איראן: לא די בשיחת טלפון לשיקום היחסים
יומיים אחרי השיחה ההיסטורית בין נשיא ארה"ב לעמיתו האיראני, בטהרן מפחיתים ציפיות - ואולי גם מנסים להרגיע את השמרנים מבית: "זה לא אומר שאנחנו בדרך לנורמליזציה"
איראן מבהירה הבוקר (יום א') כי שיחת טלפון יחידה בין נשיא הרפובליקה האיסלאמית חסן רוחאני לבין נשיא ארה"ב ברק אובמה אינה סימן לכך שהיחסים בין טהרן לוושינגטון ישובו במהרה למסלול התקין, כפי שהיו לפני המהפכה האיסלאמית ומשבר בני הערובה באיראן ב-1979.
עוד חדשות מהעולם :
- עף דרך חריץ צר בהר ב-160 קמ"ש. צפו
סגן שר החוץ האיראני, עבאס אראגצ'י, צוטט היום בסוכנות הידיעות "פארס", המקורבת למשטר האיראני, כאומר ש"יחסים נורמליים" בין וושינגטון לטהרן "יצריכו יותר משיחת טלפון, פגישה או משא ומתן". בכך התכוון לומר שגם אם המשא ומתן המתחדש על תוכנית הגרעין של איראן יוליד את התוצאות הרצויות מבחינת שני הצדדים, אין פירוש הדבר שיהיה די בכך כדי לשים קץ לאיבה ביניהם.
דבריו של סגן שר החוץ האיראני הבוקר נועדו ככל הנראה גם להרגיע גורמים שמרניים באיראן המתנגדים להפשרה מהירה של הקיפאון
הדיפלומטי מול ארה"ב, שנמשך כבר 34 שנה.
נשיא איראן רוחאני שב אתמול לטהרן אחרי ביקורו בארה"ב לרגל כינוס עצרת האו"ם, והתקבל בתשואות מצד תומכיו אבל גם במטר אבנים ובזריקת נעליים מצד מתנגדיו, הכועסים על ההתחממות המסתמנת ביחסים עם ארה"ב. כעת מתחילה המשימה הקשה של רוחאני והמעגל הפנימי שלו, המורכב מיועצים ועוזרים בעלי השכלה מערבית, שפתאום הפכו לשותפים של הבית הלבן ויכולים להביא לשינוי היסטורי במזרח התיכון.
אם רוחאני ובעלי בריתו באיראן רוצים לנצל את ההישגים שהתקבלו בימים האחרונים בזירה הדיפלומטית, הם צריכים להשיג תמיכה פוליטית מבית. הפתיחות של רוחאני כלפי המערב עשויה להיתקל בכמה מכשולים פוליטיים, בראשם משמרות המהפכה רבות העוצמה ששולטות כמעט על כל דבר באיראן, מתוכנית הגרעין ועד לרשת של יחידות צבאיות שנמצאות בכל שכונה.
הציר המרכזי, כמו תמיד, נותר המנהיג הרוחני העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, האיש שדרכו עוברת כל החלטה חשובה ומשמעותית. עד כה העניק חמינאי תמיכה חשובה ביותר בחיזוריו של רוחאני אחר האמריקנים ("גמישות הירואית בדיפלומטיה"), בזמן שנזף באופן נדיר במשמרות המהפכה וביקש מהן לשמור מרחק מכל ההתפתחויות המדיניות הקרובות. כל זמן שרוחאני זוכה לתמיכתו של חמינאי, להצעותיו לפתור את המבוי הסתום בשיחות הגרעין עם המערב יש אמינות חסרת תקדים.
אולם, חמינאי אינו מעוניין לגרום לקרע בארצו. התנגדויות חזקות שיגיעו מצד משמרות המהפכה ופלגים שמרניים קיצוניים יזכו ודאי לתשומת לבו. אפילו ערעור קטן של הגיבוי שמעניק חמינאי לרוחאני עשוי להיות בעל השפעה גדולה על הזירה העולמית, ולעורר במערב ספקות לגבי
מידת הרצינות של טהרן ולגבי תועלת ההשקעה הגדולה בשיפור היחסים עמה.
מפקדים במשמרות המהפכה הזהירו בשבוע שעבר את רוחאני שלא יהיה נכון ללחוץ ידיים לאובמה בעצרת הכללית של האו"ם, שתתועד היטב על ידי התקשורת העולמית. אך כעת במשמרות המהפכה צריכים לספוג את שיחת הטלפון המפתיעה שקיימו אובמה ורוחאני במשך 15 דקות - הראשונה בין מנהיגי ארה"ב ואיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. האופן שבו יגיבו מפקדי משמרות המהפכה לשיחת הטלפון ההיסטורית יראה אם הם ינסו להתנגד לרוחאני או שיניחו לאירועים להתגלגל - לפחות עד הסבב הבא של שיחות הגרעין בין איראן לבין המעצמות המערביות שמתוכנן ל-15 עד 16 באוקטובר בז'נבה.
Read this article in English