הוחלט: חיסון חי לפוליו חוזר לשגרת החיסונים
בעקבות התפשטות נגיף הפוליו הפראי באזורים רבים בארץ החליט משרד הבריאות להחזיר את החיסון החי-המוחלש (OPV) לשגרת החיסונים, כך שיקבלו אותו כל ילדי ישראל ולא במסגרת המבצע המיוחד. טרם נקבע בכמה מנות ובאילו גילאים יינתן שוב החיסון, שניתן לאחרונה בישראל בשנת 2005
ביום ו' החליטו ועדות החיסונים והפוליו המייעצות למשרד הבריאות להמליץ על החזרת ה-OPV לשגרת החיסונים במדינת ישראל, וכעת החליטו בכירי משרד הבריאות ושרת הבריאות יעל גרמן לאמץ את ההמלצה. המשמעות היא שכל ילד בישראל יקבל את החיסון החי-המוחלש באופן שגרתי, ולא במסגרת מבצע מיוחד כמו זה המתנהל בשבועות האחרונים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
חיסון הפוליו - התפתחויות אחרונות:
מש' הבריאות: 300 ילדים חולים יישארו בבית עד נובמבר
עושים סדר: מי צריך להימנע מחיסון הפוליו?
פוליו: איפה מתחסנים ועד מתי אפשר?
חיסון ה-OPV ניתן כאמור בטיפות דרך הפה ומיועד למנוע את האפשרות של אדם להפוך לנשא של נגיף הפוליו. בשמונה השנים האחרונות מקבלים ילדי ישראל רק את החיסון המומת המונע תחלואה, אך לא את מעבר הנגיף. במערכת הבריאות חוששים כי המשך חיסון בנגיף מומת בלבד לא יעצור את הפוליו, ובשלב כלשהו ייחשף לו ילד שאינו מחוסן כלל והוא עלול לחלות ואף ללקות בשיתוק המסוכן.
נגיף הפוליו הפראי נמצא בביוב בישראל כבר יותר מחצי שנה. לאחר שהתברר כי שיעור נשאי הנגיף באוכלוסייה גבוה יחסית וכי הנגיף ממשיך להתפשט, הוחלט על יציאה למבצע ארצי שבו יחוסנו הילדים בנגיף החי-מוחלש.
החיסון החי-מוחלש הוצא משגרת החיסונים בשנת 2005, לאחר ששלוש שנים קודם לכן הוכרזה ישראל כ"נקייה מפוליו", ומשרד הבריאות החליט כי הסיכון שקיים בחיסון, אשר במקרים נדירים עלול לגרום לתחלואה, גדול מהסיכון שבנגיף פראי. אלא שהתפשטות הנגיף בחודשים האחרונים, מרהט ובאר שבע שבדרום ועד באקה אל גרביה ועירון שבצפון, הבהירה כי לא ניתן להסתפק בחיסון המומת שאינו מונע את הפצת הנגיף.
משרד הבריאות הודיע כבר בתחילת מבצע "שתי טיפות" כי ישקול להחזיר את החיסון לשגרה לאור התפשטות הנגיף בארץ. כעת יהיה צורך להכריע בכמה מנות יינתן החיסון ובאילו גילים. עד 2002 ניתן החיסון בחמש מנות: בגיל ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה ובכיתות א' ו-ח'. בשנת 2002 ירדה מנה אחת בגיל בית הספר, ואילו משנת 2005 הפסיקו כאמור לחסן ב-OPV.
"החל ממחר נבצע תגבור של החיסון החי-מוחלש ל-50 אלף ילדים באזורים שבהם עדיין נמצא הנגיף. הצלחנו לבלום את התפשטות הנגיף, ועכשיו אנחנו צריכים למגר אותו", אומר פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות. "התגבור יתבצע בטיפות החלב ביישובים בדרום, בעיקר בדואים, וגם בפזורה. טיפות החלב יהיו פתוחות עד שמונה בערב ובמקביל אנו נערכים לכניסה לבתי הספר".
ההערכה היא שהחיסון יינתן בפחות מנות מבעבר. החיסון הנוכחי נחשב בטיחותי כיוון שהוא מכיל רק שני זני פוליו ולא שלושה כבעבר. זאת לאור היעלמותו מן העולם של זן 2 של הנגיף, שנחשב למסוכן יותר ונטה למוטציות.
"אנחנו לא יכולים להסתמך רק על החיסון המומת וצריכים גם את החיסון החי-מוחלש", מסביר פרופ' אלי סומך, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים ויו"ר ועדת הפוליו.
"הוועדות החליטו פה אחד להוסיף את ה-OPV לשגרה, והן תתכנסנה פעם נוספת כדי לקבוע באיזה גיל יינתן החיסון ובכמה מנות יקבלו", מסבירה שרת הבריאות יעל גרמן.