שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: אוטיסט עבר ניתוח כדי שיפסיק לצעוק

בן 16 מוויסקונסין נהג לצרוח אלף פעמים ביום ו"יותר חזק ממכסחת דשא". הפתרון שמצאה משפחתו - ניתוח להגבלת מיתרי הקול שלו. מאז הוא צועק פחות, אוכל יותר ומתקשר יותר עם הסביבה. אבל האם זה אתי?

הניתוח הצליח, אך האם הוא עבר על גבולות האתיקה הרפואית? אישה ממדינת וויסקונסין עוררה ויכוח ציבורי נוקב בארצות הברית אחרי שהחליטה להעביר את בנה האוטיסט ניתוח שפוגע במיתרי הקול שלו. האם, ויקי האנגראף, בחרה בצעד החריג משום שלא הייתה מסוגלת להתמודד עוד עם הצעקות הבלתי פוסקות של בנה קייד בן ה-16.

 

עוד חדשות בעולם :

חתונה בעזה: החתן בן 15, הכלה בת 14

איראן: רוחאני הדיח את 'הדיקן הרודן' מטהרן

לחופש נולדו: שלושת האמריקנים באיראן

המיליארדים של סדאם חוסיין שוכבים במחסן?

 

האנגראף סיפרה שצרחותיו של בנה האוטיסט היו חזקות יותר ממכסחת דשא ושהוא נהג לצעוק יותר מאלף פעמים ביום בשלוש השנים האחרונות. אחיו התאום של קייד, קייל, גם סובל מאוטיזם ורגיש לרעש.

 

"זה היה נורא", אמרה האנגראף מהעיר אפלטון. "לא יכולנו ללכת לשום מקום". משפחתו של קייד פנתה לבקש עזרה ממומחה לבעיות התנהגות, מפסיכיאטר ומנירולוג, והם אבחנו את הנער כסובל מתסמונת טורט, הפרעה נירו-התפתחותית שבאה לידי ביטוי בטיקים מוטוריים וקוליים. הם נתנו לו תרופות פסיכיאטריות, אולם דבר לא עזר.

 

האנגראף לא התייאשה ומצאה כתבה שהמליצה להשתמש בבוטוקוס כדי לשתק את מיתרי הקול. המשפחה פנתה לבית חולים בעיר מדיסון ובו קיבל קייד טיפול בבוטוקוס. הטיפול עזר באופן חלקי. אז הציע ד"ר סת' דיילי, מנתח שמתמחה באף, אוזן וגרון, שהנער יעבור ניתוח שיפגע במיתרי הקול שלו. "אם הייתם מבלים איתו חמש דקות לפני שהוא עבר את הניתוח, הייתם רוצים למרוט את השערות שלכם", אמר דיילי. "זה היה נורא".

 

ד"ר דיילי הפריד את הסחוס במיתרי הקול של קייד ויצר פתח גדול מספיק לתנועת אוויר ובכך הגביל את עוצמת הקול. אמו של קייד סיפרה שמאז הניתוח ההפיך שעבר בשנת 2011, שכיחות הצרחות שלו ירדה ב-90 אחוזים וגם הווליום שלהן רשם ירידה. לדברי הרופא, הנער גם אוכל ומשוחח עם הסובבים אותו יותר מבעבר.

 

האנגראף סיפרה כי העובדה שבנה לא יכול עוד לצרוח בקול רם כנראה מיתנה את האובססיה שלו לעשות רעש. "עדיין יש לו קול גבוה והוא עדיין עושה הרבה רעש כמו שאוטיסטים רבים עושים, אבל עכשיו אנחנו יכולים להתמודד איתו במסעדה או בציבור", אמרה האם.

 

ד"ר דיילי סיפר שהניתוח שביצע הותאם למצב שלו ושלא ביצע ניתוחים מסוג זה בעבר. "המקרה שלו חריג. כנראה לעולם לא אראה עוד קייד במשך שארית הקריירה שלי ואופתע אם אראה", אמר המנתח.

 

ארתור קפלן, מומחה לאתיקה רפואית מ"מהמרכז הרפואי לאנגון" שבאוניברסיטת ניו יורק, אמר כי במבט ראשון המקרה מטריד, אולם "ניתן להגן עליו מבחינה אתית". "הסיבה לכך היא שזה הפיך ויכול לסייע לילד ליצור קשר עם אחרים", אמר קפלן. "זה משחרר אדם צעיר מחוסר יכולת תפקודית להפסיק לצעוק".

 

לד"ר דיילי עצמו יש ילד אוטיסט. במאמר שפרסם בכתב עת רפואי, הוא כתב כי הפתרון שנמצא לנער לא יגרום לו בעיות בטווח הארוך. "היה זה לא אתי מצדי לא לעשות כל שביכולתי כדי לנסות לעזור למשפחה ולמצוא גישה רציונלית", הוא כתב. מנגד, פעילים למען זכויות אוטיסטים דווקא חושבים שהניתוח שביצע דיילי איננו אתי וטוענים שבעיות התנהגות של אוטיסטים הן עבורם דרך להגיע את רגשותיהם השונים, בהן פחד וחרדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים