תכירו: 9 נוגדי חמצון שיעזרו לכם בדיאטה
חילוף החומרים בגופנו פועל בצורה היעילה ביותר בסביבה בסיסית, כזאת המושגת בזכות תזונה עשירה בנוגדי חמצון. איך משיגים את רכיבי הקסם שמסייעים בתהליך ההרזיה וגם בהגנה מפני סרטן, מחלות לב ואלרגיות? קבלו את הרשימה המלאה
מחקרים רבים מוכיחים את קיומו של הקשר בין איכות התזונה שלנו למצבנו הבריאותי. אך מה היא תזונה נכונה? מה היא כוללת? אחד הרכיבים העיקריים בתזונה מאוזנת מוזכר לרוב, לצערנו, רק כבדרך אגב והוא נוטה להישכח מאיתנו. רכיב הפלא שמסייע להשיג בריאות ואפילו הרזיה מהירה יותר נקרא: נוגדי חמצון.
הם מצויים בעיקר בפירות ובירקות ורשימת היתרונות שלהם עצומה - הם משפרים את מראה העור, מקטינים את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, שומרים על תפקודי המוח ומונעים מחלות נוירולוגיות ואף מהווים גורם מרכזי במניעת תחלואה בסרטן.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- לא לאכול מהסיר! 10 עצות הרזיה ללא דיאטה
- 5 הסיבות שהדיאטה שלך לא מצליחה - ופתרונות
- במקום דיאטה: 5 סודות תזונה לגוף מושלם
מה הם נוגדי חמצון?
ללא חמצן, כידוע, אנחנו לא יכולים להתקיים. עם זאת, באותה מידה שהוא חיוני לתפקודנו, כך הוא גם מוביל אותנו לבסוף לחולי ולמוות, כיוון שהוא מחמצן כל דבר שהוא נתקל בו בגופנו. החמצון גורם לשינויים במבנה התאים, החלבונים והשומנים בגופנו, פוגע בכלי הדם והלב, משנה את החומר התורשתי המצוי בתא ופוגע במוח, בעיניים ובעור שלנו.
מתוך מודעות לסכנות שמביא עמו החמצן, הגוף משתמש בחומרים נוגדי חמצון, נוגדי רדיקלים חופשיים, המוכרים כחלק מקבוצה רחבה יותר של חומרים נוגדי רעלים. במקרים רבים, בעיקר בשל תזונה לקויה ורוויה ברעלים, גופנו זקוק ליותר נוגדי חמצון מאשר שהוא מסוגל לייצר. את הכמות הנדרשת אנו יכולים לספק לו רק באמצעות תזונה מתאימה, ולעתים בנטילת תוספי תזונה.
חשוב לציין שתהליכי החמצון בגוף מואצים לא רק בשל תזונה דלה בנוגדי חמצון, אלא גם בשל מתח, זיהום אוויר, עישון, שימוש כרוני בתרופות מסוימות, קרינה, פעילות גופנית מוגזמת וחוסר כרוני בשעות שינה.
אם רק נצליח לשלב את רכיבי הקסם האלו באופן קבוע בתפריט שלנו, נצליח לשדרג ולשפר את בריאותנו ואת איכות חיינו ואף לרדת במשקל. איך עושים זאת? נוגדי חמצון מצויים כאמור בעיקר בפירות ובירקות, מזונות שמתפרקים בגוף למינרלים בסיסיים. חילוף החומרים שלנו מתפקד בצורה הטובה ביותר בגוף בסיסי, ומנגד - תזונה חומצית מהווה קרקע פורייה לדלקות, למחלות ושונות ולהשמנה. תזונה כזאת דלה בדרך כלל בנוגדי חמצון.
כך תשיגו את מרב נוגדי החמצון החשובים לגוף, ותיהנו מבריאות טובה יותר וממשקל תקין:
1. בטא קרוטן
איך משיגים? גזר, בטטה, דלעת, דלורית, מנגו, רימון ופטרוזיליה.
בטא קרוטן הוא נוגד חמצון השייך לקבוצת קרוטנואידים. חומר זה מומר בגופנו במקרים רבים לוויטמין A, ויש לו תפקידים דומים. הוא נחשב נוגד חמצון חשוב במלחמה בסרטן ובמחלות לב, הוא מסייע להעלות את רמות הכולסטרול הטוב, משפר ראיית לילה, משקם ריריות פגועות בגוף (בעיקר בדרכי העיכול) ומחזק את מערכת החיסון.
2. ליקופן
איך משיגים? עגבניות, אבטיח, פלפל אדום, צנון, צנונית ואשכולית אדומה.
גם ליקופן שייך לקבוצת הקרוטנואידים, והוא נוגד חמצון הידוע בעיקר בהגנה שהוא מספק נגד סרטן הערמונית. בנוסף, הוא מגן על כלי הדם ותפקוד הלב, בעיקר בזכות יכולתו למנוע הצטברות של כולסטרול רע בדפנות כלי הדם.
תפקיד נוסף ופחות מוכר של הליקופן הוא בהגנה על העור, בהשגת מראה צעיר ובמניעה של נזקי השמש.
