דרעי פרץ בבכי: אבא נפטר, מי ינהיג אותנו?
דקות ספורות לאחר הודעת בית החולים על מותו של הרב עובדיה, התייפח יו"ר ש"ס: "אוי לי שהגעתי ליום הזה שאני צריך לבשר על פטירתו של אבא. איך נישאר לבד?". ישי פרץ בבכי והספיק לומר רק: "נפלה עטרת ראשנו, יתומים היינו"
"אוי לי שהגעתי ליום הזה שאני צריך לבשר על פטירתו של אבא והמנהיג שלנו". כך אמר, מתייפח, יו"ר ש"ס אריה דרעי, דקות ספורות אחרי מותו של הרב עובדיה יוסף. זמן קצר לאחר ההודעה על פטירתו של מנהיגה הרוחני של התנועה, בגיל 93, קרא דרעי בקול שבור: "יתומים היינו. לפני כמה דקות נפטר אבא שלנו, מנהיג שלנו, מרן עובדיה יוסף. כל היום חיכיתי לבשר שאנחנו לוקחים אותו הביתה בריא. ברוך דיין האמת. השם נתן, השם לקח, יהי שם אדוני מבורך".
בסיום דבריו הוא ביקש להודות לרופאים, "לצוות ולכל בית החולים שמסר את נפשו בשביל הרב. צר לנו שלא הצליחו, אבל אנחנו מעריכים את מה שעשו. אנחנו מודים לאנשים בארץ ובעולם שהתפללו וקרעו את השמיים. בטוח שהתפילות עשו את שלהן. הקדוש ברוך הוא לא ריחם עלינו. אין לי ספק שגדולי עולם יוצאים מלווים אותו, אותנו השאיר לאנחות".
כמה דקות לפני דבריו, הספיק קודמו בתפקיד יו"ר ש"ס, אלי ישי, לומר רק: "ברוך דיין האמת, נפלה עטרת ראשנו. יתומים היינו". אז החל ישי להתייפח ולא הצליח להשלים את דבריו.
חתנו של הרב עובדיה, הרב מרדכי טולדנו, קרא קדיש. הרב הראשי לישראל, דוד לאו: "עמדתי ברגעיו האחרונים ליד גדול דור. זכיתי לראות לא רק לראות את גדולתו בתורה, אלא גם את היותו אב רחום. לא זכינו והסתלק מאיתנו אחד מגדולי הדורות. הוא היה אבא אכפתי, אהוב ואוהב לכולנו".
פוסק הלכה נועז
עובדיה (עבדאללה) יוסף נולד בבגדד בשנת 1920, ובגיל שלוש עלה עם משפחתו לישראל. כבר בצעירותו הוכר כעילוי בתורה, ובגיל 12 החל את לימודיו בישיבת הספרדית היוקרתית "פורת יוסף" שבירושלים. שש שנים בלבד לאחר מכן כבר פרסם חיבור הלכתי ראשון מפרי עטו, ושנתיים מאוחר יותר, כשהוא בן 20,
הוסמך לרבנות.
בתקופת כהונתו בראש מערכות הרבנות ובתי הדין הממלכתיים התגלה הרב יוסף כפוסק הלכה נועז, לעתים אף פורץ דרך, מה שבא לידי ביטוי במדיניות הפסיקה המקלה "כוח דהיתרא עדיף" שבה דגל. במלחמת יום כיפור פעל להתרת מאות עגונות שבעליהן לא שבו משדה הקרב, ובמקרה אחר אישר את יהדותם של יהודי אתיופיה ואפשר את עלייתם ארצה במסגרת חוק השבות.
הפרק הפוליטי בחייו של הרב עובדיה הרב נפתח לאחר שכהונת הרב ראשי הוגבלה בחוק ל-10 שנים, והוא נאלץ לעזוב את תפקידו בשנת 1983. שנה אחת בלבד לאחר מכן, בתמיכתו של מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, הרב אליעזר מנחם שך, עמד בראש היוזמה להקמת "תנועת ספרדים שומרי תורה - ש"ס" – בית פוליטי לבני עדות המזרח - מסורתיים, דתיים וחרדים - שלא מצאו את מקומם במפלגות הקיימות.