מעל לראש, מתחת למדרגות: אחסון בבית
רובנו נוטים לצבור חפצים "עד שנעשה סדר". בינתיים אפשר למצוא פתרונות אחסון לדברים שאין צורך בגישה יום-יומית אליהם. מי אמר בוידעם ולא קיבל?
דומה שהדירות והבתים שלנו להוציא מספר מינורי של בני מזל, הולכים וקטנים משנה לשנה. מקומות האחסון מצטמצמים והוספת ארונות עלולה לחנוק את המרחב בחדר. מה הפתרון? כמו הרבה תרופות סבתא וקלישאות אפנתיות, גם הבוידעם עושה קאמבק ובגדול.
הבוידעם המיתולוגי שהיווה חלק אינטגרלי מבתי ישראל של פעם, מהווה יחידת אחסון פרקטית לעילא, בעיקר לחפצים שאין בהם שימוש יומיומי, או לכל הדברים שאתם באמת צריכים לזרוק אבל אין לכם לב לעשות את זה.
עוד בנושא:
נכון או לא נכון: 6 מיתוסים על עיצוב פנים
.
בוידעם אפשר להוסיף בכל חלק בבית שבו תקרה גבוהה דיה, ואפשר "לוותר" על חלק מהגובה הזה. זה עובד בעיקר במסדרונות ומרפסות השירות בבית, אבל יכול להצליח גם בנישות שבונים במיוחד בתוך החדר.
כדי להוסיף בוידעם לדירה ניתן להשתמש בגבס, עץ או ברזל, והעיקרון המנחה לבנייתו הוא יצירת חלל רחב ועמיד דיו שיכיל בנוחות את הפריט הגדול ביותר שעתיד להיכנס אליו, כמו מזוודה, קרטונים גדולים ומלאים בתכולה או שמיכות פוך.
גבס הוא האופציה הזולה ביותר לבניית בוידעם, ובנייה בעזרתו היא המהירה ביותר. "ניתן להשתמש בגבס כבוידעם רק במקרים שבהם הוא לא מיועד לאחסון חפצים כבדים כמו טלוויזיה, אלא פריטים קלים יחסית כמו קופסאות ומצעים", אומר עומר אריק מעומר גימורים. "אם בחרתם באופציה הזו, חשוב לשים לב שבעל המקצוע מחזק את הניצבים היטב, ומשתמש בחומר חזק לבסיס. אני מעדיף להשתמש בלוח בטון חזק במיוחד - 'סמנט בורד' - שמסוגל להחזיק משקל כבד", אמר.
אבל יש מי שחושב שהגבס אינו הפתרון הטוב ביותר. משה דינר, קבלן שיפוצים, ממליץ על תשתית עץ: "תשתית עץ תאפשר לכם להעמיס בבוידעם את כל החפצים שתרצו, בלי לחשוב יותר מדי ובמחיר מעט גבוה יותר מתשתית גבס", הוא אומר.
יש גם אפשרות יקרה אבל יעילה יותר: תשתית עשויה ברזל, מצופה בשכבת גבס חיצונית כדי לשמור על מראה חלק של הקיר. חשוב להקפיד עוד לפני בניית הבוידעם כי התקרה המקורית נקייה מסימני רטיבות, שעלולים להצביע על בעיות איטום. בניית בוידעם משמעה שהגישה לתקרה תהיה מורכבת יותר מהרגיל, ולכן במקרה של חדירת מים מהתקרה עלות התיקון תהיה גבוהה במיוחד.
אחסון מסוג אחר
אם אין באפשרותכם ליצור בוידעם חדש או שהבוידעם הוותיק כבר עמוס לעייפה, אפשר לחשוב על פתרונות יצירתיים אחרים. ניתן ליצור שטח אחסון קטן מגבס בתוך אחד החדרים בבית, כמו במטבח למשל, ביצירת מזווה לאחסון קופסאות השימורים והפסטה. "הגבס הוא חומר גלם קל להתקנה ולפירוק והוא נראה בדיוק כמו שאר הקירות בבית. במחיר של 300-250 שקל למ"ר כולל עבודה, התקנה של קיר גבס היא עניין זול וזמין", לדברי דינר. רק זכרו שעלות זו לא כוללת צבע, נתון שכדאי להתחשב בו אם ברצונכם להתאים את צבע קיר הגבס לקירות סביבו.
בדירה עם תקרה גבוהה, כפי שנבנתה פעם, ניתן להתקין מדפים עליונים לאורך התקרה שישמשו כספריה; האי במטבח עשוי להוות שטח אחסון לא רק לכלי המטבח אלא שניתן ליצור בחלקו החיצוני מעין מדף ולהשמישו כמעמד לספרי בישול, תבלינים או כל דבר אחר שמצריך אחסון ונראה דקורטיבי.
בחדר השינה אפשר ליצור נישות גבס שישמשו כארונות קיר ולנצל טוב יותר את המרחב. כמו ארגז המצעים של פעם, ישנן היום מיטות שבהרמתן נחשף ארגז מודולרי, המחולק לנישות מותאמות לגודלם של כלי המיטה - מקום לכריות, מקום לשמיכת הפוך, ואפילו למגפיים.
בבתים פרטיים או דו קומתיים אפשר להשתמש בשטח שמתחת למדרגות, שכמעט אף פעם לא מנוצל. כל מדרגה יכולה להיפתח כמגירה. האורחים לעולם לא יידעו שזה שם.
"אם יש לכם גג או חצר קטנה, אפשר למקם בהם יחידות אחסון יפות ויעילות עשויות פלסטיק איכותי, אטום וקשיח", מוסיף דינר. "ההרכבה של יחידת האחסון פשוטה כמו בנייה בלגו, וכיום ישנם מחסנים בעיצוב מרשים, שאפשר להציב בפינת החצר או הגג מבלי לגזול שטח מהדירה עצמה".