אוכל טוב מבית טוב
טלי רוזנאי החליטה להעלות על הדף את כל המתכונים מביתה, לכבוד כל מי שרוצה להתחיל ולבשל בקלות וגם על מנת לאגד אותם עבור ילדיה. טעימה בת 5 מתכונים מספרה "המטבח לבית רוזנאי" של קרקרים, כרובית בתנור, עוף חמוץ מתוק ועוד
לפני כמה שנים שאלתי את אמי אם היא זוכרת את מתכון הבריושים שהייתה מכינה לנו כשהיינו ילדים, שכן ריחם עולה באפי מדי פעם בגעגועים לימים ההם. לצערי היא לא זכרה. בני, יניב, שנכח בשיחה אמר: "אמא, אולי תעלי לכתב את המתכונים שלך כדי שבעתיד לא יקרה לנו כזה דבר, שיתחשק לנו משהו ולא נוכל להכין?"התגובה שלו הדליקה אותי ואמרתי לעצמי שכנראה זה הזמן הנכון להתחיל לעלות את החומר באופן מסודר.
עוד בערוץ האוכל:
- הרימו עוגן: בורגול וקבב על סיפון האונייה
- ברומא התנהג כטבעוני: 6 המלצות ומתכון
- לאכול ובזול: 80 מסעדות בפחות מ-50 שקלים
במשך השנים שאנחנו מבשלים ומארחים, מבקשים ממני כל הזמן מתכונים, כך שאני מוצאת את עצמי שולחת למחרת האירוח מיילים לאורחים עם המתכונים כפי שהבטחתי. אז החלטתי להרים את הכפפה ולעלות לכתב קומץ ממתכוניי, מאכלים פשוטים וטעימים שקל להכינם, עם טעם וריח של בית. הבישול הזה הפך בעיני למשמעותי ביותר בימינו, כשהכול כל כך תעשייתי, זמין, מהיר, מיקרואי, אכיל אבל ללא נשמה.
הבישול שלי הנו תחביב בלבד לשעות הפנאי. אני נהנית לפנק את המשפחה והקרובים. לא נולדתי למטבח, רכשתי את האהבה הזו עם השנים. התחלתי מאפס ובמשך שנים צברתי מתכונים רבים. אין ביכולתי להעלות את כולם, אבל השתדלתי לבחור מתכונים שכל אחד יוכל "לדוג" כמה מהם כדי לגוון את המטבח הביתי שלו.
מצאתי לנכון להעלות גם כמה מאכלי חגים שאמנם נראים מסובכים, אך הם לא. זאת משום שהבחנתי שבשנים האחרונות פחות ופחות נוהגים להכין מאכלים אלו, בפרט הדור הצעיר, וחבל. אז זו הזדמנות טובה לכל החוששים ולאלו שלא להתחיל ולבשל מתכונים ידידותיים שיישארו לדורות הבאים.
למתעניינים, רוזנאי הוא השם המקורי של משפחתנו, והחלטתי לתת לספר את השם הזה כי הוא מייחד אותנו כמשפחה. זו באמת ההזדמנות להודות לצביקה, האיש האהוב שלי (שהביא את השם המקורי הזה לנישואין שלנו) שמלווה אותי כל החיים בהיותו לצדי בכל עת, בעזרה במטבח, בהכנת המאכלים הטעימים שלו בטאבון ובאהבה שלו את כל הסובבים. בלעדיו לא הייתי עושה זאת.
את הספר אני מקדישה באהבה לרבה לבני משפחתי בארץ ובחו"ל, ולכל קרוביי וידידיי באשר הם. כמו כן המון תודות לצלמת המוכשרת דניאל ישר, שליוותה אותי לאורך כל הדרך. שנתיים עמלנו במשך שעות של צילומים, עבודה והשקעה והרי התוצאות, להנאתכם הקוראים.
קרקרים מלוחים
המרכיבים:
250 גרם חמאה רכה
100 גרם גבינה 5% שומן
100 גרם גבינה מלוחה למריחה
חצי כפית מלח
קורט פלפל שחור
75 מ"ל שמנת מתוקה
כף וחצי שמן זית
500 גרם קמח רגיל
חומרי ציפוי: קימל, שומשום, קצח, מלח גס, עשבי תיבול
להברשה: ביצה טרופה
אופן ההכנה:
- במיקסר בעזרת וו לישה, לשים את כל החומרים מלבד חומרי הציפוי עד לקבלת בצק אחיד. אוספים את הבצק לכדור גדול, עוטפים בניילון נצמד ומצננים 4 שעות. פורשים ניילון נצמד על משטח עבודה ומעליו מניחים נייר אפיה. מפזרים את חומרי הציפוי, מרדדים עליהן את הבצק, דק ככל שניתן. מורחים בביצה טרופה ומפזרים את יתר התוספות מעל.
- מסמנים את צורת הקרקרים בעזרת סכין חדה: ריבועים, משולשים וכו'. מעבירים את נייר האפייה לרשת התנור (לשם כך צריך ארבע ידיים, כל יד אוחזת בפינה אחרת של הנייר ובעדינות מעבירים לרשת) ואופים ב-160 מעלות כ-15 דקות. מוציאים, מחכים עשר דקות, שוברים את הקרקרים ומעבירים לכלי אטום.
