שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

"אי אפשר להניק תאומים!", "איך יהיה לך מספיק חלב בשביל שניים?" ו"חבל, את סתם תתמוטטי!". אלו שלל התגובות שקיבלה עינת שגיא-אלפסה כשהודיעה לעולם שהיא מתכוונת להיניק את התאומים שבדרך. כעת, אחרי שהניקה שני זוגות תאומים לאורך לא מעט שנים, היא מחלקת לכן עצות

כהורים טריים אין נושא שמדיר שינה מעינינו (תרתי משמע) כמו האכלת התינוק. האוצר הפצפון, שבמהלך ההריון ניזון עצמאית דרך חבל הטבור, יצא החוצה ותלוי בנו לחלוטין שנספק לו את כל צרכיו. בתכל'ס, ויעיד על כך כל הורה טרי בעבר או בהווה, אנחנו מתעסקים סביב האכלת התינוק 24 שעות ביממה.

 

עכשיו תצרפו למשוואה הזו תינוק נוסף, ותבינו מדוע הורים רבים לתאומים מרגישים שהם על סף קריסה בחודשים הראשונים להורות הכפולה. אז איך עושים את זה? איך אפשר להאכיל שניים במקביל? מה עושים אם תינוק אחד בוכה בזמן שהשני אוכל? כיצד עוקבים אחרי מידת ההאכלה של כל אחד מהתאומים? והאם בכלל ניתן להניק תאומים? כל התשובות בטור שלפניכם.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

  

כל הכתבות בסדרה על גידול תאומים :

הכתבה ה-1: מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

הכתבה ה-2: פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

הכתבה ה-3: לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

הכתבה ה-4: זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

הכתבה ה-5: קשה פי שניים: כמה עזרה צריכים הורים לתאומים?

הכתבה ה-6: המצעד: המשפטים הכי מעצבנים שאומרים על תאומים

 

קוראים לי עינת - ואני מניקה תאומים. פעמיים

אחד הפרקים הכי מרגשים בסדרה "חברים" הוא זה שבו רייצ'ל ילדה את בתה המשותפת לה ולרוס. בעודה שוכבת מבולבלת במיטתה, נכנס ג'ואי לחדרה וסיפר לה, ספק בבעתה ספק בהתרגשות, כי ראה בחדר אחר אישה מניקה תאומים. אני מאמינה שהבדיחה הזו, בשילוב הבעת הפנים של השחקן, הצליחה להצחיק חלק גדול מהצופים. אני לא צחקתי. עצוב בעיניי שגם אנשים המקבלים בטבעיות גמורה אישה מניקה, מתייחסים להנקת תאומים כקוריוז.

 

הנה אני יוצאת מהארון: קוראים לי עינת, ואני מיניקה תאומים!

 

כמו מרבית האמהות הטריות גם אני התמודדתי עם השאלה האם להניק או להאכיל את התאומים שלי בתמ"ל (תחליף מזון לתינוקות). כשהייתי בהריון עם עלמה ויהונתן, לפני שמונה שנים, האנשים סביבי כלל לא הבינו את ההתלבטות. "אי אפשר להניק תאומים!", "איך יהיה לך מספיק חלב בשביל שניים?", "חבל, את סתם תתמוטטי!", "נראה אותך!" אלו היו התגובות שקיבלתי מהאנשים הקרובים לי ביותר.

 

יכול מאוד להיות שבאמת הייתי מוותרת, אילולא הכרתי באחד הפורומים אמא לתאומים שהניקה אותם הנקה מלאה לאורך זמן. המודל שלה היווה עבורי השראה והבנתי שאם היא יכולה לעשות זאת - גם אני יכולה.

 

לפני שאמשיך, חשוב לי לציין שאין בכוונתי להטיף להנקת תאומים וכל דרך להזנת התאומים ראויה בעיניי. אני רק רוצה להציג את האפשרות הזו כדי שגם נשים אחרות ידעו שאם הן רוצות, ניתן לעשות זאת. נכון. זה לא פשוט, אבל יש להנקת תאומים יתרונות רבים: החיסכון הכלכלי העצום לאור ההוצאות המרובות עם הולדת התאומים, חיסכון בזמן הדרוש לניקיון הבקבוקים והכנתם, ומתן זמן איכות לאם ולתינוק שכל כך חסר כאשר מגדלים תאומים.

