עגבניות לא ליד מלפפונים: אחסון בריא של ירקות
הצבע, הרכות, הריח ואופן האחסון של הפירות והירקות משתנים באופן דררמטי כשהטמפרטורות מתחילות לצנוח. איך להמשיך ליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלהם גם בחורף ולמה כדאי לשים לב כשבוחרים אותנו אצל הירקן?
הפירות והירקות גם מחליפים עונה. מבלי ששמנו לב, הקיץ כבר מאחורינו. הטמפרטורות מתחילות לרדת ואוטוטו גם נזיז את המחוגים ונעבור רשמית לעונת החורף, בה הטמפרטורות הנמוכות בשילוב סופות הגשמים פוגעות ביבולי הפירות והירקות – מה שגורם, כמובן לעליית מחירים בענף.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
ככל הנראה לא נצליח לגרום להורדת מחירי הפירות והירקות, אך להאריך חייהם ולצמצם בתדירות את קנייתם (מבלי לצרוך פחות) דווקא כן. אז רגע לפני החורף:
כיצד נמנע מהמלפפונים מלהרקיב ו"ללבוש פרווה" החורף? באיזה אופן יש לשמור את העגבניות? במקרר, או אולי בקערה על השיש?
באופן כללי, בבחירה נכונה של הפרי או הירק בכוחנו להאריך את חייו ולשמור על ערכיו התזונתיים וטריותו לאורך זמן, ולכן השלב הראשון בדרך לפירות וירקות בריאים שיחזיקו מעמד במקרר לאורך זמן מתחיל כבר בקנייה.
אכילה בריאה
10 דרכים לגרום לילד לאכול פירות וירקות
קילו ביום: 5 סיבות שישכנעו אתכם לאכול ירקותמה קורה לעור אחרי 6 שבועות של פירות וירקות
עגבניות - אדומות כל השנה
לעגבניות טריות יתרונות בריאותיים רבים, וביניהם: עשירות בוויטמין C, נטולות שומן, דלות בנתרן ומקור טוב לוויטמין A ואשלגן. הן מכילות ליקופן, אחד מנוגדי החמצון המפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים. אז, כיצד נבחר עגבנייה טובה וטרייה?
צבע. עגבניות אדומות מצביעות בדרך-כלל על בשלות, לכן עדיף לרכוש עגבניות אדומות עם גוון בהיר במקצת, כך שאורך חייהן יהיה ארוך יותר.
משקל. עסיסיות העגבנייה נמדדת במשקלה, ועל כן העדיפו עגבניות כבדות בהשוואה לגודלן ולעגבניות אחרות.
ריח. על העגבנייה להפיץ ריח של טריות משולב בניחוחות האדמה; אם בלחיצה עדינה במיוחד העגבנייה לא מפיצה ריח – היא לא טרייה.
צורה. לצורת העגבנייה אין כל משמעות, אך הימנעו מעגבניות עם כתמים או סדקים על קליפותיהן.
אחסון. בהגיעכם הביתה, אל תכניסו את העגבניות ישירות למקרר, כיוון שקירורן עלול לגרום למרקמן להיות קמחי. לכן, עדיף לאחסן אותן במקומות קרירים, יבשים ומוצלים (כמו המזווה) כאשר שורשיהן פונים כלפי מטה. בנוסף, חשוב לאחסן אותן בשורה ולא אחת מעל השנייה.
טיפ להארכת חייהן. לאחר הקנייה, הסירו את עלי הגביע שלהן באופן מיידי היות שאם הם ירקבו, הם יפגמו בעגבניות עצמן.
מלפפונים - מבריקים וירוקים
מלפפונים מכילים את רוב הוויטמינים להם אנו נזקקים מדי יום ביומו, כמו: אשלגן, וויטמין C, סידן, חומצה פולית, ברזל, מגנזיום, זרחן ואבץ. 95% מהמלפפון הם מים והוא דל קלוריות. אז, מה חשוב לבחון בקניית המלפפון?
מגע. בחיפוש אחר המלפפונים הטריים לא די במראה יפה ומבריק, יש לתור אחר מלפפונים מוצקים ללא פגמים או קצוות רכים.
