מיליארדים מתחלפים בתקציב ללא דיון מעמיק
מסמך של מרכז המחקר של הכנסת תוקף את התנהלות ועדת הכספים ומשרד האוצר בתהליכי אישור שינויים בתקציב המדינה. "היקף השינויים שמגיעים לאישור הוועדה הוא גדול ביותר. לפיכך הזמן העומד לרשות חבריה, להעמיק בבדיקת הבקשות, הוא מצומצם ולפעמים מדובר בשינויים מהותיים"
המסמך הוגש היום (ג') לוועדה, אבל היו"ר ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הגיב כי "התחושה שהתקציב האמיתי איננו מה שאושר במליאת הכנסת אלא מתנהל כאן מתחת לשולחן – איננה נכונה". נתוני הבדיקה היו רקע לדיון עם ראשי אגף התקציבים שנועד להבנת יסודות התקציב, בעיקר לח"כים החדשים, ולשיפור הליכי אישור השינויים להבא.
"תכנון לא מספק של התקציב המקורי"
כלכלן המרכז אליעזר שוורץ תוקף בסיכום הבדיקה את התנהלות האוצר ומחדלי ועדת הכספים כיום: "נראה כי הסיבה של חלק מהשינויים היא תכנון לא מספק של התקציב המקורי, שבא לביטוי בתכניות המשתנות מספר פעמים במשך שנה, לעיתים בכיוונים מנוגדים. תכנון מדויק יותר של התקציב המקורי בחיזוק מעמדם ותפקידם של המשרדים בתכנון תקציבם, עשוי למנוע חלק מהשינויים הנדרשים היום ולהקל על עבודת המשרדים.
"היקף השינויים שמגיעים לאישור הוועדה הוא גדול ביותר. לפיכך הזמן העומד לרשות חבריה, להעמיק בבדיקת הבקשות, הוא מצומצם. במקרים רבים אמנם מדובר בשינויים טכניים או בשינויים פנימיים בתקציבי המשרדים שאינם מצריכים דיון רחב. אבל במקרים אחרים מדובר בשינויים מהותיים יותר. כדי להגביר את יעילות הוועדה ככלי פיקוח מרכזי על התקציב יש לצמצם את היקף הפניות ולהגביר את שקיפות ההליכים.
"המסמך מקווה כי צעדים אלה יביאו לדיונים מעמיקים וממוקדים יותר בוועדת הכספים, ופיקוח הכנסת על הממשלה ישיג את מטרתו בצורה משמעותית יותר". הסיכום מצטט בהקשר זה את המלצות היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון, לשקול בין השאר לחייב את הוועדה להצביע על השינויים רק בנוכחות מספר מינימלי של חבריה (קוורום) נוכח התופעה החוזרת של שינויים המאושרים "פה אחד" של היו"ר שהוא נוכח יחיד בדיון.
המלצה נוספת, שבעבר חזרה ועלתה אך נדחתה, היא להקים תת-ועדה לתקציב. היועץ המשפטי קובע כי "השקיפות, הפשטות ויכולת ההתמצאות של חברי הוועדה בפרטי השינויים הנדרשים הם הכרחיים ביחס לכל העברה תקציבית, ובעיקר בסדרי גודל מהותיים. על הוועדה להבטיח תשתית בסיסית שתאפשר לחברי הכנסת לממש כראוי את זכותם וחובתם לפקח על תקציב המדינה".
בסיכום הדיון הסתפקה הוועדה רק בקביעת נוהל חדש לאישור השינויים לפיו חברי הכנסת יקבלו לעיונם את בקשות האוצר לשינויים לפחות שבוע לפני הדיון שבו הם יידרשו לאשר או לדחות אותן. במהלך השבוע הם יוכלו לבקש ולקבל הסברים מהאוצר ומהמשרדים הרלבנטיים. ראש אגף התקציבים אמיר לוי התחייב "לעבוד בשקיפות ובשיתוף פעולה מלא עם ועדת הכספים". לדבריו, השינויים הם הליך נפוץ בעולם ובחברות מסחריות.
בינתיים, נדחה לראשית השבוע הבא הדיון בשינויים בתקציב שנקבע להיום מאחר שנמסרו לידיעת הח"כים רק בראשית השבוע, 48 שעות לפני הדיון.