תביעה נגד האו"ם: "הפיץ הכולרה בהאיטי"
בצעד חריג תוגש היום תביעה רשמית נגד הארגון בטענה שחייליו שהוצבו במדינה ב-2010 לאחר רעידת האדמה הגדולה, הם שהפיצו את החיידק - דרך הביוב. 8,300 איש מתו מהמחלה מאז. באו"ם טענו שהם חסינים דיפלומטית
ב-12 בינואר 2010 פקדה את האיטי רעידת אדמה בעוצמה 7 דרגות בסולם ריכטר. ברעש העצום נהרגו כ-300 אלף בני אדם, וכמעט מיליון וחצי בני אדם נותרו ללא קורת גג. בעוד המדינה הקריבית ניסתה לקום על רגליה ולשקם את עצמה, פרצה בשטחה מגפת כולרה שגרמה למותם של מאות אלפי בני אדם ולאשפוזם של מאות אלפים נוספים.
עוד חדשות בעולם:
העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" דיווח היום (ד') כי עורכי דין ופעילי זכויות אדם שמייצגים את קורבנות הכולרה בהאיטי ינקטו היום צעד חריג ויגישו תביעה רשמית נגד האו"ם בגין אחריותו להתפרצות המחלה הקטלנית בשטח המדינה. התובעים דורשים מהאו"ם תשלום פיצויים וטוענים שחיילים מכוח משימה של הארגון שהיו מוצבים בהאיטי הפיצו את הכולרה דרך מערכות הביוב של מגוריהם. התביעה המשפטית תוגש לבית המשפט המחוזי הפדרלי במנהטן.
מחלת הכולרה בהאיטי הרגה יותר מ-8,300 תושבים מקומיים, ויותר מ-650 אלף חלו בה מאז הופעתה במדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי באוקטובר 2010. החלק הקשה של המגפה כבר עבר, אבל היא עדיין הורגת מדי שנה כאלף מתושבי האיטי.
גורמים באו"ם אמרו בעבר שהם מחויבים למגר את המחלה, אבל הם לא הודו שהארגון היה אחראי לגרימתה. הם גם טענו שיש להם חסינות דיפלומטית מכל תביעות רשלנות - דבר שעורר את זעמם של תושבים רבים בהאיטי, שטענו שמדובר בבגידה בעקרונות האו"ם.
"התובעים כוללים תושבים מהאיטי ואמריקנים שנולדו בהאיטי שנדבקו בכולרה בעצמם כמו גם קרובי משפחה של אנשים שמתו מהמחלה", מסר המכון לצדק ודמוקרטיה בהאיטי בהודעה רשמית. לפי שעה לא ברור מהו סכום הפיצויים שידרשו התובעים.
פאנל עצמאי שמונה על ידי מזכ"ל האו"ם באן קי מון חקר את הכולרה בהאיטי, ובדו"ח שפרסם ב-2011 לא קבע באופן ודאי כיצד פרצה המחלה. אלא שהמרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן מצא ראיות חזקות שמוכיחות שאנשי כוח שלום של האו"ם מנפאל היו המקור למחלה.
נציבת זכויות האדם באו"ם, נאבי פילאיי, אמרה בנושא: "קראתי לאו"ם לחקור את הנושא ואני שבה ודורשת שהקורבנות שנדבקו בכולרה יקבלו פיצויים". היא ציינה כי העלתה זאת כבר לפני שנה.
הכולרה היא מחלה מדבקת שמופצת על ידי חיידק ופוגעת במערכת העיכול וגורמת לאיבוד מהיר של עד ליטר נוזלים בשעה.
נפגעי כולרה בהאיטי (ארכיון)
צילום: AP
כולרה בהאיטי (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים