רשלנות בתיירות מרפא? בן 2 מת אחרי 8 ניתוחים
שמונה ניתוחים וכמעט 20 הרדמות עבר ולדימיר הפעוט מרוסיה במסגרת "תיירות מרפא" בישראל עד שמת, והכל למען כסף, כך נטען בתביעה שחושפת קטי דור ב"מבט" בערוץ הראשון. "חשבתי שהרפואה בישראל טובה", אומרת אמו. "לא אסלח לעצמי". מי משלם על ניתוחים מיותרים?
מי ייתן את הדין על ניתוחים שהשתבשו במסגרת תיירות מרפא בישראל? ילד אחד קטן, בן שנתיים בלבד, שילם כבר בינתיים את המחיר בחייו. כתב תביעה שהוגש במהלך החגים על ידי עורכת הדין אהובה טיכו מגולל מסכת ייסורים נוראית שעבר ולדימיר ליוסוב מרוסיה, שהגיע לפני כשלוש שנים לישראל בשל ציסטה בגב, ומת לאחר שמונה ניתוחים וכמעט 20 הרדמות. את סיפורו הקשה מביאה הערב (ג') קטי דור בתוכנית "מבט" בערוץ הראשון.
עוד חדשות בריאות:
- לאחר חודש וחצי: רק 60% חוסנו נגד פוליו
- צפו: פעוט בן שנתיים בהריון עם אחיו התאום
- חייבים לעקור שיני בינה? 10 מיתוסי שיניים
על פי התביעה, הראשונה בתחום של תיירות מרפא בארץ, ליוסוב לא גדל בצורה תקינה וסבל מרפלוקס. בתחילה הוא הגיע עם אמו סבטלנה לישראל כדי לקבל חוות דעת בבית החולים שניידר באשר לציסטה שנמצאה בגבו, שם אמרו הרופאים כי לא כדאי להתערב כירורגית במקום עד שיגדל קצת, במשך חצי שנה לפחות.
חוות הדעת תאמה להמלצות הרופאים ברוסיה, אך האם שוכנעה על ידי חברת תיווך ישראלית כי כדאי לה לקבל חוות דעת נוספת, אם כבר הגיעה לארץ.
השניים פנו לבית החולים איכילוב, שם אמרו הרופאים כי אפשר לנתח את הילד כדי להוציא את הציסטה מהגב, אך יש לטפל קודם במנגנון האכילה ולתקן את הרפלוקס. בצורה זו, הם אמרו, הילד יגדל בצורה תקינה ואז אפשר יהיה לנתח.
סבטלנה הסכימה להצעת הטיפול, הוא עבר את הניתוח לתיקון הרפלוקס ומשם הם חזרו הביתה, לרוסיה. כשהילד החל להקיא דם ולהשתעל הם הגיעו לטיפול נוסף בארץ, ולמרות מצבו הירוד הוא הוכנס לניתוח להוצאת הציסטה. רק במהלך האשפוז הבינו הרופאים כי הניתוח לתיקון הוושט קרס ויש צורך בטיפול נוסף, שכמובן שולם על ידי האם באופן פרטי ועולה סכום משמעותי.
על פי כתב התביעה, במהלך הניתוח הנוסף התברר שגם הקיבה נפגעה בניתוח הראשון, ולחדר הניתוח נקרא בבהילות מומחה. הוא הציל את חיי ליוסוב באותו הרגע, אך זה יצא מהניתוח כשהוא מורדם ומונשם. על פי המומחה, צריך היה לכרות את הקיבה כולה, אחרת לילד יהיו 10% סיכויים לשרוד.
הפעוט עבר כאמור לא פחות משמונה ניתוחים שבהם ניסו הרופאים להציל בכל פעם איבר אחר שקרס, אך מצבו רק הלך והידרדר. בריאותיו הצטברו במים והוא עבר עוד ועוד טיפולים, עד שמת לאחר שנה וחצי של ייסורים. כאשר סבל מזיהום ומחום ולאמו כבר לא היה כסף לממן את הטיפול, הוא שוחרר מבית החולים למקום שבו התגוררה בארץ. היא נאלצה לשלם על העברה באמבולנסים והחלה להיתמך בעמותות ובאנשים נדיבים מן הקהילה הרוסית.
"הגעתי להתייעץ בנוגע למצבו וחשבתי שזה ייקח שבוע-שבועיים", מספרת האם. "בסוף זה לקח שנתיים והוא מת. חשבתי שהרפואה בישראל טובה, אבל אני לא מאחלת לאף אחד לעבור את מה שהבן שלי עבר. אני אוכלת את עצמי כי סמכתי על הרופאים בזמן שהילד שלי עבר ייסורים, ולעולם לא אוכל לסלוח לעצמי.
"מה שהכי כואב זה שהוא קיבל את זה באומץ לב, בצורה שאפילו אדם מבוגר ובריא לא היה עובר. אני מרגישה ריקנות נפשית ואשמה ענקית על שהבאתי אותו לישראל. אני לא יכולה להתאושש גם כלכלית מהמצב הזה, וההורים שלי נאלצו למכור נכס כדי לממן את הטיפולים".
כדי לבקר בקברו של הילד, הטמון בארץ, עליה להיאבק בכל פעם מחדש כדי לזכות באשרת כניסה.
"הילד היה קורבן של מערכת שעובדת ללא יד מכוונת, מתוך מניע כספי", טוענת עו"ד טיכו. "רופא אחד לא ידע מה החליט השני, ואף אחד לא הסתכל על הילד באופן כוללני".
ד"ר יולי נודלמן, לשעבר מבית החולים רמב"ם, מספר בכתבה כי מיפה לפחות 30 חברות תיווך הפועלות בארץ בתחום של תיירות המרפא, "וכולן מתנהלות כמו מאפיונריות", הוא אומר. "העוול שנעשה לילד הקטן עצום. במשך שנתיים הוא עבר ניתוחים, כשכבר הראשון שבהם היה מיותר.
"תיירות מרפא זה סירחון גדול של מדינת ישראל שמביא לתוצאות לא טובות ופוגע באזרחים. אלה אנשים שפעלו בצורה פלילית, ולתיירים שמגיעים אין כתובת לתמיכה כאן, לא מהרופאים, לא מקופת החולים ובדרך כלל גם לא משפחתית. תיירות המרפא פוגעת היום בשם הטוב של מדינת ישראל, ובעוד שנה-שנתיים כבר יגיעו לכאן אנשים שיהיה להם כסף להביא את העניין לבית המשפט גם בהיבט הפלילי".
מבית החולים איכילוב נמסר בתגובה: "הילד הובא לבית החולים וזכה לסיוע רב, טיפול רפואי צמוד וליווי אישי של מיטב המומחים הגדולים בתחום. הוא הוצא מבית החולים על דעתה של האם לבדה, חרף המלצות הרופאים. בנוסף לטיפול אצלנו, עבר מספר ניתוחים וטיפולים שונים בבתי חולים נוספים ברוסיה ובישראל, שאין לנו קשר ומידע לגבי טיבם ואיכותם.
"שיקולים כלכליים לעולם אינם מנחים את המרכז הרפואי בהחלטה אם לבצע או לא פעולה רפואית כלשהי - אלא התועלת הרפואית למטופל בלבד. מטופלים במסגרת תיירות המרפא אינם נבדלים בכך משאר המטופלים. המרכז הרפואי משתתף בצער המשפחה".