מחאת ההחקלאים: אל תפקיעו את הקרקעות
מאות חקלאים יוצאים במסע לחצים על הח"כים כדי לעצור בחקיקה את מהלכי הממשלה, שלטענתם מצמצמים את זכויותיהם על קרקעות שהיא מפקיעה לצרכי בנייה. "מפקיעים מאיתנו אדמות אחרי ששמרנו עליהן 65 שנה"
סוגיית הקרקעות החקלאיות ממשיכה לתפוס כותרות, הפעם לא מצד היזמים כי אם מצד החקלאים. כ-600 חקלאים חברי עמותת "אדמתי", מ-150 קיבוצים ומושבים ברחבי הארץ, ערכו אמש (ב') כנס מחאה במועצה האוזרית דרום השרון נגד הממשלה, שלטענתם מצמצמת, באמצעות רשות מקרקעי ישראל, את זכויותיהם על הקרקעות - על מנת לנכס אותן לצורך בנייה.
כתבות נוספות על קרקע חקלאית בערוץ הנדל"ן :
- הקץ לנוכלויות במכירת קרקע חקלאית?
- רוצים את עסקת חייכם? לא בקרקע חקלאית
- קרקע חקלאית? "עדיף להשקיע בקזינו"
העמותה קמה עוד לפני קום המדינה וניהלה מאבק לאורך שנים עם ממשלת המנדט. כעת מספרים בעמותה, כי היא החלה במאבק מול ממשלת ישראל, על רקע שחיקת זכויות החקלאים על אדמותיהם בעשורים האחרונים.
בעמותה הוסיפו כי המאבק הגיע לשיאו לאחרונה עקב סימנים מדאיגים, לפיהם המדינה, באמצעות רשות המקרקעין, פועלת למנוע את חידוש הנוהל של החכרת הקרקע לדורות - אפילו מהוותיקים שאבותיהם עלו על אדמותיהם בשנות ה-20 וה-30 של המאה שעברה, לפני 80-90 שנה.
"אנחנו צריכים לצאת למלחמה"
בכנס המחאה טענו החקלאים כי חוזי החכירה החדשים הם "בלתי סבירים ולא ניתנים ליישום", ומנוגדים להחלטות קודמות של מועצת מקרקעי ישראל. "אנחנו צריכים לצאת מהכנס למלחמה״, אמר מרכז הנדל״ן בקיבוץ יגור, אביהו קול.
שלמה חביב, מזכיר קיבוץ נחשונים, סיפר על תלאות החקלאים בעקבות הפקעת 1,500 דונם מאדמותיהם לצורך סלילת כביש 6. "אמרו לי שלא יתנו לנו אדמה חלופית, אבל יאשרו לבנות מתקני ייצור בחצר המשק. הגשנו תוכניות - ולא אישרו לנו. ביצענו את התוכניות, והעמידו אותי למשפט. אמרתי לשופט, אני מצטער שלא עשיתי יותר מזה. שמרנו על האדמה ב-65 שנות המדינה, בשכר מינימום של שלוש משמרות ליום לכל אדם, ולפי החשבון שלי, מגיע לכל כל משפחה מעל 17 מליון שקל, ללא ריבית והצמדה".
פרקליט העמותה, עו"ד רון רוגין, סיכם את הכנס באומרו כי ״רק בישראל נוטלים אדמות מחקלאים בשרירות לב, ללא פיצוי הוגן, או ללא הסדרת תעסוקה ומקור פרנסה חליפית. אחרי שנים של ניסיונות עקרים, אין מנוס אלא ללחוץ בכנסת על חקיקה ראשית״.