איך גרמו מדוזות לסגירת כור גרעיני בשוודיה?
נחיל מדוזות סתם צינורות המובילים מים לכור - זו הפעם השנייה בעשור האחרון. איך הן עושות את זה ולמה המדענים עדיין לא מצליחים למנוע זאת?
נחיל מדוזות הביא אמש (יום ג') לסגירתו של אחד הכורים הגרעיניים הגדולים בעולם. הנחיל איים על אחד המתקנים במפעל אוסקרשמן שבדרום-מזרח שוודיה לאחר שמדוזות רבות מספור סתמו את הצינורות המובילים מים קרים לטורבינות שלו.
עוד חדשות בעולם:
במפעל ישנם שלושה כורים, כולם כורי מים רותחים (BWR), אותה הטכנולוגיה המשמשת גם בכור בפוקושימה שביפן אשר ספג פגיעה קשה בצונאמי ב-2011. אתמול הצינורות כבר נוקו והמהנדסים נערכו להפעיל מחדש את הכור. בכורים גרעיניים נחוץ זרם תמידי של מים כדי לקרר את הכור ואת הטורבינות. על כן, מפעלים רבים נבנים בסמוך למקורות מים.
מדוזות אינן בעיה חדשה עבור כורי כוח גרעיניים. בשנה שעברה נאלצו בקליפורניה שבארה"ב לסגור את המתקן בקניון דיאבלו לאחר שמדוזות רבות יצרו "פקק" בצינורות שלו. ב-2005 נסגר חלק באותו מפעל עצמו בשוודיה בשל זרם של מדוזות.
ביולוגית ימית משוודיה, לין מולר, אמרה: "נדמה שיש יותר ויותר מקרים של חסימות בגלל מדוזות, אבל קשה לומר אם הסיבה לכך היא גידול במספר המדוזות, כי אין כל רישומים בנושא". הזן שגרם לחסימה בשוודיה הוא זן נפוץ, "מדוזת ירח", או אורליה כחולה. מולר מסבירה: "זהו זן שיכול להתרבות יפה גם באזורים בעייתיים. לא מפריעים להן דגים או אצות ואפילו לא ריכוז חמצן נמוך".
עוד אמרה מולר שהבעיה המרכזית היא שאין כל פיקוח על המדוזות בים הבלטי, ועל כן קשה למדענים להתמודד עם המצב בהווה ונראה שגם בעתיד הקרוב.