שתף קטע נבחר
 

עוקף ועד: האוצר ינהל מו"מ ישיר עם נתבי הים

באוצר מאמינים שהתקדמות במו"מ עם הנתבים תאפשר לקדם את מכרזי הקמת הנמלים החדשים ותפעיל לחץ על הוועדים. חברה בניהול בן דודו של יו"ר הוועד באשדוד אלון חסן, תפסיק לפעול בנמל בעקבות דיון בבית המשפט

משרד האוצר מתכנן להתחיל בחודש הבא משא ומתן עם נתבי הנמלים כדי להכין את הקרקע לפרסום המחודש של המכרז להפעלת הנמלים שמתוכננים לקום באשדוד ובחיפה. הנתבים אחראים להכנסת האוניות מלב הים לשטחי העגינה, וכיום הם לא עובדים תחת ועדי הנמלים הקיימים, אלא משוייכים לאיגוד קציני הים, משום שדרישות העבודה של נתב הן ניסיון של 15–20 שנה כרב-חובל של אונייה.

 

חסן חוזר לנמל אשדוד; נערכים למאבק

יחימוביץ' נגד ההסתדרות: "חסן - תפוח רקוב"

בית הדין אסר על הנמלים להפסיק את העבודה

בג"ץ: "יש לקיים הידברות עם ועדי הנמלים"

 

בסביבת האוצר מאמינים שהתקדמות במו"מ עם הנתבים ואולי אפילו הגעה להסכם עבודה יאפשרו התקדמות במכרזי התפעול וההקמה, עקיפת מכשול משמעותי בדרך לבחירת מפעיל חדש ויפעילו לחץ על הוועדים בנמלים.

 

ביום חמישי האחרון התקיימה פגישה בין נציגי הוועדים, ההסתדרות ומשרדי האוצר והתחבורה בנוכחות יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד אלון חסן, שחזר יומיים קודם לנמל, ובחסות ההסתדרות.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", ועדי העובדים הציגו בפגישה דרישה חדשה והיא להחיל הסכם עבודה קיבוצי על כלל עובדי הנמלים - אלה הקיימים ואלה שיוקמו. משרדי האוצר והתחבורה סירבו לדרישה, והפגישה הסתיימה ללא התקדמות.

 

נמל אשדוד (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
נמל אשדוד(צילום: אלעד גרשגורן)

 

אתמול (א') בשעות הערב נערכה פגישה נוספת בין הצדדים ועוד אחת תיערך במידת הצורך מחר, כיוון שביום חמישי הקרוב יופיעו הצדדים בפני בית הדין הארצי לעבודה וידווחו על ההתקדמות במו"מ בינם. ועדי הנמלים טוענים שמשרדי האוצר והתחבורה אינם מעוניינים להגיע להסכמות ולכן השיחות נועדו לכישלון מראש. לפיכך הוועדים יחזרו על הבקשה להשבית את הנמלים באופן חלקי או מלא ולתקופה ממושכת.

 

חברה נוספת שקשורה לחסן יוצאת מהנמל

חברת דנה לוגיסטיקה, שפעלה בשלוש השנים האחרונות בתחומי נמל אשדוד ונחשדה בקשר עסקי עם אלון חסן, תפסיק את פעולתה למעט מתן שירותים זמניים לחברת קידוחי הנפט שמן. כך נקבע אתמול אחרי הצהריים בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

 

ל"כלכליסט" נודע שכבר מחר תדון הנהלת הנמל כיצד לאפשר לעובדי דנה להיכנס ולקחת את הציוד שלהם. עוד יוחלט מי יפקח על מתן השירותים הנקודתיים של שמן כדי שזו תשלים את פעולות קידוחי הנפט.

 

מפסיקת השופטת נחמה נצר, שהגיעה לידי "כלכליסט", עולה שחברת דנה לוגיסטיקה משכה את עתירתה למתן צו ביניים כנגד הנהלת הנמל בדבר הפסקת העבודות שלה שם ובתמורה לפשרה לפיה מספר נציגים בודדים של החברה יורשו להיכנס לנמל על מנת להוציא ציוד ו/או לתת שירות נקודתי לחברת שמן. החברה העניקה שירותי אחסנה ללקוחות שונים ועל פי טענת נמל אשדוד קשורה לכאורה לאלון חסן באמצעות קרבת משפחה, מאחר שבן דודו דוד חסן הוא אחד ממנהליה ומהבעלים שלה.

 

החברה משכה את עתירתה בהמלצת השופטת, בין היתר לאחר שהושגה הפשרה בין הצדדים. במהלך הדיון טען בא כוחה של דנה לוגיסטיקה, עו"ד עודד רקורבר, כי: "אני משלם לנמל ולא מקבל מהם טובות. לא יכול להיות שירכלו ויציינו דברים. המכתב (הפסקת עבודת החברה בשטחי הנמל, ל"ג) מדבר על חשש לניגוד ענייניים, זה רכילות". בעקבות הפשרה אף אחד מהצדדים לא ישלם הוצאות בית משפט.

