אתגר מבית: רוחאני וגרעין השינוי האיראני
בין שלטי המחאה בשדה התעופה לתמיכה ברחובות, דבר אחד בטוח: לנשיא איראן יהיה קשה לשמור על המומנטום החיובי מהעצרת הכללית של האו"ם. הפתיחות כלפי המערב עשויה להיתקל במשמרות המהפכה רבות העוצמה
בטרם יצא לעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, אמר נשיא איראן חסן רוחאני שהוא מקווה לפתוח עידן חדש בדיאלוג עם וושינגטון. אתמול (שבת) הוא שב לטהרן עם הישגים רבים בידו שאפילו האופטימיסטים ביותר לא ציפו שישיג.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
השבוע לפני: "מעגל המלחמות נסגר" ב-3:30 לפנות בוקר
לבנון, איראן או סודן: לאן יפנה מנהיג חמאס?
כעת מתחילה המשימה הקשה של רוחאני והמעגל הפנימי שלו, שמורכב מיועצים ועוזרים בעלי השכלה מערבית, שפתאום הפכו לשותפים של הבית הלבן ויכולים להביא לשינוי היסטורי במזרח התיכון. שינוי זה יכול בקלות להתחרות ב"אביב הערבי", או בהסכם השלום בין ישראל לבין מצרים.
אם רוחאני ובעלי בריתו באיראן רוצים לנצל את ההישגים שהתקבלו בימים האחרונים בזירה הדיפלומטית, הם צריכים להשיג תמיכה פוליטית מבית. זו משימה לא קלה בכלל, שבהשוואה אליה הקרבות של ברק אובמה עם מבקריו בארה"ב נראים פתאום "עדינים".
הפתיחות של רוחאני כלפי המערב עשויה להיתקל בכמה מכשולים פוליטיים, בראשם משמרות המהפכה רבות העוצמה ששולטות כמעט על כל דבר באיראן, מתוכנית הגרעין ועד לרשת של יחידות צבאיות שנמצאות בכל שכונה.
העתיד הקרוב יבחן את מידת הנחישות של רוחאני, ועד כמה משמרות המהפכה ותומכיהן מוכנים לקבל דבר שונה משנאה ומחשדנות כלפי ארה"ב. מי שוודאי יעקבו מקרוב, ואולי אף יושפעו מהמצב, הן השלוחות של איראן באזור, בהן סוריה וארגון חיזבאללה השיעי שבלבנון.
עם נחיתתו של רוחאני בנמל התעופה בטהרן הריעו לו תומכיו והניפו את השלט "אדון השלום". מנגד קיללו אותו המתנגדים, ושרו בקול "מוות לאמריקה". עם זאת, דבר אחד בטוח - קשה יהיה לשמור על המומנטום הדיפלומטי שנוצר בקצב מהיר ביותר בימים האחרונים וניזון על ידי הטוויטר.
הציר המרכזי, כמו תמיד, נותר המנהיג הרוחני העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, האיש שדרכו עוברת כל החלטה חשובה ומשמעותית. עד כה העניק חמינאי תמיכה חשובה ביותר בחיזוריו של רוחאני אחר האמריקנים ("גמישות הירואית בדיפלומטיה"), בזמן שנזף באופן נדיר במשמרות המהפכה וביקש מהן לשמור מרחק מכל ההתפתחויות המדיניות הקרובות. כל זמן שרוחאני זוכה לתמיכתו של חמינאי, להצעותיו לפתור את המבוי הסתום בשיחות הגרעין עם המערב יש אמינות חסרת תקדים.
אולם, חמינאי אינו מעוניין לגרום לקרע בארצו. התנגדויות חזקות שיגיעו מצד משמרות המהפכה ופלגים שמרניים קיצוניים יזכו ודאי לתשומת לבו. אפילו ערעור קטן של הגיבוי שמעניק חמינאי לרוחאני עשוי להיות בעל השפעה גדולה על הזירה העולמית, ולעורר במערב ספקות לגבי מידת הרצינות של טהרן ולגבי תועלת ההשקעה הגדולה בשיפור היחסים עמה.
מפקדים במשמרות המהפכה הזהירו בשבוע שעבר את רוחאני שלא יהיה נכון ללחוץ ידיים לאובמה בעצרת הכללית של האו"ם, שתתועד היטב על ידי התקשורת העולמית. אך כעת במשמרות המהפכה צריכים לספוג את שיחת הטלפון המפתיעה שקיימו אובמה ורוחאני במשך 15 דקות - הראשונה בין מנהיגי ארה"ב ואיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. האופן שבו יגיבו מפקדי משמרות המהפכה לשיחת הטלפון ההיסטורית יראה אם הם ינסו להתנגד לרוחאני או שיניחו לאירועים להתגלגל - לפחות עד הסבב הבא של שיחות הגרעין בין איראן לבין המעצמות המערביות שמתוכנן ל-15 עד 16 באוקטובר בז'נבה.
אפילו השמרנים הגדולים באיראן משדרים מסרים מעורבים. אלאדין בורג'רדי, יו"ר ועדת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ, אמר ששיחת הטלפון היא סימן לכך שוושינגטון מכירה בעוצמתה של איראן. מצד אחר, אתר החדשות האולטרה-שמרני rajanews.com תיאר את ארה"ב כאויב שלא ניתן לערערו ואמר ששיחת הטלפון הייתה "צעד מוזר וחסר תועלת".
משמרות המהפכה הן כמו הפנטגון, ה-CIA ו-וול סטריט בתוך גוף אחד ויש להן נגיעה עמוקה בכלכלה האיראנית באמצעות השקעות בנשק וחברות קש שבבעלותן. גם אלה סבלו מהסנקציות המערביות שבין היתר הכניסו את איראן לרשימה השחורה של מערכות הבנקאות הבינלאומיות. מפקדי משמרות המהפכה יכולים להתעקש שאיראן מסוגלת לצאת מכל סוג של לחץ כלכלי, אך המספרים אומרים אחרת. שיעורי האבטלה והאינפלציה באיראן רק הולכים ועולים, והכלכלה ההרוסה - יותר מאשר הדיכוי הפוליטי - עלולה לגרום להתנגדות נרחבת נגד המשטר.
זו עשויה להיות הסיבה המכרעת לכך שחמינאי נתן לרוחאני אור ירוק לחזר אחר האמריקנים והמערב בכלל. גם הנהגת משמרות המהפכה לא רוצה להיתפש כמי שתחסום את ההזדמנות לרכך את הסנקציות הבינלאומיות בהובלת ארה"ב. עדיין לא ברור אם וושינגטון תחליט להסיר חלק מהאמברגו שהטילה על טהרן, כחלק מאמצעי מיקוח בשיחות הגרעין. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר כי "הטון השונה מאוד שמגיע מכיוון איראן" עשוי לפתוח מסלול חדש במשא ומתן. השיחות האחרונות בין הצדדים נערכו בחודש אפריל.
שינוי באסטרטגיה האזורית?
המערב חושש שהמעבדות האיראניות להעשרת אורניום יפתחו בסופו של דבר כלי נשק גרעיני. איראן טוענת להגנתה כי תוכניתה הגרעינית נועדה למטרות שלום, בהן ייצור אנרגיה גרעינית ותרופות, תוך הסתמכות על הצו הדתי שפרסם חמינאי לפיו נשק גרעיני מנוגד לערכים איסלאמיים. אובמה עצמו הזכיר את הצו של חמינאי, ככל הנראה בצעד של מחווה לעבר השמרנים האיראנים, והבטיח שאמריקה לא מחפשת "שינוי משטר" באיראן.בינתיים, במשמרות המהפכה יודעים שכל הידברות רצינית עם וושינגטון עשויה להוביל לשינוי האסטרטגיה האזורית של הרפובליקה האיסלאמית, שכוללת בין היתר סיוע למשטרו של בשאר אסד בסוריה, לארגונים שיעים כמו חיזבאללה ולכוחות האנטי-אמריקניים בעיראק, בראשותו של איש הדת השיעי מוקתדא א-סאדר.
באיראן עצמה, כוחות הלחימה בסייבר ותוכנית המל"טים נוצרו קודם כול כדי להילחם בהשפעה האמריקנית באזור. גורמים אמריקניים מסרו אתמול שהאקרים, שככל הנראה קשורים לאיראן, פרצו לרשת מחשבים לא מסווגת של חיל הים האמריקני.
לצד השינויים שאולי תצטרך איראן לעשות במדיניות האזורית שלה, עומדות בפניה כמה הזדמנויות. סעודיה, היריבה העיקרית של הרפובליקה האיסלאמית ובעלת ברית קרובה של ארה"ב, עשויה לספוג מכה מהתקרבותה של וושינגטון לטהרן. אותו הדין כלפי ישראל, שחוסר האמון העקבי שלה באיראן מותיר אותה מחוץ למעגל ההשפעה על הכיוון הפוליטי-מדיני שאליו צועד המזרח התיכון.