תגלית בסורינאם: חיפושית עם אנטנה וצפרדע רעילה
משלחת מחקר בינלאומית גילתה 60 מינים חדשים למדע של בעלי חיים ביערות גשם נידחים בסורינאם שעדיין לא היו נגישים לבני אדם ומצאו אוצר חייתי: צפרדע בגוון קקאו שמטפסת על עצים ואחת החיפושיות הזעירות בעולם עם מחושים דמויי אנטנה. "מצאנו פיסת גן עדן טרופי עם בעלי חיים מיוחדים במינם", אומר ל-ynet טרונד לארסן, ראש משלחת המחקר
1,378 מיני בעלי חיים וצמחים תועדו במהלך מסע בן שלושה שבועות ביערות הגשם בדרום מזרח סורינאם, מתוכם כ-60 מיני בעלי החיים הנחשבים כחדשים למדע. דו"ח מיוחד שפרסם ארגון השימור הבינלאומי (CI) וארגון GWC לשימור הטבע בעולם, מעניק הצצה קטנה לטבע המופלא שתיעדו במהלך שהותם באזור בשנת 2012.
זעירה עם מחושים דמויי אנטנה
החיפושית הזעירה בתמונה מגיעה לאורך של 2.3 מילימטר ותודות למימדי גופה היא זכתה בקרב החוקרים לכינוי חיפושית ננסית (Canthidium cf. minimum) ולהערכתם מדובר במין חדש למדע ואפילו סוג חדש למדע.
לדברי משלחת החוקרים, יתכן כי זו חיפושית הזבל הזעירה ביותר באזור סורינאם ואולי החיפושית השנייה הקטנה ביותר הידועה למדע בדרום אמריקה.
האנטנות הקטנות המוזרות שנראות לרגע כמו אצבעות קטנות או קישוטים בדמות פרחים על ראשה, הן למעשה המחושים של החיפושית - איברי חישה המסייעים לה להריח ולהתמצא בסביבתה הקרובה. למרות המוניטין הקלולקל שלהן בציבור, לחיפושיות הזבל יש תפקיד חשוב במערכת האקולוגית, גם אם הן רוקדות כל הדרך אל הגלל כדי לנווט את דרכן בשטח.
הן אלה שעסוקות בעבודה ריחנית ולמעשה משנעות את הגללים וקוברות אותם באדמה, מסייעות לווסת אוכלוסיות של טפילים ומחלות, משמשות כמפיצות זרעים וממחזרות חומרי מזון שמסייעים להתפתחות הצומח. חיפושיות הזבל נפוצות בעיקר בסביבה בה מצויים יונקים (חיות ובני אדם) "המספקים" להם מזון.
"פיסת גן עדן"
ד"ר טרונד לארסן, אקולוג טרופי ומנהל התוכנית להערכה מיידית (RAP) בארגון השימור הבינלאומי (CI), מספר בראיון ל-ynet על המסע האחרון שלו לסורינאם אשתקד.
"הסקר האחרון שלנו בדרום מזרח סורינאם היה למעשה באזור בלתי נגיש ועד כה לא נחקר על ידי מדענים", אומר לארסן. "מצאנו פיסת גן עדן טרופי עם בעלי חיים מיוחדים במינם, מערכת ביולוגית משגשגת המספקת למדינה שרותים קריטיים ויקרי ערך כמו מים מתוקים. זהו עורק חיים חיוני עבור בני האדם, החיות והסביבה כולה".
החוקרים תיעדו לא רק בעלי חיים ביניהם חיפושיות, נמלים, ציפורים, דו חיים ויונקים שחלקם צולמו במצלמות מעקב שהוצבו ביערות, אלא גם ביקשו לבדוק את איכות מקורות המים בנהרות, המספקים מקור חיים לעשרות אלפי בני אדם החיים בסביבה. מטרת המשלחת היתה לתעד את המגוון הביולוגי באזור כדי לחקור אותו ולהגן עליו מפני פיתוח עתידי.
ההגעה לאזור המחקר הנידח והשומם היתה מאתגרת במיוחד למשלחת. "פילסנו את הדרך באמצעות קאנו מעץ, איבדנו מספר סירות ומנועים עקב הזרימה החזקה בנהר ונאלצנו פעמים רבות לסחוב סירות במעמקי היערות כדי לעקוף אזורים שוצפים בנהר", הוא נזכר. "בחלק מהפעמים כדי להגיע להרים נאלצנו לנחות עם מסוק על אזורי סלעים ותנאי השהייה בשטח היו קשים מאוד".
צפרדע קקאו
היא מקרקרת, בעלת עיניים חומות גדולות ומהפנטות, חיה בעיקר בסביבת עצים ואפילו מסוגלת לטפס עד צמרות העצים תודות לאצבעות דביקות במיוחד. הצפרדע שככל הנראה חדשה למדע, זכתה לשם צפרדע "קקאו" תודות לגוון עורה החום והחלקלק (Hypsiboas sp.)
הצפרדע הנדירה הזו, בדומה לשאר חברותיה הדו-חיים, ניחנה בעור חדיר למחצה, דבר שהופך אותה לאחד מבעלי החיים הרגישים ביותר בעולם לשינויים בסביבה, החל מאקלים ועד לבריאות מקורות המים.
בעולם מתמודדים כיום עם איום קטלני על אוכלוסיות הדו-חיים - פטריה התוקפת מאות מיני דו-חיים מאז שנת 1998, שכבר גרמה למותן של מאות אלפי צפרדעים וקרפדות, ואף להכחדה של למעלה ממאה מיני צפרדעים בטבע.
