שתף קטע נבחר

נפטר גדול חוקרי השואה, ממורדי גטו ורשה

פרופ' ישראל גוטמן, שהלך לעולמו בגיל 90, נמנה עם מורדי גטו ורשה, ניצל ממחנה ההשמדה אושוויץ והעיד במשפטו של אייכמן. הלווייתו תהיה מחר בירושלים

פרופ' ישראל גוטמן, מבכירי חוקרי השואה, הלך הלילה (יום ג') לעולמו והוא בן 90. פרופ' גוטמן, ממורדי גטו ורשה וניצול מחנה הריכוז אושוויץ, נמנה עם מייסדי מוסד יד ושם בירושלים. בהודעת מוסד ההנצחה נאמר כי "פרופ' גוטמן היה מהדמויות הבולטות, החלוציות והמובילות בקרב ההיסטוריונים בעולם בתחום חקר השואה היהודית באירופה, והבכיר ביניהם בישראל".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פעוט נהרג בנגב; נהג תיקן פנצ'ר ונדרס למוות

לחיאני אחרי האישום: אתמודד לראשות בת-ים

 

פרופ' גוטמן, שחי בירושלים, היה אלמן והותיר אחריו שתי בנות ושלושה נכדים. הלווייתו תצא מחר בשעה 15:00 מבית ההספד של קהילת ירושלים בגבעת שאול בעיר.

 

יו"ר יד ושם, אבר שלו, ספד לגוטמן: "מורי וידידי פרופ' ישראל גוטמן הטביע חותם עמוק על העשייה ההיסטוריוגרפית בישראל ובעולם, ותרם תרומה נכבדה וייחודית להטמעת המודעות ההיסטורית לגבי תקופת השואה ומשמעויותיה בקרב הציבור הרחב בישראל, ובמיוחד בקרב בני נוער".

 

שלו אמר עוד כי "קורות חייו האישיים של פרופ' גוטמן - כמי שחווה על בשרו את אימי התקופה, לחם בגטו ורשה, נכלא באושוויץ והיה חבר המחתרת היהודית במחנה, שרד את צעדות המוות, והיה עד למתרחש - מוסיפים הרבה לעוצמתו הנדירה ולייחודו כחוקר, מחנך ומנהיג".

 

"תרם נכבדות להטמעת המודעות ההיסטורית לגבי השואה" (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
"תרם נכבדות להטמעת המודעות ההיסטורית לגבי השואה"(צילום: עטא עוויסאת)

 

פרופ' גוטמן נולד בוורשה בשנת 1923, גדל בה והצטרף לתנועת השומר הצעיר. בימי הכיבוש הגרמני היה חבר בארגון היהודי הלוחם בגטו ורשה והשתתף במרד. הוריו ואחותו הגדולה נספו בגטו ורשה. אחותו הקטנה, גניה, הייתה בבית היתומים של יאנוש קורצ'אק ונספתה בטרבלינקה בגירוש הגדול של קיץ 1942.

 

אסיר בכמה מחנות ריכוז 

גוטמן היה חבר במחתרת היהודית בוורשה ובארגון היהודי הלוחם בעת מרד גטו ורשה, ואף נפצע בעת המרד, בקרב מול חיילים גרמנים, ואיבד את עינו. לאחר מכן היה גוטמן אסיר במחנות הריכוז מיידנק, אושוויץ ומאוטהאוזן.

 

לאחר השחרור היה פעיל בקרב שארית הפליטה, וייסד את קיבוץ "אביב" בסנטה דה ליאוקה באיטליה. ב-1947 הוא עלה ארצה והצטרף לקיבוץ להבות הבשן. בשנת 1961, הוא ניצב על דוכן העדים בבית המשפט בירושלים שבו נשפט אדולף אייכמן. שם השמיע את עדותו לגבי התנסותו האישית בגטו ורשה ובמחנות מיידנק ואושוויץ.

 

ב-1973 עבר להתגורר בירושלים, ועם סיום הדוקטורט שלו ב-1975 החל ללמד באוניברסיטה העברית, שבה כיהן עד ליציאתו לגמלאות ב-1993. במקביל לכך, הוא הפך למוביל בעשייה המדעית-מחקרית ביד ושם והיה, כאמור, ממקימי המכון הבינלאומי לחקר השואה של יד ושם וכראש המכון. משנת 2000 ועד למותו הוא שימש כיועץ אקדמי ליד ושם. גוטמן כיהן גם כסגן יו"ר מועצת אושוויץ הבינלאומית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
פרופ' גוטמן ז"ל. "הותיר חותם עמוק"
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים