השיתוק בממשל האמריקני: כמה זה יעלה?
המשבר הפוליטי בארה"ב, על רקע המחלוקת סביב חוק התקציב, הוציא כמיליון עובדים במגזר הציבורי לחופשה כפויה ללא תשלום. בדקנו אילו גופים מושבתים, מהן ההשלכות הכלכליות הצפויות וכיצד יגיבו המשקיעים
הממשל בארה"ב מתמודד היום (ג') עם משבר חריף: לראשונה זה 17 שנה מושבתים משעות הבוקר (ג') רוב גופי הממשל האמריקני משום שהסנאט (רוב דמוקרטי) ובית הנבחרים (רוב רפובליקני) לא הגיעו להסכמה בנוגע לחוק התקציב. ההשבתה נכנסה לתוקפה בחצות שעון החוף המזרחי (7 בבוקר שעון ישראל). מעתה ייאלץ הממשל הפדרלי להוציא כמיליון עובדים לחופשה כפויה ללא תשלום.
למה מתרחש השיתוק בממשל?
בכל שנה, הקונגרס חייב לאשר חוקים המספקים תקציב לסוכנויות הפדרליות. התקציב החדש מתחיל ב-1 באוקטובר, והקונגרס לא הצליח לאשר אף אחד מהחוקים האלו עד כה. מאמץ לספק תקציב זמני הושהה: הרפובליקנים התעקשו שלא לאשר צעד לתקצוב זמני אלא אם הדמוקרטיים יסכימו לחסום תקציב לחוק שירותי הבריאות של אובמה, שזכה לכינוי "אובמה-קר", והדמוקרטיים סירבו לכך. על פי החוק האמריקני, אם לסוכנות ממשלתית אין תקציב שאושר, היא לא יכולה להוציא כסף וחייבת להפסיק את פעילותה.
האם כל התוכניות הממשלתיות ייסגרו?
קטגוריות גדולות וחיוניות לא ייסגרו - המוסד לביטוח לאומי, תוכנית ה-Medicare המבטיחה שירות רפואי לקשישים ובעלי מוגבלויות, רשויות אכיפת החוק, הצבא, וסוכנויות המודיעין - ממשיכות לפעול.
הבנק הפדרלי ימשיך בעבודה רגילה, וככל הנראה גם בתי המשפט, משום שהם מקבלים את המימון לפעילותם ממקורות אחרים, ולא מחוקי התקציב המדוברים. בתי המשפט הפדרליים יישארו פתוחים ל-10 ימי עסקים, ויבצעו הערכה מחדש ב-15 באוקטובר.
רוב העובדים האמונים על השקת "אובמה-קר", חוק שירותי הבריאות החדש הצפוי להיכנס לתוקף ב-1 באוקטובר, יילכו לעבודה, משום שהמימון שלהם מגיע מה"חוק לעלות סבירה של שירותי בריאות", ולא מתוקף חוקים הקשורים לתקציבים הממשלתיים הרגילים.
איזו פעילות תיפסק?
עובדים פדרליים: על פי ההערכות, כ-800 אלף עובדים המוגדרים "לא-חיוניים", מתוך 2.1 העובדים הפדרליים - יישארו בבית בחופשה ללא תשלום.
פארקים לאומיים: הפארקים הלאומיים יהיו סגורים. המשעות היא הפסד של 750 אלף מבקרים ביום והפסד כלכלי לפארקים בסך של עד 30 מיליון דולר ליום, על פי איגוד השימור של הפארקים הלאומיים.
משרדי מס הכנסה: המרכזים שנותנים סיוע למשלמי המסים ורוב המשרדים שמאשרים מענקים וחוזים, יהיו סגורים.
משרד ההגנה: כל החיילים ימשיכו בעבודה כרגיל, אך עובדים אזרחיים רבים במערכת הביטחון ייצאו לחופשה ללא תשלום, כך מסר סגן שר ההגנה האמריקאי, אשטון קרטר.
על פי סוכנות S&P, סגירה של פחות משבועיים לא תשפיע על דירוג האשראי של חברות גדולות העובדות עם מערכת הביטחון, אך תקופה ארוכה יותר עלולה להחליש את החברות. רובן לא יקבלו תשלום ולא יחתמו על חוזים חדשים, בעיקר של שירותים.
משרד המשפטים: פחות מ-18 אלף עובדים מתוך קרוב ל-115 אלף עובדי המשרד ייצאו לחופשה ללא תשלום, ויוחזרו לעבודה אם הקפאת התקציבים תימשך זמן רב מידי.
