רוחאני נחת בטהרן: תשואות ונעליים על האוטו
בתום "מתקפת הקסם" הדיפלומטית שהגיעה לשיאה אמש בשיחת טלפון היסטורית עם אובמה, שב נשיא איראן חסן רוחאני לארצו וזכה לקבלת פנים מעורבת. מצד אחד, מאות תומכים הריעו והודו לו, אך מנגד איסלאמיסטים השליכו ביצים ונעליים לעבר מכוניתו וצעקו: "מוות לאמריקה, מוות לישראל"
כשכותרות עיתוני העולם עדיין עוסקת בשיחת הטלפון ההיסטורית שקיים עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, נחת בצהריים (שבת) נשיא איראן חסן רוחאני בטהרן וזכה לקבלת פנים מעורבת. קבוצה של כ-60 צעירים איסלאמיסטים קיבלה אותו בקריאות "מוות לאמריקה ומוות לישראל" וחלקם השליכו אבנים, ביצים ואפילו נעליים על מכוניתו. מנגד, קבוצה של 300-200 מתומכיו של הנשיא הגיעו לשדה וצעקו לו: "תודה לך רוחאני".
שיחת הטלפון בין אובמה לרוחאני - ראשונה מסוגה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 - נערכה זמן קצר לפני שרוחאני עזב את ארצות הברית. בהצהרה הראשונה שהשמיע רוחאני לאחר נחיתתו, אמר שנשיא ארה"ב יזם את השיחה, זאת בניגוד לדבריו אמש של בכיר בממשל האמריקני כי רוחאני הוא שיזם את השיחה. "היינו בדרך לשדה תעופה כשנאמר לי שנציג מהבית הלבן התקשר לשגריר שלנו באו"ם ואמר לו שהנשיא אובמה רוצה לדבר איתי לכמה דקות", סיפר רוחאני.
התקשורת האמריקנית דיווחה בהרחבה על משמעות חילופי מילות הברכה בין רוחאני לאובמה בשיחה ההיסטורית. לפי ציוץ בעמוד הטוויטר של רוחאני, ציוץ שבינתיים נמחק, אובמה ענה לנשיא איראן בפרסית והשתמש במילה "חודההאפז" (khodahafez), מילה שמשמשת כדי לומר להתראות, אך משמעותה המילולית בפרסית היא "שהאל יהיה עמך".
איראן-ארה"ב - כתבות נוספות
בסוכנות הידיעות הצרפתית דווח כי עיתונים איראניים בירכו על שיחת הטלפון ההיסטורית בין שני המנהיגים. בעיתון הרפורמיסטי "ארמאן" נכתב כי העולם נבהל מהדיפלומטיה של רוחאני והתקשורת הופתעה משיחת הטלפון. "הסתיים טאבו של 35 שנים", נכתב בעיתון.
העיתון הרפורמי "אתמאד" פורסם טוב של פרופסור מוחמד עלי באסירי, מומחה ליחסים בינלאומיים, שהזהיר מפני קיצוניים שמתנגדים לקשר
בין מנהיגי ארה"ב ואיראן. לדבריו, מלמבד קיצוניים באיראן, מדינות רבות באזור מתנגדות אף הן לשינוי היחסים, בהן גם המשטר הציוני, כלשונו, שמנסה למנוע את התחממות היחסים משום שהוא חש כי האינטרסים שלו בסכנה.
בסוכנות הידיעות רויטרס ציטטו את עלי ואז, פרשן בכיר לענייני איראן מה-International Crisis Group, שאמר כי "הטאבו הגדול ביותר בפוליטיקה האיראנית נשבר. זה התחלה של עידן חדש". מנגד, אתר האינטרנט האיראני "ראג'הניוז" שמומחים איראנים סבורים כי הוא קשור לנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, הגדיר את שיחת הטלפון כ"פעולה מוזרה וחסרת תועלת".
Read this article in English