 

מאידך, ישנו חיסרון עצום אחד: התלות המלאה של התאומים באם המניקה, גם ביום וגם בלילה. פתרון אפשרי לכך הוא שילוב בין הנקה לבין מתן בקבוק עם חלב אם שאוב או תמ"ל על ידי אדם אחר. את התאומים הבכורים שלי הנקתי הנקה מלאה. כאשר אלה ואיתמר נולדו לפני כמעט שנתיים הנקתי אותם, כמובן, אך בלילה אבא שלהם נתן להם בקבוק תמ"ל אחד כדי לאפשר לי לישון כמה שעות רצופות.

 

הנקת תאומים היא תובענית מאוד, במיוחד בהתחלה. בל נשכח שהריונות רבים לתאומים מסתיימים בלידת פגים ו/או בניתוחים קיסריים. מדובר בשני מצבים שמוסיפים קושי נוסף על תחילת ההנקה. נקודת הפתיחה שלי הייתה טובה יותר (לידה רגילה ובמועד), אבל אני מכירה לא מעט אמהות לתאומים פגים ואחרי ניתוחים קיסריים שהיו מספיק נחושות להניק והצליחו במשימה.

 

את התקופה הראשונית, שווה להקדיש לביסוס ההנקה אצל כל אחד מהתאומים בנפרד. בהמשך, ניתן ללמוד תנוחות וטכניקות להנקת שניהם במקביל, החוסכות זמן יקר.

העצה הטובה ביותר למי שרוצה להניק תאומים היא להקיף עצמה ברשת תומכת של בן זוג, אמא, חמות או חברה טובה שידעו לתמוך בה לאורך הדרך הקשה ולספק לה עידוד. בנוסף, מכיוון שהנקת תאומים צורכת המון קלוריות ומספקת מעט מאוד זמן פנוי, רצוי שיהיה מי שידאג לך למזון איכותי נגיש.

 

אם בחרת להניק זכרי כי לאחר תקופת ההסתגלות הראשונית, ההנקה הופכת קלה יותר וחוויתית. הרגעים שבהם התאומים יונקים יחד ובהיסח הדעת מחזיקים ידיים או מלטפים אחד את השני, הם רגעים יקרים מפז.

 

עצות להנקה נכונה של תאומים

אל דאגה - יש לך מספיק חלב. גוף האם יודע לייצר חלב בהתאם לכמות העוברים שנשאה. הגוף מייצר חלב בהתאם לדרישה, כך שככל שהתאומים יונקים יותר כך נוצרת כמות חלב רבה יותר.

 

מומלץ להחליף אחת לכמה שעות (למשל, בכל בוקר) בין הצדדים. אם תאום א' ינק היום משד שמאל, מחר הוא יינק משד ימין. החלפת הצדדים נועדה גם לטובת התפתחות מאוזנת של התינוק, וגם כדי לאזן את ייצור החלב משני הצדדים (לפעמים יש תאום שיונק טוב יותר וכאשר הוא יונק משני הצדדים הוא דואג ליצור מוגבר של חלב בשני השדיים). אפשר לכתוב בנייד תזכורת מי ינק מכל צד או לקבוע סימון אחר שיעזור לך.

 

הנקת תאומים. הופכת קלה יותר ככל שהם גדלים (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנקת תאומים. הופכת קלה יותר ככל שהם גדלים (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

 

ארוחה מלאה משד אחד: להבדיל מהנקת יחיד, כל תאום יונק משד אחד ארוחה מלאה.

 

כרית הנקה: כדי להניק את התאומים ביחד, מומלץ לפחות בשלבים הראשונים להיעזר בכרית הנקה נוחה או כרית רגילה. רצוי שיהיה איתך מישהו בבית כדי להביא אלייך את התאום השני וכדי לקחת לגרפס את התינוק שסיים לינוק.

 

כשאת לבד: אם את לבד, ניתן לשבת על מזרון על הרצפה ולהניק, כך שכאשר אחד מהם מסיים, ניתן להניחו על המזרון בבטחה.

 

התנוחות שמתאימות להנקה כפולה

הנקה כפולה דורשת תרגול וניסיון. עם הזמן תמצאי את התנוחה הנכונה לך ולתאומייך, ויש סיכוי שאחרי זמן מה תצליחי לדבר בטלפון ואפילו לקפל כביסה תוך כדי הנקה. זה המגוון הבסיסי של התנוחות:

 

תנוחת פוטבול: כל תינוק שוכב לצידה של האם כאשר הרגליים לכיוון גב האם. תנוחה זו מומלצת לאחר ניתוח קיסרי.

 

תנוחת ערסול: תנוחה המתאימה בעיקר לתינוקות קטנים. כל אחד מהתינוקות שוכב לאורך זרוע האם והרגליים של שניהם נפגשות לכיוון בטנה.