גופים נוספים: על פי נתוני המשרד לניהול ותקציב, כ-97% מהעובדים של נאס"א לא יגיעו לעבודה, 93% מהעובדים של הסוכנות להגנה על הסביבה, ו-87% מעובדי המשרד למסחר.
אתרי תיירות: חלק מאתרי התיירות הפופולריים בוושינגטון יהיו ככל הנראה סגורים, כגון האנדרטה של FDR, מרכז קנדי לאמנויות, ספריית הקונגרס, הפסל של לינקולן, הארכיון הלאומי, גן החיות הלאומי והמוזיאונים של הסמית'וניאן.
האם יש השפעה גם מחוץ לארה"ב?
עורכי דין המנהלים דיונים מול ארגון הסחר העולמי יבקשו בקשה לדחייה ועובדים ממשלתיים הדנים על הסכמי סחר, בעיקר מול האיחוד האירופי והשותפות הטרנס-פאסיפית - יפסיקו את פעילותם.
האם העובדים יקבלו שכר עם שובם לעבודה?
בפעם שעברה שדבר כזה אירע, במהלך הכהונה של ביל קלינטון, הקונגרס אישר תשלום רטרואקטיבי, אך אין ביטחון מוחלט שכך יקרה גם הפעם.
מה תהיה ההשפעה על הכלכלה?
הרבה תלוי במשך הזמן בו הגופים הממשלתיים יהיו סגורים. אם מדובר במספר ימים בלבד, ההשפעה הכלכלית תהיה קטנה. אך ככל שהזמן יהיה ארוך יותר, הפגיעה בכלכלה תתעצם. ענף התיירות יהיה בין הראשונים להיפגע, בעקבות סגירת הפארקים וחוסר היכולת של תושבים זרים לקבל ויזה.
הכלכלנים של גולדמן זאקס העריכו כי ההפסד יעמוד על 8 מיליארד דולר לשבוע, על בסיס מצב דומה שאירע ב-1995-1996. לא מדובר בסכום גדול במיוחד, בכלכלה שהתמ"ג שלה עומד על כ-16 טריליון דולר, אך הוא עשוי להפחית ב-0.9% את תחזית הצמיחה השנתית של ארה"ב לרבעון הנוכחי, מ-2.1% ל-1.6%.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, העריך הבוקר כי "כל עוד ההשבתה לא תתארך באופן משמעותי רוב הנזקים הם קצרי טווח וברי תיקון ולא ישאירו חותם משמעותי על צמיחת המשק האמריקני".
כמה זמן המצב צפוי להימשך?
הרפובליקנים והדמוקרטיים יחכו לראות את מי מהצדדים יאשימו במצב. הצד המפסיד במאבק על דעת הציבור יחליט שהמחיר גבוה מידי ויסכים להתפשר. במהלך הכהונה של קלינטון נרשמו שתי תקופות שכאלו - אחת נמשכה 5 ימים, והשניה, שהשפיעה רק על חלק מפעילות הממשלה, נמשכה 3 שבועות.
האם יש עוד "דד-ליינים" שאורבים בהמשך?
כן. הדד ליין המשמעותי הבא הוא ה-17 באוקטובר, בו משרד האוצר האמריקאי יגיע למגבלת ההלוואות שלו, הידועה בתור "תקרת החוב". התרחיש החמור ביותר הוא שממשלת ארצות בהרית תיכנס לחדלות פירעון על החוב שלה, מה שיעורר חשש בקרב המשקיעים. התשואות על אגרות החוב של משרד האוצר האמריקאי עשויות לנסוק (נסיקה בתשואות האג"ח תבוא במקביל לצניחה בערכן), מה שיהפוך את גיוס החוב של הממשלה לעניין יקר אף יותר.
אם ייגמר לממשלה הכסף למימון החוב שלה, היא תתחיל שלא לעמוד ב-30% מהתשלומים שלה, עד להגדלת תקרת החוב. ביולי 2011 נערכו מגעים דומים על הגדלת תקרת החוב, אז הרפובליקנים גרמו לאובמה להתחייב לקיצוצים בהוצאות בתמורה לאישור הגדלת התקרה, וסגירת המשרדים הממשלתיים נמנעה. במהלך אותם מגעים מתוחים, S&P הורידה את דירוג האשראי של ממשלת ארה"ב, מדד S&P 500 צנח בקרוב ל-20% בשבועיים, אך התשואה על האג"ח הממשלתי ירדה לקרוב ל-2%.