צבע. בדומה למרבית הירקות והפירות, קליפה כהה משמעה בשלות. בכדי לרכוש מלפפונים טריים ועל מנת שאורך חיי המלפפונים יהיה ארוך ככל הניתן, בחרו במלפפונים בעלי קליפה בהירה יחסית (אם כי לא צהובה).
גודל. במקרה דנן, הגודל לא קובע. דווקא המלפפונים הקטנים יותר נחשבים לפחות מרים, כך שגם אם המלפפונים הגדולים מרשימים מאוד, רצוי לבחור בקטנים שבהם.
אחסון. המלפפונים אוהבים טמפרטורה של 10 מעלות, ואילו במקרר יש 4 מעלות בלבד. לפיכך, כדאי לשטוף אותם, לייבש היטב, לעטוף אותם יחדיו בנייר סופג ולהניח בשקית סגורה. כמו כן, מומלץ להכניסם למגירה פרטית משלהם במקרר הנפרדת מזו של העגבניות (היות והן פולטות חומר המזרז את הבשלת המלפפונים).
פלפלים - בכל הצבעים
הפלפל הוא הירק שמכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C, אכילתו מסייעת במניעת חלות לב ורבים מאיתנו ישמחו לדעת כי יש בו נוגדי חמצון רבים שמאטים את תהליך ההזדקנות. אז, איך קונים?
גוון. בין אם אתם חסידים של האדומים, הירוקים או הצהובים, רצוי לבחור את הפלפלים בעלי הגוון המבריק ביותר, הצבע העמוק ביותר, המוצקים ביותר וללא פגמים או קמטים.
אחסון. לאחר הקניה, יש להכניסם לתוך שקית נפרדת או כשהם עטופים בניילון נצמד, ולאחסנם במקרר (זאת על מנת למנוע מהם לחות, שמקצרת את אורך חייהם).
טיפ להארכת אורך חייהם. קטמו את עוקץ הפלפלים בעזרת סכין, ולא ביד (מה שעלול לגרום לפצע).
טיפ לבשלנים. פלפלים שדפנותיהם ישרות, יחסית, יהיו קלים יותר לקילוף.
תפוחי אדמה - לא רק למדורה
תפוחי האדמה הם הירקות הנצרכים ביותר אשר מהווים מקור מזין ודל קלוריות של פחמימות, ואף רוויים באשלגן ובוויטמין C. אז, מה חשוב לדעת כשקונים תפוח אדמה?
צבע. חפשו אחר תפוחי אדמה חלקים בגוון חום בהיר עם מעט "עיניים". הימנעו מתפוחי האדמה בעלי כתמים ירוקים או כתמים דהויים- טעמם מריר ואף עשוי להיות רעיל באכילה מרובה. כמו כן, הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי גוון ירקרק, הדבר מצביע על כך שהם נחשפו לאור במהלך האחסון, מה שעלול לייצר טעם מר.
מגע. תפוחי אדמה נוקשים הם תפוחי אדמה טריים ועל כן הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי עור מקומט, אזורים רקובים (בעיקר בקצוות) או כתמים שקועים.
היגיינה. במקרה הזה רצוי להתעלם מכל מה שלמדו אותנו מגיל אפס. רצוי לרכוש תפוחי אדמה שלא נשטפו ולא נוקו – כיוון שאלו מתקלקלים מהר יותר.
אחסון. רצוי לשמור את תפוחי האדמה מחוץ למקרר ולאחסנם במקום קריר וחשוך, זאת משום שבעת חשיפתם לאור- הם מתחילים להוריק, ואז אכילתם אסורה כיוון שמדובר בחומר רעיל.
גודל אחיד. רצוי לבחור בתפוחי אדמה בעלי גודל, צורה ומשקל אחידים. כך הם יתבשלו בערך באותו הזמן ויהיו קלים יותר לקילוף.
אספרגוס - פריך וירוק
הגבעולים הירקרקים או הלבנבנים הללו מהווים מקור מעולה לחומצה פולית וקבוצת ויטמין B, ועל כן אפקטיבי בהורדת הסיכון למחלות לב וכבד. כמו כן, נמצא כי אספרגוס מכיל כמות גבוהה של גלוטתיון, נוגד חמצון שמהווה לוחם חזק במיוחד בסרטן. אז, כיצד בוחרים אספרגוס?
צורה. מומלץ לבחור באספרגוס ישר, מתוח ובעל פרחים סגורים (ולא פורחים). כמו כן, אם תנסו לכופף את חנית הגבעול, עליה להיות פריכה ולהישבר, ולא להתקפל.
מגע. השתדלו לבחור בגבעולים קשים למגע, והימנעו מבחירה באספרגוסים רכים, פגומים או קמלים.
צבע. רצוי לבחור באספרגוס בהיר ככל הניתן, היות והבהירות מעידה על טריותו.
אחסון. בהגעה הביתה מהקניות, יש לחתוך את הקצוות הקשים של האספרגוס, לשטוף אותו במים חמימים כמה פעמים ולהכניסו למקרר בכלי עם מכסה, או בשקית אחסון מפלסטיק.
ארטישוק - ירוק וכבד
בעבר השתמשנו בעלי הארטישוק כרכיבים לדאודורנטים, מרענני נשימה וחומרים משתנים, וכיום, לאחר מחקרים, ידוע כי הוא מקור טוב לסיבים תזונתיים, וויטמין C וחומצה פולית. הוא מכיל סינארין (מועיל לתפקוד הכבד), קוורצטין (נוגד חמצון שמגן מפני התפתחות סרטן ומחלות לב) ועוד.
צורה. מומלץ לרכוש ארטישוקים סגורים יחסית (כמו ניצנים), צפופים וללא פגמים. במידה והעלים נצמדים בחוזקה ולא ניתנים לתלישה מהירה- הארטישוק מצוין. אם הארטישוק יהיה פתוח והעלים בולטים החוצה- הוא יהיה חסר טעם.
גבעול. במידה ונקודת החיתוך של הגבעול בגוון כהה- הדבר מעיד על כך שמדובר בארטישוק ישן.
משקל. לחצו על חלקו התחתון של הארטישוק בעזרת האגודל; אם הוא קשה וכבד- מדובר בארטישוק טרי.
צבע. הימנעו מרכישת ארטישוקים שיש להם כתמים חומים ורכים, היות והם יכולים להיות אינדיקטור לכך שהארטישוק רקוב. בחרו בארטישוק בצבע ירוק חזק עם עלים בעלי ברק.
אחסון. יש להכניס את הארטישוקים כפי שהם (ללא שטיפה) לשקית ניילון, ואז לתוך המקרר בטמפרטורה לא נמוכה מדי (עד 4 ימים).
בננה - עדיף צהובות
לא סתם מכנים את הבננה "פצצת אנרגיה"; היא מכילה שלושה סוגי סוכר טבעי (סוכרוזה, פרוקטוזה וגלוקוזה) ומאיצה מיידית את רמת האנרגיה. אז, למה חשוב לשים לב בעת קנייתה?
קליפה. חפשו אשכול בננות בעל קליפות חלקות, ללא חבורות, כתמים או פצעים.
צבע. במידה ותרצו לאכול את הבננה באופן מיידי, חפשו אחר בננות צהובות. אם השימוש בהן יעשה במועד מאוחר יותר מרגע הקנייה, מומלץ לרכוש בננות בגוון צהבהב, כאשר שהן מתחילות להבשיל, או בננות ירוקות- אם תשמשו בהן כשבוע לאחר הקנייה.
מגע. רמת הקשיחות של הבננה (כמו צבעה) מעידה על בשלותה. כך, בננה קשיחה מאוד תהיה ודאי ירוקה וטרם בשלה, בננה מעט רכה בגוון צהבהב מתחילה להבשיל ובננה צהובה הינה בננה בשלה למאכל.
אחסון. בכדי לשמור על טריות הבננה יש לאחסנה בטמפרטורת החדר ואין להכניסה למקרר בשום אופן, מה שיגרום להופעת כתמים וריקבון.
אבוקדו - הפרי האבוד
האבוקדו הינו פרי (ולא ירק!) דל בכולסטרול אך מכיל כמויות גבוהות של שומן, הוא מקור טוב לוויטמין C ומכיל רכיבים תזונתיים אנטי-דלקתיים. אז, איך קונים אבוקדו?