ביצים ממולאות
מנה חגיגית ויפה שמתאימה לארוחות מיוחדות.
המרכיבים:
10 ביצים קשות קלופות חצויות לשניים לאורכן
3 מלפפונים בחומץ קצוצים דק
צרור עירית קצוץ (להשאיר מעט לקישוט)
2 כפות מיונז
1 כף קטשופ
1 כפית חרדל איכותי
מלח ופלפל לפי הטעם.
אופן ההכנה:
לרוקן את הביצים בעדינות מהחלמונים ולהעביר אותם לקערה. בעזרת מזלג למעוך אותם, להוסיף את שאר החומרים, לערבב ובעזרת שתי כפיות למלא את סירות הביצים.
ליצור מהמילוי תלולית קטנה. לקשט בעירית ששמנו בצד, אפשר גם עם בצל ירוק (ניתן להשרות במי קרח בצל ירוק גזור בסופו לרצועות לא עד הסוף, ואז מי הקרח יוצרים מעין תלתלים בבצל).
עוף חמוץ מתוק
המרכיבים:
רבעי עוף אושוקיים לפי מספר הסועדים
קופסת אננס חתוך משומר
למרינדה:
4 כפות קטשופ
2 כפות רוטב סויה
2 כפות צ'ילי
2 כפות דבש
נוזלים מקופסת האננס
אופן ההכנה:
- משרים העוף השטוף והמנוגב בקערה עמוקה עם כל חומרי המרינדה. אפשר במקום בקערה להשרות אותם ישר בתבנית האפייה, לכסות בנייר כסף ולהשהות במקרר לכמה שעות.
- את האננס החתוך שומרים בצד. מחממים תנור ל- 180 מעלות. מכניסים התבנית כמו שהיא, מכוסה, ואופים כ-50 דקות. מוציאים בזהירות את נייר הכסף, הופכים את העוף על צדו השני, מוסיפים את האננס ואופים עוד 20 דקות ב- 150 מעלות ללא כיסוי לקבלת צבע קרמלי יפה. בגלל המתיקות יש לעוף נטייה להישרף אז צריך להיזהר מאוד ולבדוק כל כמה דקות.
- להגיש עם אורז לבן.
כרובית אפויה
המרכיבים:
1 כרובית גדולה, לבנה, טרייה, מחולקת לפרחים (להשרות בכלי עם הרבה מים וחצי כוס חומץ -להוצאת מזיקים מיותרים)
100 גרם חמאה
3 כפות קמח
2 כוסות חלב
חצי כפית מלח
חצי כפית פלפל לבן
3 כפות פירורי לחם
2 כפות חמאה מומסת
אופן ההכנה:
- לבשל את הכרובית עשרים דקות במים רותחים ולסנן. לשמן כלי חסין אש, לסדר הפרחים בצורה אחידה. בסיר קטן ממיסים את החמאה. מוסיפים קמח ומערבבים היטב שלא ידבק. לזה מוסיפים חלב, מלח ופלפל לבן. מערבבים היטב כל הזמן עד לקבלת רביכה. שופכים את הרביכה מעל הכרובית, מפזרים מעל את פירורי הלחם ואת החמאה המומסת יוצקים מעל. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות בין 40-50 דקות ללא כיסוי עד לקבלת צבע יפה.
- בשיטה הדיאטטית – מבשלים כרובית שלמה כעשר דקות במים רתוחים ומומלחים, מסננים, מעבירים לתבנית התנור, משמנים במעט חמאה מומסת או שמן זית בעזרת מברשת סיליקון ואופים עוד 30 דקות ב- 200 מעלות.
עוגת 4/4 ואינגליש קייק
קלאסית, קלה והכי חשוב - מצליחה תמיד
200 גרם חמאה מומסת
1 כוס סוכר
3 ביצים
שמנת חמוצה(תמיד אפשר להחליף בשמנת קלה 9% )
1 חבילה קטנה קמח תופח
1 כפית תמצית וניל איכותי
אופן ההכנה:
- מערבלים את החמאה והסוכר עד לקבלת קרם אוורירי. מוסיפים בהדרגה את הביצים, השמנת תמצית הווניל והקמח, עד לקבלת עיסה אחידה.
- משמנים שתי תבניות אינגליש קייק, מעבירים אליהן את התערובת ואופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות כ 45 דקות. בודקים בעזרת קיסם שהעוגה לחה ומוציאים לצינון.
- את העוגה הזו ניתן להכין בהמון וריאציות: ניתן להוסיף שוקולד צ'יפס, קליפות הדרים, צימוקים, אגוזים, אוכמניות, חמוציות ומה שמתחשק. שמים בקערה כמה כפות צימוקים למשל, מערבבים עם כף קמח כדי שהתוספת לא תצנח באפייה וכשהעיסה כבר מוכנה מוסיפים ידנית את התוספת ומערבבים קלות.
- המתכונים לקוחים מתוך הספר "המטבח לבית רוזנאי" מאת טלי רוזנאי. את הספר ניתן להשיג בחנויות הספרים וברשת סטימצקי.