שתף קטע נבחר

 

אין מחקר ואין שכר: פרס נובל בבריחת מוחות

הפרס היוקרתי שבו זכו הישראלים לשעבר משקף מציאות עגומה: שליש מהחוקרים בארץ עוזבים לארה"ב, ומי שנשאר מתפלל לשינוי בסדר העדיפויות. נשיא האגודה הישראלית לכימיה, פרופ' אהוד קינן: "אנשים מצביעים ברגליים"

זכייתם בפרס נובל של שני אמריקנים-ישראלים, אריה ורשל ומיכאל לוויט, לא יכלה להגיע בתזמון סמלי יותר. זה היה שבוע שבו עסקה המדינה בכלל והמערכת האקדמית בפרט הן בסוגיית ההגירה של ישראלים לחו"ל והן בתופעה של בריחת מוחות לאוניברסיטאות, עסקים ומיזמים בחו"ל. רק לפני כמה ימים פרסם מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מחקר המשרטט תמונה מדאיגה שמציבה את ישראל כ"מובילה" עולמית בתחום ההגירה האקדמית השלילית.

 

פרס הנובל ישראלי? - כתבות נוספות ב-ynet:

  

על פי המחקר, בשנים 2004-2003 שהה בארה"ב מרצה ישראלי אחד על כל ארבעה אנשי סגל בכל המוסדות האקדמיים בישראל. ברוב

המדינות האחרות בעולם, הממוצע הוא בין 1 ל-4 בלבד על כל מאה מרצים (למשל 1.1 מרצים יפנים בארה"ב על כל 100 שנשארו במדינה ובצרפת 3.4 על כל מאה). והנתון הזה החריף: בשנים 2008-2007 כבר עמד המספר על שלושה מרצים ישראלים בארה"ב על כל 10 שנשארו בישראל.

 

"לעשות מחקר בישראל זה קשה", מסביר פרופ' קובי לוי, מדען וחוקר כימיה במחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן - קולגה של הזוכים בנובל. "ישראל היא לא הזירה העיקרית של המדע. אנשים פה מאוד טובים וחושבים טוב, אבל מבחינת המדע אנחנו בפריפריה של העולם. התקציבים כאן מאוד מוגבלים. המון ישראלים בונים על כספים מאירופה ואנחנו חיים ממענקי מחקר".

 

לא חשבת לעבור למוסד אקדמי בחו"ל?

"לא. השורשים פה עולים על הכול. אבל אני יכול להגיד שאני מרגיש בצורה חד-משמעית את הדוחק שבו אנו חיים. יש הרבה פרויקטים שאני רוצה להרים ופשוט לא יכול. זה מאלץ אותי להסתפק במחקר צנוע".

 

שליש מהחוקרים פועלים בחו"ל

על פי נתוני המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד המדע, ב-2011 נמנו חמישה אחוזים מהאקדמאים הישראלים ככאלה ששוהים בחו"ל שלוש שנים או יותר. שיעור האקדמאים הישראלים השוהים בחו"ל גבוה במיוחד בקרב בעלי תואר שלישי (10.5%) ובקרב בעלי תואר שני ברפואה (7.2%). לעומתם, שיעור בעלי תואר ראשון ושני השוהים בחו"ל עומד על 4.8% ו-4.2% בהתאמה.

 

 

ראיון עם עם זוכה פרס נובל מיכאל לוויט    (צילום: רויטרס)

ראיון עם עם זוכה פרס נובל מיכאל לוויט    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראיון עם זוכה הנובל אריה ורשל ב-2009

ראיון עם זוכה הנובל אריה ורשל ב-2009

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראיון עם זוכה הנובל פרופ' מרטין קרפלוס    (צילום: רויטרס)

ראיון עם זוכה הנובל פרופ' מרטין קרפלוס    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מימין: קרפלוס, ורשל ולוויט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מימין: קרפלוס, ורשל ולוויט(צילום: רויטרס)

התופעה נפוצה במיוחד בקרב בעלי התואר השלישי בתחומי המדעים וההנדסה. בקבוצה זו שיעור השוהים בחו"ל שלוש שנים ויותר עומד על

14%, כמעט פי ארבעה מבעלי התארים במדעי הרוח והחברה (3.8%).

 

כמו כן, שיעור השוהים בחו"ל גדול יותר בקרב בוגרי אוניברסיטאות לעומת מכללות (5.8% לעומת 3.4%). מבין בוגרי האוניברסיטאות, השיעור הגבוה ביותר של שוהים בחו"ל הוא בקרב בוגרי מכון ויצמן למדע (17.8%), ואחריו הטכניון (9%), האוניברסיטה העברית (7.1%), תל אביב (6.9%), בן גוריון (4.3%) ובר אילן (2.9%).

 

מנהל מרכז טאוב, פרופ' דן בן דוד, שהוא גם כלכלן באוניברסיטת תל אביב, טוען שכדי להשאיר את האקדמאים בישראל, צריך להעניק להם שכר הולם ותנאי מעבדה ראויים. "עד שנות ה-70 נבנו כאן שבע אוניברסיטאות מחקר, ומאז לא נבנתה אף אחת נוספת, להוציא את אריאל שסביבה הדיון הוא פוליטי", הוא אומר. "הולכת ונשחקת היכולת הלאומית שלנו לממן השכלה גבוהה, לבנות אוניברסיטאות ולשלם משכורות שישאירו את האנשים".