מגע. בעת הקנייה רצוי לבחור כמה פירות רכים למגע וכמה קשים יותר, זאת בכדי שגם תוכלו לאכול אותם במיידי ואלו המיועדים לאכילה בעוד כמה ימים – לא יירקבו.
קליפה. חפשו אחר אבוקדו בעל קליפה חלקה ללא דופי. פירות בעלי קליפה מבריקה יחסית הינם טרם בשלים לאכילה.
צבע. צבעי האבוקדו משתנים בהתאם לזני הפרי, ולכן- צבע קליפתו של אבוקדו מזן האס שטרם הבשיל הינו ירוק כהה, או שחור-סגלגל לאחד שהבשיל. לעומת זאת, לאבוקדו מזן פלורידה יש קליפה בצבע ירוק בהיר עם גוון צהבהב, גם כשהוא בשל.
אחסון. את האבוקדואים רצוי לאחסן במקום קריר ויבש, זאת משום שקרני השמש גורמת להאצת תהליך הבשלתם עד לריקבון.
התפוח הגדול - היופי לא קובע
לתפוחי העץ יתרונות בריאותיים רבים (ועל כן הורים רבים מאכילים את תינוקיהם במחית תפוחים), הם עשירים בסיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים. כדאי לדעת שקליפת התפוח מכילה כמות גדולה של פקטין (סיב מסיס), מה שמסייע לתחושת השובע.
צבע. למרות שזני התפוחים השונים נבדלים זה מזה בצבעם, במרקמם ובטעמם, באופן כללי כדאי לבחור בתפוחים בהירים ומבריקים. כמו כן, הימנעו מתפוח בעל כתמים חומים.
מגע. כיוון שלעיתים צבע התפוח לא בהכרח מעיד על בשלותו, למישוש התפוח תפקיד חשוב. חפשו תפוח קשיח לחלוטין, ובמידה ואתם חשים באזורים רכים- הימנעו מקנייתו, אורך חייו לא יהיה ארוך וכנראה שמרקם בשרו קמחי.
גודל. היופי הוא בעיני המתבונן, ולכן חשוב לדעת כי למרות שהתפוח הגדול נורא יפה ומפתה, סביר להניח שהוא יבשיל וירקיב מהר יותר מתפוח קטן.
אחסון. כדאי לאחסן את התפוחים במקום מוצל וקריר או במקרר, תוך הפרדתם מפירות וירקות אחרים, כיוון שתפוחי העץ פולטים גזים שגורמים לפירות וירקות אחרים להרקיב מהר יותר.
אגסים מתחפשים
האגס הינו פרי עשיר בוויטמין C ובסיבים תזונתיים ואינו מכיל כלל כולסטרול, נתרן או שומן רווי. הוא קל מאוד לעיכול (ולכן מומלץ כמאכל תינוקות) ואף יש הטוענים שהוא מאט את תהליך ההזדקנות.
מגע. בניגוד לפירות רבים, מומלץ לרכוש דווקא אגסים מעט רכים, כיוון שלאגסים קשיחים ייקח לא מעט זמן להבשיל. כיוון שתהליך ההבשלה של האגס מתחיל מחלקו הפנימי, רצוי שבדיקת הרכות תיעשה בחלק הקרוב לגבעול כיוון שהוא הצר ביותר והוא יוכל לתת אינדיקציה לגבי רמת בשלותו. כך, אם חלקו התחתון (והשמן ביותר) מרגיש רך, סימן שהאגס בשל מדי.
קליפה. רמת הכהות של גוון הקליפה איננה מעידה על טיב האגס, אך הימנעו מפרי בעלי כתמים, חבורות או פגמים אחרים על קליפתו.
אחסון. הטמפרטורה האידיאלית להארכת חיי האגס היא טמפרטורת החדר, אך במידה וברשותכם אגסים קשיחים ותרצו להאיץ את תהליך ההבשלה שלהם- הניחו אותם בשקית סגורה מנייר עם בננה.
הכותבת היא נטורופתית וההרבליסטית קלינית ענת קידר עמית ממחלקת התזונה של "אפונה וגזר"