חשיפה: מהן המחלות שיעניקו לכם אישור לקנאביס?
ynet חושף דו"ח של משרד הבריאות שבו מפורט מספר מקבלי הקנאביס הרפואי בישראל על פי מחלות. הסיבה המנצחת לקבלת מרשם לסם הירוק - כאבים. ההפתעה: - גם חולי סוכרת, אנורקסיה, פיברומיאלגיה ומחלות אחרות שאינן ברשימה קיבלו קנאביס. משרד הבריאות: "הרשות נתונה לכל אחד לפנות בבקשה לדיון כחריג"
כמה חולים זכו לטיפול בקנאביס רפואי בישראל? חוזר חדש של משרד הבריאות מגלה כי 8,713 בני אדם קיבלו טיפול בקנאביס רפואי בשנה שעברה. בינתיים מספר המטופלים הזה כבר עלה, אך התפלגות הנתונים מגלה כי לא כולם חולים דווקא במחלות שניתן לטפל בהן בקנאביס רפואי על פי ההתוויות של משרד הבריאות.
נלחמים על קנאביס רפואי:
- קיבלת אישור לקנאביס רפואי? תקבל רק שמן
- מסורבי קנאביס רפואי: "נשבות עד שמישהו ימות"
- איכילוב: בעקבות אלימות - אין מרשמי קנאביס
לפי החוזר, קנאביס רפואי מיועד רק לחולים בסרטן, קרוהן, כאבים כרוניים, איידס, טרשת נפוצה, פרקינסון או טורט, לחולים סופניים ובמקרים חריגים גם לסובלים מדלקת כיבית של המעי. פרקינסון וטורט, יש לציין, צורפו לרשימה רק לפני שלושה חודשים. אלא שלפי המסמך 1,451 מהמטופלים אינם חולים באחת מהמחלות האלה אלא באחרות, כולל כאלה שמשרד הבריאות אינו מוכן להוסיף לרשימת ההתוויות. למשל, 194 אנשים אשר לוקים בפוסט-טראומה זוכים לקבל קנאביס רפואי, וכך גם 47 חולי פיברומיאלגיה.
בנוסף, לפי המסמך שפורסם בבלוג "קנאביס - מגזין עם כיוון", ישנם שישה חולי אסתמה שנעזרים בצמח, 21 חולים במחלות עור, 110 הסובלים מכאבי ראש עזים, 35 חולי סוכרת, 13 חולי אנורקסיה, 18 חולי אלצהיימר ועוד. אצל 15 מהמטופלים בקנאביס רפואי לא מצוינת כלל הסיבה שבשלה הם מקבלים אותו.
על פי הנתונים, הקטגוריה שבה זוכים הכי הרבה חולים לטיפול בקנאביס רפואי היא כאבים כרוניים, עם 4,864 מטופלים, ואחריה סרטן עם 1,518 מטופלים. 772 חולים במחלות נוירולוגיות מקבלים את הטיפול, אך לא כולם לפי ההתוויות של משרד הבריאות. 292 מהם חולי טרשת נפוצה ו-111 חולי פרקינסון, אך השאר חולים במחלות שונות, כמו ALS שהקנה ל-45 חולים את הטיפול.
לפי חוזר משרד הבריאות, חולים שמחלתם או מצבם אינם תואמים להתוויות יכולים לבקש רישיון לשימוש בקנאביס רפואי בצירוף המלצת רופא המנמקת בצורה מפורטת את הסיבות, אסמכתות רפואיות, פירוט של האופן שבו ניתן יהיה לעקוב אחר יעילות הטיפול (אם יאושר) והתחייבות לבצע את המעקב בפועל.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חוזר המנכ"ל מפרט את המצבים והמחלות שלגביהם קיימת התוויה רפואית מוכחת המבוססת על ראיות וניסויים קליניים מבוקרים. ועדת ההתוויות דנה באופן שוטף ועוקבת אחר הספרות המקצועית וההתפתחויות בארץ ובעולם. הרשות נתונה למי שלא אושר לו טיפול, ויש לו מידע מדעי רלוונטי לפנות למנהל, וזה יכול להעביר את הבקשה לדיון כחריג.
"המקרים המוזכרים כאן נדונו כחריגים. כנראה שכל מטופל כזה וכל אישור שהוצג מהנ"ל הצדיק את אישור השימוש בקנאביס למקרה הפרטי של כל אחד ואחד כחריג".