לעולם בעקבות השמש: כך נמנע אסון אקלים
עד שנת 2050 ישראל יכולה לצמצם את צריכת האנרגיה בחצי, להגיע ל-48% אנרגית מתחדשות, לחסוך 10 מיליארד שקלים בשנה - וכך למנוע את ההשלכות הרסניות של ההתחממות הגלובלית. תוכנית גרינפיס
המחלוקת בנושא שינויי האקלים קיימת כבר שנים רבות ומתחלקת לשניים: ראשית - האם כדור הארץ באמת מתחמם? ושנית - מי אחראי? כאשר גרינפיס התריע לפני יותר מעשרים שנה על כך ששינויי האקלים הם הסכנה הגדולה ביותר הקיימת לאנושות, אשר נגרמת על ידי האנושות עצמה, רבים הרימו גבה.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
מתיאוריה למעשה: אדריכלות נוף ירוקה
התחממות כדוה"א: העולם מחכה לקטסטרופה
בלי שקיות פלסטיק עוד נבכה על חלב שנשפך / דעה
כמו בכיפור: יום ללא מכוניות ברחבי העולם
למרות זאת, מצוידים בידע מדעי מהימן ובהתבוננות מושכלת על הנעשה סביב, לא הפסקנו
להתעקש ולנהל קמפיינים ציבוריים כדי להוביל את האנושות לשינוי דרך. כי אם האדם הוא הגורם לבעיה, יש תקווה - האדם גם יכול להוביל לפתרון. בסוף השבוע שעבר פורסמו ממצאים ראשונים מתוך הדו"ח של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC). מאות מדענים מרחבי העולם הגיעו למסקנה ברורה: כדור הארץ מתחמם. מערכת האקלים הגלובלית תיפגע כתוצאה ממעשה ידי האדם.
אנחנו הגורם לפליטות פחמן דו-חמצני לאטמוספירה כאשר אנחנו שורפים דלקים פוסיליים. גזי החממה שנוצרים בתהליך גורמים לתופעות שינויי אקלים הרסניות ובלתי הפיכות אשר כוללות בין היתר עלייה בטמפרטורות, אירועי מזג אוויר קיצוניים, המסת הקרחים בקטבים הצפוני והדרומי ועלייה במפלס מי הים. ההשלכות נוגעות לכולנו וישפיעו על תנאי המחייה, המזון שאנחנו אוכלים והכלכלה שלנו. אנחנו עשויים לשלם מחיר יקר בחיי אדם.
עדיין אפשר לשנות מגמה
אפשר למנוע התחממות גלובלית מסוכנת שתעלה מעבר ל-2 מעלות צלזיוס. ממשלות כבר הצליחו להגיע להסכמה על יעד גלובלי זה. התרחיש האופטימי של הדו"ח החדש מראה שעדיין לא מאוחר והדבר אפשרי. אבל זה לא יקרה מעצמו. ממשלות חייבות לתרגם דיבורים למעשים כדי שנתחיל לראות תוצאות בשטח. בגרינפיס עבדנו בשנה האחרונה על דו"ח "מהפכת האנרגיה" המבוסס על מודל אנליטי בינלאומי מוערך, שבעזרתו יצרנו תרחיש אנרגיה ריאלי ואופטימלי לניהול משק האנרגיה המקומי.
מצאנו שישראל יכולה עד לשנת 2050 לצמצם את צריכת האנרגיה שלה בכמחצית, להגיע לכ-48% אנרגיות מתחדשות בתמהיל הדלקים ולחסוך כעשרה מיליארד שקלים בשנה כתוצאה מכך. הדו"ח הוגש למקבלי ההחלטות בחודשי התקציב ובמקביל להחלטת הממשלה לבטל את התקציב הזעום שניתן לקרן הלאומית להפחתת פליטות.
בישראל, ללא ספק, לא השכילו עדיין להמיר דיבורים למעשים, אפילו ביחס למדינות אחרות בעולם. בעוד שבעולם אנרגיית השמש הכפילה פי עשרה את חלקה בתמהיל הדלקים בשש השנים האחרונות, בישראל, למרות שהשמש זורחת ברוב ימות השנה, עדיין לא השכלנו להפיק ממנה את התועלות שהיא מסוגלת לספק לנו.
זו לא הפעם הראשונה שמתפרסם דו"ח של ה-IPCC, אך מדובר בפעם הראשונה שבה
מדעני העולם מדברים בקול כה ברור וגם נוקבים במספרים - יש מספר נקוב לכמות גזי החממה שהאטמוספירה יכולה לספוג, כלומר אם נמשיך כרגיל נגיע בתוך שנים ספורות לנקודת אל חזור.
לעומת זאת, אם כל מדינה תיקח אחריות, תפעל להצבת יעדים שאפתניים להטמעה מבוקרת של אנרגיות נקיות ולמיצוי הפוטנציאל הקיים לצמצום הפליטות, עד לשנת 2020 קיים סיכוי סביר שלמרות עלייה מסוימת בטמפרטורות, נצליח לבלום תופעות הרסניות ובלתי הפיכות.
ביום שישי האחרון ניתנה הגושפנקה המדעית בקול ברור. ממשלות לא יכולות לחמוק יותר מהאחריות ומהצורך לפעול לבלימת שינויי האקלים ומיד. הסכנה הגדולה היא גלגול האחריות של מנהיגים אחד כלפי השני, היסוס, משיכה של זמן ואי הסכמה על יעדים בין לאומים מחייבים.
בישראל, פוטנציאל השמש הוא אדיר. בראייה ארוכת טווח, הכלכלה הישראלית, הביטחון והאזרחים רק ירוויחו מעידוד ותעדוף של אנרגיות מתחדשות ומתוכנית כוללת להפחתת פליטות. כל שנשאר זה להתאים רגולציה הולמת ולהתחיל ליישם. ויפה שעה אחת קודם.
הכותבת היא מנהלת קמפיין אנרגיה בגרינפיס