 

תנוחת רכבת: שני התינוקות שוכבים במקביל, כאשר תינוק אחד שוכב בתנוחת ערסול והתינוק השני שוכב בתנוחת פוטבול עם הרגליים לכיוון גב האם. הראש של התינוק השני מונח על הבטן של התינוק הראשון.

 

ועוד כמה דברים שכדאי שתדעי. קודם כל, אם את משלבת חלב שאוב בהנקה, מומלץ לשאוב משד אחד בזמן שאת מניקה מהשני. כמו כן, כדאי לך להשיג משאבת חלב חשמלית דו צדדית (ניתן להשאיל ביד שרה. אם את מביאה עותק של תעודת לידה או אישור מרופא שילדת תאומים יש לך עדיפות בקבלת משאבת חלב איכותית).

 

בנוסף, ישנן יועצות הנקה המתמחות בהנקת תאומים, חלקן אפילו הניקו תאומים בעצמן. הכיני עוד לפני הלידה טלפון של יועצת הנקה לתאומים ובמקרה הצורך, העזרי בה.

 

האופצייה השנייה: מפעל התמ"ל

כאמור, הנקה היא רק אפשרות אחת. לא כל האמהות יכולות או רוצות להיניק, מסיבות רבות ושונות. מכיוון שהתקופה הראשונה עם התאומים מטלטלת, ישנם הורים שההאכלה מבקבוק נוחה וקלה להם יותר. היתרון הגדול בהאכלה מבקבוק היא בעובדה שפרוייקט ההאכלה לא "נופל" בהכרח במלואו על האם. יתרון נוסף נעוץ בשקט הנפשי המושג במעקב כמותי אחר המזון שהתאומים מקבלים, בעיקר כאשר מדובר בתינוקות שנולדו במשקל נמוך.

 

גם להורים שבוחרים להאכיל את התאומים מבקבוק, החיים לא פשוטים יותר. מדובר בתעשייה המגלגלת עשרות בקבוקים ביום, וצוות פועלים מרוצה אך עייף שממלא אותם באבקות, מנער בקצב ובמרץ ומסדר אותם בשורות במקרר, כדי שיהיו מוכנים ומזומנים להגיע בשליפה מיידית לחימום ומשם בזריזות פיהם של שני תינוקות רעבים.

נשמע מוגזם? אז זהו, שממש לא... התאומים אוכלים ממש כמו כל תינוק אחר, אבל ההאכלה של השניים נראית אחרת.

 

מדובר בתכנון, סינכרון ותיזמון, בניהול ובפיצול, באקרובטיקה ובפירוטכניקה, בטרמפולינות ובסלקלים... ובעיקר - בניסוי וטעיה ובבחירת הדרך המתאימה לכם.

 

מומלץ לנסות את כל השיטות לפני שמחליטים. פשוט לקחת את החודש-חודשיים הראשונים כתקופת הסתגלות שמטרתה להכיר את התינוקות החדשים, את הצרכים והאופי שלהם וגם את אלו שלכם.

 

שיטת ההאכלה: סינכרון ותכנון או זרימה וספונטניות?

עניין האכלת התינוקות על פי לוח זמנים נוגע בנקודה רגישה אצל הורים לתאומים, ובחלום המתרחק על ספונטניות וזרימה על פי הצרכים של כל אחד מהשניים. ולכן, בכל דרך שתבחרו להאכיל אל תשכחו להזין גם את עצמכם רגשית וכשהתינוקות שבעו ונרגעו, לזמן להם ולכם חוויה של טיפול וקשר אישי. זו הדרך הטובה לקשר החיוני לכם ולתינוק בחיבור בין הזנה להתקשרות.

 

זרימה וספונטניות

יש הורים שיבחרו להקשיב לצרכים אלו, ולארגן את היום בהתאם לזמני הרעב השונים של כל אחד מהתינוקות. האכלה זו מאפשרת:

-לענות על הצורך ליצירת נפרדות, כאשר יש היכרות והיענות לצרכים שונים בזמנים שונים.

-להיענות למלוא היכולת של כל ילד לאכול, כאשר הוא אוכל בזמן שהוא דורש ולא על פי תזמון הוא עשוי להיות רעב יותר ולאכול טוב יותר.

-ליצור זמני איכות עם התינוק שער בזמן שאחיו שבע וישן.

-מתאים להאכלת פגים שזקוקים להאכלה מיוחדת או לזמן האכלה ארוך יותר.

 

סינכרון זמני ההאכלה

יש הורים שבוחרים בשיטה שמחייבת יצירת סדר יום. ההאכלה תופסת בו כמובן את המקום המרכזי. בחירה זו מאפשרת:

-חסכון בזמן (שהוא מן הסתם מצרך יקר ונדיר).

