שביזות יום א': "החופש הזה היה מעייף"
עם בוקר ישובו הילדים לגנים ולבתי הספר, והוריהם יחזרו לסדר יום שגרתי. תקופת החגים הארוכה והחופש הגדול ייוותרו מאחור, והפסיכולוגים ממליצים לחזור להרגלים באיטיות. "אין נוסחת קסמים, זה באמת קשה לילדים", הדגישו
אחרי החגים זה עכשיו: החופש הגדול תם, חגי תשרי חלפו והגשרים שחיברו בין סופי השבוע לימי החופשה פורקו. אזרחי ישראל יתעוררו הבוקר (יום א') למה שנראה כמדבר צחיח של ימי חול, וישתדלו לשים מאחוריהם במהרה את שבועות העבודה והלימודים המקוצרים - ולשוב לשגרה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
השבוע לפני: "מעגל המלחמות נסגר" ב-3:30 לפנות בוקר
לבנון, איראן או סודן: לאן יפנה מנהיג חמאס?
"בתום חופשה ארוכה של מנוחה, שמחה, רוגע ובילוי בחיק המשפחה, אחזור לשגרה ול-35 הילדים שלי בגן", סיפרה דיה, גננת בת 27, שכיוונה את שעונה המעורר לשעה 6:00. "בטוח שחלק גדול מהם יבכה אחרי החופש אבל זאת המציאות ואי אפשר להתחמק ממנה".
ידידיה הלוי, עובד סוציאלי מירושלים, העביר את זמנו בימים האחרונים מול הטלוויזיה, ובמוצאי שבת צפה שחורות. "המכה הזאת תגיע", אמר. "הראש שלי בשעות האחרונות טרוד רק במחשבה מה יהיה, עם מי אפגש וכמה הבעיות של המטופלים שלי יהיו חמורות ופתירות". בחודש האחרון הצליח לקיים מספר מצומצם של פגישות, ועם בוקר תתחיל שנת העבודה האמיתית שלו, כהגדרתו. "העבודה שלי היא לשמוע בעיות. אני אוהב אותה כי יש בה הרבה שליחות אבל העומס והשחיקה בה גדולים. אצטרך הרבה כוחות בבוקר".
מאיה, תלמידת כיתה ט' מאריאל, מעידה על קושי גדול לקראת החזרה ללימודים. "זה ממש מדכא לחזור אחרי שבועיים של חופש", סיפרה ל-ynet. "אנחנו נכנסים עכשיו לחודשים של למידה אינטנסיבית, הרבה מבחנים ושיעורי בית. כמובן שזה פחות כיף מלהיות בחופש". היא הודתה שלא איבדה קשר עם חומר הלימודים גם בשבועות האחרונים וסיפרה כי "פחדה" לשכוח אותו, "אז גם נהניתי וגם למדתי. זה אפילו קצת מלחיץ לחזור לשגרת הלימודים, אבל אני בטוחה שיהיה בסדר", סיכמה.
פז כהן, אב לשלושה ילדים בגן ובבית ספר יסודי בירושלים, סיפר על אנחת רווחה שהורגשה בקרב כל בני הבית. "עכשיו נפתחת שנת הלימודים באמת", אמר. "הילדים חוזרים לגן ולבתי הספר ואשתי ואני לעבודה. זה יצריך מהם למידה אינטנסיבית ועבודה קשה, ומאיתנו ללוות אותם בתהליך הזה לאורך כל השנה. את החופש ניצלנו בעיקר לזמן איכות משפחתי, אבל אין ספק שמיצינו אותו".
גל יוסף, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, העידה כי אינה בדיכאון מתום החופש והוסיפה כי "אתמול הלכתי לישון בהרגשה של 'יאללה חוזרים לשגרה'. החופש הזה היה מעייף. אני באופן אישי עושה את הסוויץ' מהר מאוד. עומדת בפנינו תקופה קשה מאוד, מלאת מבחנים ועבודות, וצריכים לחזור עם אנרגיות".
"אין נוסחת קסמים", הבהירה ד"ר איריס לבנשוס ארליך, פסיכולוגית שיקומית ומרצה במכללת לוינסקי. "פשוט צריך להיבהל פחות ולהבין שהרגלים זה דבר שקל להקנות לילדים, רק צריך להיות עקביים. ההורים צריכים לדבר עם הילדים על החזרה לשגרה, לקבוע אותה ובעיקר להבין את הילדים. זה באמת קשה להם, וההורים צריכים לשמור על מידתיות בהתלהבות שלהם מולם לקראת החזרה לשגרה".
לדבריה, החופש הזה היה קשה במיוחד. "במהלך החופש הגדול נכנסים לשגרה. היא לפעמים מעוותת בראייה של המבוגרים - כמו לקום כל יום ב-12 בצהריים - אבל זו שגרה. ואז מה שקרה זה שהוצאנו אותם משגרת החופש, הכנסנו אותם לשגרת לימודים ואז שוב לחופש. הילדים מבולבלים ומוטל עליהם עומס. עם זאת צריך לדעת שילדים כמהים לשגרה, וצריך להקנות להם אותה לאט לאט, ואולי אפילו להתחיל לתכנן את החופש הבא. אני מכירה ילדים שכבר מדברים על הפסטיגל".
ארליך הדגישה כי ילדים קטנים זוכרים פחות, ועל כן יש להזכיר להם פרטים מסוימים. "הם יכולים לשכוח את שם הגננת אם מדובר בגן חדש. בקרב הילדים הגדולים הכניסה לשגרה תהיה קלה יותר, אבל יש לקוות שגם המורים יסייעו בכך ולא יעמיסו חומר רב מיד עם החזרה. המוח שלנו מאוד אוהב שגרה, ובסופו של דבר שבוע מהיום והחגים ייראו לנו כאילו היו ממש מזמן".
ולסיום, החדשות המנחמות לשבוזים: מזג האוויר יהיה נעים ואף קריר מהרגיל לעונה: 28 מעלות בתל אביב, בחיפה ובאשקלון, 24 בירושלים, 30 בבאר שבע ו-35 באילת.