חוקרים סבורים כי המחלה הופכת לקיצונית יותר בעקבות שינויי האקלים והרס בתי גידול, אך כל גילוי של מין חדש של צפרדע מבחינת המשלחת המדעית בסורינאם היא סיבה קטנה למסיבה.
11 מיני דגים חדשים למדע התגלו במהלך תקופת המחקר של המשלחת בסורינאם. לדג בתמונה יש פוטנציאל לא מבוטל להיות אחד מהם - מין חדש של דג טטרה ראש זנב זוהר שנפוץ בנהרות ומקווי מים בדרום אמריקה ונחשב לאחד הדגים המבוקשים בעולם בקרב מגדלי דגי נוי.
החוקרים מציינים כי הדגים מהווים מקור חשוב לקיום של קהילות כפריות מקומיות, לא רק למזון אלא גם לפרנסה.
חלקת הטבע סופגת זיהומים
לארסן מציין כי כל חוקר במשלחת מתמקד בתחום אחר של זיהוי אורגניזמים. "העניין האישי שלי הוא דווקא בחיפושיות הזבל, למרות שאני מתעניין בכל מחלקות בעלי החיים והצמחים. חקרתי את חיפושיות הזבל כי מבחינתי הן מהירות לגילוי ומהוות סמן יעיל לבריאות של אוכלוסיות יונקים גדולות".
למרות שהמשלחת תיעדה 1,378 מיני בעלי חיים, כמות החיות מכל מין וסוג היתה קשה לאיתור. כך לדוגמא, לאחר שהתגלה מין של חרק, החוקרים מצאו רק עוד פרט אחד או שניים בלבד. "כדי למצוא עוד מאותו בני מין, צריך להשקיע מאות שעות של חיפושים".
במהלך המחקר, גילו החוקרים ריכוזים של כספית במים וברקמות הדגים, למרות שאין כריית מחצבים באזור סמוך לנהר. הם מעריכים כי מקור זיהום הכספית הוא בכריית מחצבים ופעילות תעשיות שמגיע בעזרת הרוח ממרחק של קילומטרים רבים ממדינות שכנות.
לדבריו, זה היה מלהיב לגלות 60 מינים חדשים למדע של בעלי חיים, אך הדבר לא הפתיע אותו במיוחד. "זה קורה כשמבקרים באזור כה נידח שמעולם לא נחקר על ידי מדענים".
צפרדע חץ צבעונית ורעילה (.Anomaloglossus sp) שהתגלתה בסורינאם. צפרדעי החץ נפוצות במרכז אמריקה ובדרומה. הן בעלות צבעים עזים המסייעים למשוך חרקים ולצוד אותם, וכן להרתיע טורפים.
בחלק ממיני הצפרדעים ישנן רעילות גבוהה, דבר שאמור להרתיע טורפים בטבע. עם זאת, כמעט ואין להן אוייבים טבעיים, למעט מספר מיני נחשים המסוגלים להתגבר על רעילותן.
צפרדעי חץ רבות מסורינאם ודרום אמריקה בכלל, מצויות בסכנת הכחדה בטבע עקב איסוף פרטים מהטבע לגידול פרטי.
עוד דוגמן בחבורה הוא קטידיד, סוג של חגב (Pseudophyllinae: Teleutini) מוזר להפליא, בעל רגליים חריגות מבחינת אורכן שמעניקות לו מראה גבוה במיוחד.
החוקרים סבורים כי גילו מין וסוג חדש של חיפושית מים. החיפושית הזו מצויה בעיקר באזורים בהם במקווי מים באזורים הררים. החוקרים מצאו 25 מיני חיפושיות מים בלבד ולדבריהם, קיומן של החיפושיות מעיד על כך כי מקורות המים במקומות הגבוהים מצויים באיכות טובה באזור.
צפרדע נוספת חדשה למדע (Scinax sp.), היא צפרדע עצים בעלת חוטם מגושם, אחת מתוך שישה מיני צפרדעים חדשים שהתגלו במהלך פעילות המשלחת. לדבריהם, מדובר בצפרדע מהירה וגמישה במיוחד. אחת מהן, כך סיפרו, זינקה על שולחן האוכל בזמן ארוחת הערב של החוקרים במחנה בשטח והצליחה לחמוק מבין חבורת המדענים סביבה.
מין חדש של דג שפמנון (Parotocinclus sp.) נמצא באחד ממעלה הזרם של נהר Palumeu בעל גוון וקשקשים מיוחדים במינם.
מינים שאינם חדשים למדע
חיפושיות זרחניות ענקיות
עכביש זאבן טורף צפרדע חץ בלילה
ציקדת הצמח הצעירה פיתחה מנגנון מיוחד במינו כדי להתל בטורפים. מקבץ גדילים זקוף בחלקה האחורי שמושך את תשומת הלב של הטורף ובדומה לזנב של שממית, מתנתק בעת חירום, דבר שמאפשר לצידקה לקפוץ על נפשה ולברוח. הציקדה בתמונה היא באורך של חמישה מילימטר.
נמלים טורפות חרק מת. באזור היער תועדו 149 מיני נמלים
צפרדע עצים נאחזת בענף. 46 מיני צפרדעים התגלו ביער, שישה מהם עשויים להיות חדשים למדע.
מחנה המחקר שהוצף באופן תדיר על ידי גשמים ועליית מפלס הנהר
הדרך היחידה לנוע ביערות המוצפים היא באמצעות סירות
החוקר אנדרו שורט אוסף חיפושיות מים ממקווי מים בהרים
מעבדת המחקר לזיהוי מיני בעלי החיים בשטח
גם טורפים תועדו ביער
אופוסום זעיר
קטידיד
19 מיני נחשים התגלו ביער
לטאה השוחה גם במים ושם צדה את מזונה
עטלף פירות