתונים באיראן הביעו אתמול אופטימיות בעקבות נאום אובמה באו"ם. בעיתון הרפורמיסטי "שרג" נכתב כי המצב הבינלאומי "השתנה משמעותית לטובת איראן", וכי כעת ראש ממשלת ישראל נתניהו הוא שיהיה "מבודד" וייחשב ל"מחרחר מלחמה". העיתון שיבח את הנשיא האמריקני על שפתח "דרך חדשה" ליחסים בין איראן לארה"ב.
Read this article in English