ח"כ מרגלית: גוגל ומנועי חיפוש יחויבו לשלם תמלוגים לאתרי תוכן
הצעת חוק שיזם אראל מרגלית מבקשת לשנות את חוק היוצרים: "צריך להבטיח שלא נגיע לריכוזיות בתחום מנועי החיפוש והשליטה על התוכן בישראל; אם לא נחוקק עכשיו את החוק, העיתונות החופשית בישראל תיפגע קשות"
"חוק היוצרים" החדש הונח הבוקר (ד') על שולחן הכנסת ומבקש לראשונה להסדיר את זכויות גופי התקשורת והיוצרים העצמאיים מול מנועי חיפוש ברשת כגון גוגל ואחרים.
את ההצעה הגיש ח"כ אראל מרגלית (העבודה) והיא כוללת הקמת מנגנון תמלוגים מיוחד אשר בעבר כבר נעשה בו שימוש בחוק עידוד התרבות והיצירה בישראל, שיפעל על מנת להגן על זכויות היוצרים ברשת.
מרגלית מציין כי התוכן כיום עובר שינויים דרמטיים במודל הקיימות של כלי התקשורת בישראל ובעולם. מנועי החיפוש, הסביר, עושים כיום שימוש בתוכן שהושקע רבות בפיתוחו וביצירתו על ידי גופי התוכן, תוך גריפת רווחים גדולים לכיסם של מנועי החיפוש דוגמת גוגל ורשתות חברתיות כמו פייסבוק.
"עד עתה" נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק, "לא הייתה קיימת חובה על מנועי החיפוש לשלם עבור התוכן בו הם עושים שימוש עבור המשתמשים. מכיוון שהכוונה אינה להסדיר את הנושא לעבר, אלא מכאן ואליך, לעתיד, הוצע מנגנון אשר מקצה חלק קטן מהכנסות מנועי החיפוש אשר באו להם כתוצאה מהשימוש בחומר שנוצר על ידי מפיצי מידע כהגדרתם בהצעת החוק".
מרגלית: "מנועי החיפוש מתחזקים והופכים לשריף הבלתי מעורער בניהול וניווט התכנים ברשת. גוגל נהנית מהכנסות המבוססות על תכנים שיצרו גופים אחרים ברשת. כיזם לשעבר, יש לי כבוד לטכנולוגיה ולחברות הללו שמשנות את המציאות, אך עלינו לדאוג שצמיחתו של מנוע החיפוש לא יבוא על חשבון התקשורת החופשית והדמוקרטיה", אומר מרגלית.
עוד הוסיף חבר הכנסת: "צריך להבטיח שלא נגיע לריכוזיות בתחום מנועי החיפוש והשליטה על התוכן בישראל. חוק היוצרים הנוכחי הוא מימי המנדט וצריך לעדכן אותו, הזמנים השתנו. אפשר למנוע היום את חוק הסופרים הבא, לא צריך להגיע למצב של פגיעה כלכלית חמורה ביוצרים ואז לתקן. ההכנסות מתוכן ויצירה צריכות להתחלק עם בעליהן ולא להתרכז אצל גוף אחד גדול כמו גוגל. אם לא נחוקק עכשיו את החוק, העיתונות החופשית בישראל תפגע קשות".
מרגלית מציין גם בזירה האירופאית מתנהל בשנים האחרונות מאבק ציבורי מול גוגל במספר מדינות כמו בלגיה, צרפת, גרמניה ובריטניה.