 

ביוני האחרון הופסקה עבודתן של חברות בן עידן הובלות, שהפעילה מספר משאיות תובלה בנמל, והופס מוצרי ניקיון, שמכרה מוצרים לנמל עצמו. כיוון שאלון חסן היה קשור אליהם עסקית בזמן שכיהן כיו"ר ועד העובדים.

 

"ככל הידוע לחברת נמל אשדוד, מר חסן מנהל בנוסף (לעסקיו בנמל, ל"ג) אגודה שיתופית בשם צ.מ.ת קואופרטיב עובדי נמל אשדוד אגודה שיתופית בע"מ, אותה הקימו עובדי הנמל (או חלקם), לצורך קידום האינטרסים שלהם בעיקר בעת ההפרטה, ואשר גייסה כספים מהעובדים בהיקף של מיליוני שקלים". כך טוענת הנהלת נמל אשדוד.

 

הטענות הוצגו ביום חמישי האחרון לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, בתשובת הנמל לבקשה להקפיא את הפסקת עבודתה של חברת דנה לוגיסטיקה.

 

לדברי הנהלת הנמל, "על פי פרקטיקה שהשתרשה מזה שנים", חסן משמש בפועל כיו"ר הוועד ואף מטיל עונשים על עובדים שלא ביצעו את תפקידם. בנוסף, הוא משתתף בכל דיוני השכר ולאורך השנים קנה לעצמו מעמד ש"בכוחו להיטיב ולהרע עם העובדים" ולכן "לא יהיה זה מוגזם שעובדי הנמל רואים בו את מנהיגם וסרים למרותו ועל פיו ישק דבר".

 

העובדים אספו כסף לרכישת מניות לקראת ההפרטה

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הקואופרטיב הוקם כחוק ונרשם במשרד הכלכלה (משרד התמ"ת לשעבר) תחת השם צ.מ.ת - ראשי תיבות של "ציוד, מכני, תפעול", על שם ועדי העובדים שנרתמו להקמתו. כבר ב־2006 החלה גביית הכספים מהעובדים, שנעה בין 100 ל-300 שקל לחודש מכל עובד שרצה להירשם אליו, כאשר מדובר בכמה מאות עובדים מתוך כ־1,300 עובדי נמל. הכסף היה אמור לשרת רכישה של מניות הנמל במהלך שנת 2010, השנה בה סימן ראש הממשלה היום ושר האוצר דאז (שנת 2005) בנימין נתניהו את מועד הפרטת נמלי ישראל.

 

אולם תוכניות לחוד ומציאות לחוד - בסופו של יום ההפרטה לא יצאה לפועל, ונותרה השאלה מה לעשות עם הכסף. הפתרון נמצא בדמות השקעה נדל"נית: מקורות בנמל מספרים שהקואופרטיב רכש דופלקס באחד מהשכונות היוקרתיות באשדוד והוא משכיר אותו בסכום שמוערך ב־18 אלף שקל לחודש לחלק מחברות הסלולר שמציבות שם מתקני ממסר. הסידור נמשך כמה שנים כאשר דמי השכירות מופקדים בבנק ליום שיצטרכו אותם.

 

בהיעדר הפרטה, לא נערכו ישיבות מסודרות לחברי הקואופרטיב כאשר בנמל מספרים שהפעם האחרונה שכולם ישבו יחד והחליטו מה לעשות עם הכסף היתה לפני כשלוש שנים.

 

אלון חסן סירב להתייחס לידיעה.

 

"כיל סירבה לעבוד עם דנה לוגיסטיקה ואיבדה מטען"

עוד עולה מכתב ההגנה של נמל אשדוד כי "נמצאו אינדיקציות לשימוש בקשרים שבין המבקשת (דנה לוגיסטיקה, ל"ג) לבין מר חסן ובהשפעתו של מר חסן כדי להפעיל לחץ על לקוחות הנמל על מנת שאלו יעשו שימוש בשירותיה של המבקשת דווקא ויעדיפו אותם על שירותי חברות אחרות" שפועלות בנמל.

 

לשם הדוגמה הנהלת חברת נמל אשדוד מביאה מקרה בו "נמצא לכאורה שמר דוד חסן הציג את עצמו בפני גורמים בחברת כיל, לקוחה גדולה של הנמל, כבן דודו של מר אלון חסן וציין בפניהם כי כדאי להם לעבוד עם המבקשת". משזו סירבה להצעה, "עובדי הנמל גרמו לכאורה לאירוע בו נשפך לים חלק ממטען הגופרית של כיל, דבר שיצר לכיל נזקים וגרם לכך שהופנו כלפיה טענות לחריגה מתקני איכות סביבה".

 

לנוכח טענות אלו ביקשה הנהלת הנמל דיון בעובדות מול יניב בלטר, אחד ממנהלי דנה לוגיסטיקה, אולם זה סירב לכאורה להשיב להן. "גם נסיונותיו של המבקר החיצוני (של דירקטוריון הנמל, ל"ג) לקבל ממר חסן תשובות בנוגע לקשריו עם המבקשת עלו בתוהו", מסכמים שם.

 


פורסם לראשונה 06/10/2013 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
רועי עידן
יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, אלון חסן
רועי עידן
מומלצים