3. לוטאין
איך משיגים? ירקות עליים ירוקים
חבר נוסף במשפחת הקרוטנואידים, הנמצא בעיקר בעלים ירוקים. העלים מכילים גם פיטוכימיקל בשם כלורפיל, שידוע במעלותיו הבריאותיות הרבות. לוטאין נקשר בעיקר בטיפול בבעיות ראייה ועיניים ובמניעתן.
4. ויטמין C
איך משיגים? פירות הדר, ברוקלי ועוד רבים.
מה לא נאמר כבר על ויטמין C? הנה רשימה חלקית בלבד של התועלת בנוגד חמצון זה: חיזוק מערכת החיסון, טיפול בזיהומים, טיפול בבעיות נשימה ואלרגיות, הגנה מפני סרטן, שמירה על תפקוד תקין של הלב, טיפול בסטרס כרוני, זירוז תהליכי הרזיה, טיפול בדלקות מפרקים ושי פור הראייה.
5. ביופלבנואידים
איך משיגים? תפוח, בצל, פירות הדר, רימון, תה ירוק, אוכמניות וענבים סגולים.
ביופלבנואידים נמצאים בעיקר במזונות שמכילים גם ויטמין C, ויחד הם מהווים מבנה חזק ויציב של נוגדי חמצון. בקבוצה זהו נכללים תתי נוגדי חמצון כמו קוורצטין, רזבטרול, רוזין, קטכין, אנתוציאנוזידים, פיקנוגנול ותמצית זרעי ענבים. אם כל השמות האלו מפחידים אתכם, דעו שמדובר בחומרים שתפקודם הכללי זהה ושכולם טובים לחיזוק מערכת החיסון, לטיפול בבעיות נשימה, לטיפול באלרגיות וזיהומים, למניעת סרטן, לטיפול במחלות דלקתיות, למניעת מחלות לב ולמניעת סרטן.
6. ויטמין E
איך משיגים? אגוזים ושמנים צמחיים.
ויטמין E מצוי במזונות רבים כמו חיטה מלאה, ביצים ודגים, אך עיקר ריכוזו מצוי בשמנים צמחיים כמו שמן זית, נבט חיטה, אבוקדו, זרעים ואגוזים שונים.
תפקודו העיקרי הוא בטיפול בבעיות לב וכלי דם: ויטמין E מפחית רמות כולסטרול רע ומעלה רמות כולסטרול טוב, מדלל דם טבעי ומקטין סיכון לחלות בשבץ.
בנוסף, הוא מסייע לטיפול בבעיות עצביות, למניעת סרטן, לשיפור תפקודי הריאות, להקלת כאבי מפרקים ותסמינים הקשורים לגיל המעבר ולחיזוק מערכת החיסון.
7. סלניום
איך משיגים? אגוזי ברזיל.
סלניום, גם הוא נוגד חמצון, הוא המינרל הטוב ביותר לטיפול בבעיות לב. בכוחו הרב הוא מסייע לגוף במניעת תחלואה בסרטן ובמחלות אוטואימוניות אחרות, הוא מהווה חומר אנטי דלקתי, מסייע לניקוי רעלים ומתכות רעילות שמצטברות בגופנו ומשפר את תפקודו של הלבלב.
עודף שלו נחשב רעיל, כך שההמלצה היא לצרוך לא יותר משניים-שלושה אגוזי ברזיל ביום.
8. Q10
איך משיגים? תוסף תזונה.
Q10 הוא קואנזים המיוצר באופן טבעי בגופנו, אך עם השנים הייצור שלו פוחת. הוא מצוי במזונות כמו דגים, בשר, ביצים וקטניות בכמויות קטנות מאוד, לכן יש לצרוך אותו כתוסף.
זהו נוגד חמצון המחזק את מערכת החיסון, מטפל ביתר לחץ דם, מסייע באיזון סוכרת, עוזר להרזיה, למניעת סרטן ולטיפול בעייפות כרונית. תפקיד מרכזי נוסף שנקשר בו הוא חיזוק שריר הלב ומניעת כאבי שרירים שהם תופעות לוואי ידועה בטיפול בסטטינים. בכל מקרה של נטילת תוספי תזונה יש להתייעץ כמובן עם איש מקצוע מוסמך בתחום.
9. חומצה אלפא ליפואית
איך משיגים? שמרים, ברוקלי, תרד ותפוח אדמה.
זהו נוגד חמצון שזוכה פחות לפרסום, ולא בצדק. חומצה אלפא ליפואית היא למעשה מלכת נוגדי החמצון, בזכות תפקודה הכפול: היא משמשת כנוגד חמצון המגן גם על נוגדי החמצון האחרים מפני הכחדה. זו תכונה ייחודית שאין לאף נוגד חמצון אחר.
חומצה זו מעודדת את הגוף להמיר את האנרגיה במזון בצורה יעילה יותר, ובכך מונעת מהמזון להיאגר כשומן. בנוסף, יעילה בתפקידה כמסלקת רעלים מהגוף וכמחזקת את מערכת החיסון, ומסייעת גם לחולי סוכרת: חומצה אלפא ליפואית עוזרת לאיזון רמות הסוכר ומונעת פגיעה בעיניים ופגיעה עצבית - תופעות לוואי מוכרות של הסוכרת.
הכותב הוא נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי, הבעלים של בריאות מהטבע , קליניקה לרפואה משלימה