-שליטה בהתנהלות הכללית של ההתארגנות והטיפול.

-שיתופם של כל מי שנוטל חלק בטיפול בתינוקות בהאכלה. מחזק את הקשר ואת ההתקשרות, ומוסיף דמויות משמעותיות וקרובות לעולמם של השניים.

 

תכנון

-להחליט על זמני ארוחות קבועים, בדרך כלל כל שלוש שעות, כאשר מעירים את הישנים לשעת האוכל.

-אם תינוק אינו רעב מספיק בארוחה הזו, הוא יאכל כראוי בזו שאחריה. ההסתגלות לסדר הזה לוקחת כשלושה-ארבעה ימים.

-אם הם נרדמים בזמן ההאכלה רצוי להעיר (בעדינות. ללטף את הלחי עם האצבע , למשל) כדי שיסיימו את הארוחה.

-כשנכנסים לשגרה רצוי להעיר את זה שמתקשה לחכות קצת לפני תחילת סימפונית הבכי.

 

האכלה משותפת מבקבוק: כך תגרמו לזה להצליח

ישנן שיטות האכלה מסונכרנות כמספר משפחות התאומים. אספנו עבורכם את הנפוצות שבהן, שילמדו אתכם מה עושים כאשר אתם לבד במערכה:

 

להכין בהישג יד את כל מה שאתם עשויים להזדקק לו בזמן זה: תינוקות, בקבוקים, חיתולי בד, כוס מים, טישיו, צעצועים צבעוניים ומצלצלים, כוס מים למאכילים, טלפון, שלט טלויזיה...

 

להניח מגבת מגולגלת או הגבהה רכה להנחת הבקבוק בתנוחת יניקה עצמאית. זה משחרר את הידיים לטיפול ומגע בשני התינוקות.

 

התינוקות שוכבים בעגלה, טרמפולינה או סלקל על הרצפה. ואתם מאכילים את שניהם יחד בישיבה מולם בגובה שלהם.

 

על הספה: מאכילים בישיבה על הספה כשמכל צד תינוק כשראשו על ברכי ההורה.

 

האכלה לסירוגין: אפשר כמובן גם להאכיל לסירוגין בידיים ובסלקל, ברוטציה או על פי הצרכים של אחד מהתינוקות או שניהם. חובבי הטלויזיה יכולים להשתמש בה כגורם מהפנט ומרגיע במצב זה. ובכל מקרה - רצוי להכין לוכדי תשומת לב ומשעשעים למיניהם.

 

מנשא: ניתן לשאת במנשא את התינוק שסיים כבר את הארוחה. כך מרוויחים גם את המגע וגם זוג ידיים פנויות לכל צורך של אחיו.

 

בקבוקים משותפים או נפרדים?

רוב ההורים יעדיפו להאכיל את השניים באותם בקבוקים, מכיוון שאין סיבה בריאותית לא לעשות כך וזה חוסך כמובן הרבה אנרגיה. מאידך, הסיבה להפרדת בקבוקים היא מעקב אחרי כמות האוכל של כל אחד מהתינוקות. מומלץ שהבקבוקים יהיו שונים בצורה מובהקת.

 

איך יודעים מי אכל וכמה?

הורים לתאומים הם עייפים ומותשים, ויש סיכוי גבוה שמרוב עייפות לא יזכרו מי התאום האחרון שאכל. כדי לפתור את הבעיה ניתן להכין טבלה יומית ובה לכתוב שעה וכמות בכל פעם שאחד התאומים אוכל.

 

מה עושים כשתינוק אחד אוכל ושני בוכה?

אין ספק שמדובר באחד הרגעים הכי קשים עבור הורים לתאומים. זה הזמן הנכון לתרגל שיטות הרגעה. לפניכם כמה אפשרויות:

 

להאכיל אחד, בזמן שהתינוק השני נמצא לידכם בטרמפולינה או על גבי מזרון. שבו ליד התינוק השני, נדנדו אותו, שירו לו ושחקו איתו.

 

אפשר לעצור לרגע את התינוק שאוכל ולהתארגן במהירות להאכלה משותפת. במידה ומדובר בהאכלה מבקבוק, דאגו מראש שיהיה בקבוק נוסף.

 

עינת שגיא אלפסה היא עיתונאית ואמא לשני זוגות תאומים (בן ובת שבע וחצי ובן ובת שנה וחצי). ורד בן פורת היא בעלת מרכז "תאומים ומשפחה" להדרכת הורים ואנשי מקצוע




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנקת תאומים. אפשרי - ואפילו חוסך זמן (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים