"פשיטת רגל" אמריקנית: חשש עולמי ממשבר
הכאוס הפוליטי שאופף את וושינגטון משפיע על ישראל ואירופה, נבחן באיראן ובסוריה ומרחיק עד סין ורוסיה. כך הפך עימות פוליטי פנימי למבחן גלובלי
המשבר הפוליטי החמור בארצות הברית מעמיק, פעולת הממשל האמריקני מושבתת זה חמישה ימים ובבירות העולם מתחזקות התחושות הקשות שקושרות בין ההתפתחויות הפנימיות בוושינגטון ובין הכלכלה העולמית ואמינות ממשל אובמה. תאריך היעד הקרב במהירות, שבו אמור הקונגרס להחליט על העלאת תקרת החוב הלאומי ולמנוע מצב פוטנציאלי של חוסר יכולת אמריקנית לפרוע חובות, אינו מוסיף אופטימיות.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
"בוגדים! התקיפו!" רצח סאדאת, השבוע לפני
כסף אמריקני, נפט איראני: "פוטנציאל ענק"חולשתה של וושינגטון מעוררת חשש עולמי כבד, בעיקר באירופה, מסיבוב נוסף של קריסה כלכלית. מריו דראגהי, ראש הבנק המרכזי האירופי, הזהיר כי השביתה והאפשרות לחדלות פרעון עלולות לשגר גלים שליליים לכלכלה העולמית. "ההתאוששות חלשה, שבירה ולא מאוזנת", הזהיר במסיבת עיתונאים. העיתון הגרמני רב ההשפעה "Sueddeutsche Zeitung" הוסיף כי הכאוס ששורר בארצות הברית והמלחמה הפנימית על התקציב האמריקני מסמנים לא פחות מ"פשיטת רגל פוליטית".
בסקירה מקיפה של סוכנות הידיעות AP צוינו כשליו של ממשל אובמה ואתגריו העתידיים. בין היתר, עסקה הסוכנות באירועי "האביב הערבי",
בכשלונות ארצות הברית בעיראק ובאפגניסטן ובתחושת העייפות הקולקטיבית של הציבור האמריקני, לקראת מעורבות צבאית נוספת של ארצו.
סוכנות הידיעות ליקטה ביקורות ברחבי העולם על התנהלותה של וושינגטון וציטטה גם את דני יתום. לדבריו, הטיפול האמריקני במשבר בסוריה וההחלטה לוותר על תקיפה לאחר הגדרת קו אדום פגעה באמינות וושינגטון. "בעיני הסורים, האיראנים ויריבות ארצות הברית, זהו סימן לחולשה ולדעיכה".
המומחה הצבאי הוותיק אנתוני קורדסמן הזהיר מפני "דאגות רחבות יותר שאינן נובעות רק מהטיפול בסוריה", וציין בהתאם את תגובתה לנעשה במצרים ואת דאגת מלכי ונסיכי המפרץ הפרסי מהפניית הגב לנשיא מובראק. צפונה משם, כוחות המורדים בסוריה חשים נטושים לאור ההתפתחויות האחרונות במדינה ולעת עתה, גם הדרך לסילוק הנשק הכימי של ממשל אסד רצופה מכשולים. בכפוף לכך, גובר החשש בעולם הערבי מהמהלך הדיפלומטי האמריקני-איראני, ומדינות המפרץ וישראל עצמה דורשות להיות בתמונת המשא ומתן הצפוי.
בשבוע שעבר אמר אחד משרי החוץ של יבשת אסיה כי ארצות הברית מותירה חלל מדיני ריק, שפותח אפשרויות לסין ולרוסיה. זמן קצר לאחר מכן, נאלץ אובמה לבטל יציאתו למפגש הכלכלי של מדינות האוקיאנוס השקט ונשאר בוושינגטון בגלל השביתה, תוך שהוא יוצק תוכן לאזהרת השר.
במזרח הרחוק מתגבר החשש של בנות בריתה של ארצות הברית - יפן, דרום קוריאה, טיוואן ואוסטרליה - מחולשה אמריקנית והתחזקות סינית. "ארצות הברית נמצאת כאן כשאנחנו זקוקים לה", אמר שר ההגנה של הפיליפינים וולטיר גזמין. "אין שינוי, היא נותרה בת-ברית אמינה". עם זאת, הזהיר קורדסמן כי "הרטוריקה הדיפלומטית נהדרת, אבל היא לא משקפת את המציאות. ארצות הברית נתקלת בשאלות של אמון וקיימת תחושה שהיא נסוגה ובגלל נטיות בדלניות אי אפשר לסמוך עליה".