שתף קטע נבחר

העיכוב בנובל לחלקיק האלוהי: 'היגס לא זמין'

תאוריית "בוזון היגס" זכתה בכבוד הראוי לה וקטפה את הפרס. "זה היה צפוי, אין נהג מונית שלא שואל פיזיקאי על החלקיק", סיפר מדען. היגס יצא לחופשה בלי טלפון כדי להתרחק מההמולה, והודעת הזכייה התעכבה בשעה

זה לקח כמעט 50 שנות מחקר, אבל פרנסואה אנגלר הבלגי ופיטר היגס הבריטי זכו סוף סוף בפרס נובל. האקדמיה המלכותית בשבדיה הכריזה אתמול (יום ג') על השניים כזוכים בפרס הפיזיקה היוקרתי בעולם, על תאוריית חלקיק "בוזון היגס", המוכר יותר כ"חלקיק האלוהי".

 

עוד חדשות בעולם:

האם סין גילתה את אמריקה לפני קולומבוס?

אחרי 90 שנה - שוב חובשים חיג'אב בטורקיה

 

"אני המום מקבלת הפרס, ומודה לאקדמיה השבדית המלכותית", אמר היגס בן ה-84 בהודעה שפרסמה אוניברסיטת אדינברו, שבה שימש פרופסור. "אני מקווה שההכרה הזאת של המדע היסודי תעזור לעורר מודעות לערך המחקרי של 'השמיים הכחולים'".

 

אנגלר בן ה-80 הודה לכל מי שסייע לו במחקר. הוא סיפר כי לא העלה על דעתו כשהחל במחקר, לפני 49 שנים, שיקטוף את הפרס היוקרתי. "אתה לא עובד מתוך מחשבה לקבל פרס נובל", אמר אנגלר.

"עדיין היה לנו את הרושם שאנחנו עושים משהו חשוב, שמאוחר יותר חוקרים אחרים ישתמשו בו". אנגלר סיפר כי הזכייה מוכיחה את החשיבות של חופש המדע, ואת הצורך לאפשר למדענים לערוך מחקר יסודי, שלא מניב הנחות מיידיות.

 

השניים החלו בעבודתם באופן עצמאי בשנות ה-60. באחת מפריצות הדרך הגדולות ביותר בפיזיקה בעשורים האחרונים, הכריזו בשנה שעברה מדענים במתקן CERN לחקר חלקיקים כי מצאו את החלקיק, ואישרו את התאוריה של אנגלר והיגס. "בוזון היגס" נמצא באמצעות מאיץ חלקיקים בעלות של 10 מיליארד דולר, שנבנה בתעלה תת קרקעית בגבול צרפת-שוויץ.

 

רולף הוייר, מנכ"ל CERN, אמר כי הוא נרגש מהזכייה של היגס ושל אנגלר, בזמן שרבים מהמדענים שעובדים במקום פצחו בתשואות עם רגע ההכרזה. בצעד חריג התעכבה הודעת השופטים בשעה. בחשבון הטוויטר שלה צייצה האקדמיה כי השופטים עדיין דנים בהחלטה, אך לא הסבירה את פשר העיכוב.

 

האם סיבת העיכוב היא קצר בתקשורת? ייתכן מאוד. "לא הצלחנו להשיג את היגס בטלפון", סיפר מזכיר האקדמיה סטפן נורמרק, ולא פירט את סיבת העיכוב. ה"גארדיאן" הבריטי ציטט חבר של היגס שסיפר: "הלחץ היה כל כך גדול שהוא החליט לצאת לחופשה בלי הטלפון שלו כדי להימנע מההמולה התקשורתית. הוא לא היה זמין וזה לטובתו, אפילו לי הוא לא סיפר".

 

"כולם שואלים על החלקיק האלוהי"

אולף דניאלסון, חבר במכון האקדמי למדעים בשבדיה, ציין כי ועדת הפרס ציינה לשבח את העבודה שנעשתה ב-CERN. "זו תגלית ענקית. זה ציון דרך בהיסטוריה של הפיזיקה", הוא אמר.

 

"ב-CERN כמעט כל הפיזיקאים שאני מכיר, בערך 95 אחוז, ציפו שהשניים יזכו בפרס. השאלה הייתה אם יהיה זוכה שלישי ומי הוא יהיה", אמר פרופסור לפיזיקה מאוניברסיטת קולומביה בסנטה ברברה, שעמד בראש אחת הקבוצות שגילו את החלקיק.

 

שני המדענים היו המובילים בהערכות לקבלת הפרס היוקרתי הטומן גם פרס כספי העומד על 1.25 מיליון דולר. "התיאוריה שזכתה היא חלק מרכזי במודל הסטנדרטי בפיזיקה המתאר את האופן שבו העולם בנוי", נאמר בהכרזת הזכייה.

  

מייקל טרנר, נשיא איגוד הפיזיקה האמריקני, אמר כי החלקיק מצית את דמיון הציבור. "אם אתה פיזיקאי, אתה לא יכול לעלות על מונית בעולם מבלי שהנהג ישאל אותך על החלקיק האלוהי".

 

טרנר, קוסמולוג מאוניברסיטת שיקגו, אמר כי החלקיק של היגס הוא הראשון בסדרה של חלקיקים שמדענים סבורים שלוקחים חלק בעיצוב היקום. "הכוונה היא שזה מצביע על הדרך שבה צריך להתמודד עם תעלומות כמו הטבע האפל והאנרגיה האפלה", טוען טרנר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים