אובמה נפרד מרוחאני: "שהאל יהיה עמך"
שיחת הטלפון ההיסטורית בין נשיא ארה"ב לעמיתו האיראני מעוררת אופטימיות בטהרן, שם כבר צופים התאוששות של המטבע המקומי שצנח בחודשים האחרונים בשל הסנקציות. התקשורת בארה"ב מנתחת את המילים בהן בחר אובמה להיפרד מרוחאני. וברקע, קרב גרסאות שקט: מי יזם השיחה?
"שיהיה לך יום נעים", כך אמר באנגלית נשיא איראן חסן רוחאני לעמיתו האמריקני ברק אובמה בתום שיחת הטלפון ההיסטורית שלהם אמש. לפי ציוץ בעמוד הטוויטר של רוחאני, ציוץ שבינתיים נמחק, אובמה ענה לרוחאני בפרסית והשתמש במילה "חודההאפז" (khodahafez), מילה שמשמשת כדי לומר להתראות, אך משמעותה המילולית בפרסית היא "שהאל יהיה עמך". בעיתונים "וושינגטון פוסט" ו"ניו יורק טיימס" התייחסו לבחירות המילים של אובמה. "אובמה אמר 'חודההאפז' לנשיא איראן. הנה המשמעות של זה", נכתב בכותרת ב"וושינגטון פוסט".
איראן-ארה"ב - כתבות נוספות
- מפגש היסטורי: קרי ועמיתו האיראני, כיסא ליד כיסא
- רוחאני: יש לי מנדט להגיע להסכם על הגרעין
- רוחאני: הסכם על הגרעין תוך 3 חודשים
- עיתוני איראן: העולם איתנו, נתניהו מבודד
לאחר השיחה צייץ רוחאני מספר ציוצים בעמוד הטוויטר שלו, ובהם כתב כי אובמה התקשר אליו וכי הנשיא האמריקני אמר לו שהוא משוכנע שהיחסים בין איראן לארה"ב ישפיעו באופן ניכר על האזור. כמו כן, לפי הציוצים של רוחאני, ציוצים שזמן קצר לאחר מכן נמחקו והוחלפו בהודעה כללית יותר, אובמה איחל לו נסיעה נעימה והתנצל אם הוא סובל מהפקקים הנוראיים בניו יורק.
בניגוד לגרסה האיראנית, לפיה אובמה התקשר לרוחאני ביוזמתו, בכיר בממשל האמריקני מסר כי שיחת הטלפון נערכה ביוזמת הנשיא רוחאני, שביקש לדבר עם אובמה לפני שהוא עוזב את ארה"ב. לדברי בכיר הממשלה, ישראל וחברי קונגרס עודכנו מראש על השיחה. הבכיר גילה פרטים על תוכן השיחה: בתחילתה בירך אובמה את רוחאני על בחירתו לנשיא איראן ועל דבריו במהלך ביקורו בניו יורק. הוא חזר ואמר כי יש הזדמנות לפתור את נושא הגרעין, אבל יש צורך לבנות אמון.
עם זאת, כעבור זמן קצר אמר גורם המקורב לנשיא איראן בעילום שם כי שיחת הטלפון עם הנשיא האמריקני אובמה "כלל לא הייתה צפויה", ולטענתו ארצות הברית היא שפנתה לאיראנים בעניין בעקבות הפגישה החיובית, כהגדרתו, בין שר החוץ האיראני זריף למזכיר המדינה האמריקני קרי.
השיחה נמשכה 15 דקות והייתה הראשונה בין מנהיג איראני לאמריקני מאז המהפכה האיראנית ב-1979. לאחר השיחה אמר אובמה כי "יש בסיס לפתרון". "לשני הצדדים יש דאגות משמעותיות שיש להתגבר עליהן", אמר אובמה והדגיש כי המבחן האמיתי יהיה נקיטת "צעדים משמעותיים, שקופים וכאלו שניתנים לאימות". לדבריו, פעולות שכאלו יוכלו גם להביא להקלת הסנקציות הבינלאומיות המקיפות שהוטלו על איראן.
ובינתיים, באיראן מרוצים מהחדשות. כתב ה"ניו יורק טיימס" בטהרן דיווח על תגובות התושבים בבירה האיראנית לשיחת הטלפון בין המנהיגים. "וואוו, זה פנטסטי", אמר לעיתון ארמין קאיי, מהנדס תושב העיר. "הדבר הכי חשוב הוא שאובמה נקט יוזמה. זה יהיה טוב מאוד ליחסים שלנו".
מקורב אחר לנשיא רוחאני, הפרשן נאדאר קארימי, אמר כי שיחת הטלפון של אובמה הייתה הדבר הטוב ביותר שהוא יכול היה לעשות. לדבריו, מדובר ב"פרידה מילולית לאורח VIP, שזהה לפגישה אישית".
לפי הדיווח בניו יורק טיימס, באיראן כבר נשמעים קולות שמעריכים כי שיחת הטלפון תוביל להתאוששות של מטבע הריאל המקומי שנחלש מאוד בחודשים האחרונים בשל הסנקציות. עוד לפני שיחת הטלפון, מערכת היחסים בין שתי המדינות הייתה שיחת היום בטהרן ובאיראן כבר היו מי שהתבדחו כי תתקיים שיחה בין שני הנשיאים חסן וחוסיין.
"הטאבו נשבר"
בסוכנות הידיעות הצרפתית דווח כי עיתונים איראניים בירכו על שיחת הטלפון ההיסטורית בין שני המנהיגים. בעיתון הרפורמיסטי "ארמאן" נכתב כי העולם נבהל מהדיפלומטיה של רוחאני והתקשורת הופתעה משיחת הטלפון. "הסתיים טאבו של 35 שנים", נכתב בעיתון.
העיתון הרפורמי "אתמאד" פורסם טוב של פרופסור מוחמד עלי באסירי, מומחה ליחסים בינלאומיים, שהזהיר מפני קיצוניים שמתנגדים לקשר בין מנהיגי ארה"ב ואיראן. לדבריו, מלמבד קיצוניים באיראן, מדינות רבות באזור מתנגדות אף הן לשינוי היחסים, בהן גם המשטר הציוני, כלשונו, שמנסה למנוע את התחממות היחסים משום שהוא חש כי האינטרסים שלו בסכנה.
בסוכנות הידיעות רויטרס ציטטו את עלי ואז, פרשן בכיר לענייני איראן מה-International Crisis Group, שאמר כי "הטאבו הגדול ביותר בפוליטיקה האיראנית נשבר. זה התחלה של עידן חדש".
מנגד, אתר האינטרנט האיראני "ראג'הניוז" שמומחים איראנים סבורים כי הוא קשור לנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, הגדיר את שיחת הטלפון כ"פעולה מוזרה וחסרת תועלת".
Read this article in English