 

התסכול של פרופ' בן דוד גדול בעיקר על רקע מה שנראה כפוטנציאל מבוזבז: "היכולת של האנשים בארץ היא פשוט פנטסטית. בוגרים שלנו מתקבלים למוסדות המבוקשים ביותר בעולם. זה מה שכל מדינה שואפת להשיג, אבל אנחנו לא מצליחים לשמור עליהם".  

 (צילום: ויקיפדיה, דובר צה"ל, EPA) (צילום: ויקיפדיה, דובר צה
(צילום: ויקיפדיה, דובר צה"ל, EPA)

אין תנאים, אין משרות, אין שכר

לתסכול שותף גם פרופ' אהוד קינן, נשיא האגודה הישראלית לכימיה, שמכיר אישית את הפרופסורים ורשל ולוויט, וכן את הזוכה השלישי מרטין קרפלוס. "מגיע לנו פרס נובל בבריחת מוחות", הוא אומר במרירות. "אני שמח בשבילם, שלושתם חברים שלי. אבל הייתי שמח יותר אם הייתי יודע שיש תקווה, אבל אני חושב שמצבנו הולך ונהיה גרוע יותר. אני אופטימיסט מטבעי, אבל המגמה בנושא 'בריחת המוחות' מישראל מאוד

ברורה. המסקנה היא שהמדינה שלנו מתאימה פחות ופחות למחקר מדעי".

 

את הנתונים מהמחקר של מכון טאוב מגדיר פרופ' קינן "מפחידים", כי "כששליש מהחוקרים בוחרים לעזוב את המדינה שלהם, זה מלמד על העדיפות הנמוכה שהמדינה נותנת לחינוך הגבוה. אין משרות בארץ. לא נותנים אפשרות לעבוד ואנשים מצביעים ברגליים. הבת שלי, למשל, היא פרופסור בהרווארד".

 

העובדה שוורשל ולוויט חיים ופועלים בחו"ל היא אפילו לא פיקנטית בעיניו של פרופ' קינן מהטכניון. הוא מזכיר שגם זוכי פרס נובל ישראלים קודמים - כגון פרופ' עדה יונת ופרופ' דן שכטמן - עשו את רוב עבודתם בחו"ל, ולדעתו אלמלא היו פטריוטים גם הם לא היו חיים בישראל. 

פרופ' קינן במעבדה בטכניון. "הנתונים מפחידים" (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
פרופ' קינן במעבדה בטכניון. "הנתונים מפחידים"(צילום: עידו ארז )

רק הפטריוטים שורדים. פרופ' אהוד קינן  (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
רק הפטריוטים שורדים. פרופ' אהוד קינן (צילום: עידו ארז )

"ב-1993 הציעו לי משרה בארה"ב במשכורת גבוהה פי עשרה מזו שקיבלתי בארץ, עם תקציבים למחקר, ומעבדות יוצאות מן הכלל", הוא משחזר. "אמרתי 'לא' והם אמרו לי שאני לא שפוי. הסברתי להם שאני מדען ונורא חשוב לי לעסוק במדע, אבל יש לי שישה ילדים ואני לא רוצה שהם יגדלו כאמריקנים. אבל מעט מאוד אנשים שוקלים את הדברים באופן כזה".

 

השתלתי לב לדיק צ'ייני

מאז פברואר 2009 משמש ד"ר ניב עד ראש מחלקת הלב בבית החולים Inova Hospital בפרברי וושינגטון. בית החולים ידוע בהתמחותו בלב ובמחלות כלי דם ונחשב לאחד המובילים בתחומו בעולם. אח"מים מוושינגטון ואנשי עסקים מכל רחבי העולם מגיעים אליו כדי לעבור ניתוחי לב. מדי פעם קופץ ד"ר עד לניתוח מסובך בפינה זאת או אחרת בעולם, לפעמים אפילו בישראל, וחוזר למחלקה שלו. בין המנותחים המפורסמים יותר שעברו מתחת לאיזמל שלו ניתן למנות את סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני, שבגופו הותקן לב מלאכותי. מי שרוצה להבין מדוע מוחות צעירים ומוכשרים לא נמצאים בארץ, ד"ר ניב עד הוא דוגמה לכך.

ד"ר ניב עד. "לא ראיתי כוונה להשקיע בארץ" ()
ד"ר ניב עד. "לא ראיתי כוונה להשקיע בארץ"

"אחרי לימודי הרפואה בארץ יצאתי להשתלמות של שנתיים באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון", הוא משחזר בראיון ל-ynet. "מיד אחריה קיבלתי הצעה להיות מנהל מחלקת הלב, אבל אשתי הייתה בסגל הבכיר של אוניברסיטת תל אביב, והחלטתי לוותר על ההצעה. ב-2002 חזרנו לארץ. עבדתי בהדסה עין כרם כרופא בכיר בניתוחי לב. זו הייתה אז מחלקה מצוינת".

 

ניב עד היה אז בתחילת שנות ה-40 שלו ובעל שאיפות מקצועיות. "כסף לא היה אף פעם הבעיה, אבל הרגשתי שאני לא מתקדם מקצועית בקצב שרציתי. הבאתי דברים חדשים לארץ, פרסמתי המון, הוזמנתי להרצות בפורומים הכי חשובים בעולם והרגשתי שאני לא מצליח להתקדם. בינתיים הגיעו הצעות מכמה מקומות בארה"ב. אני לא חיפשתי, הן הגיעו אליי. מהחוף המערבי, מאוהיו, מסנט לואיס וגם ההצעה מוושינגטון,

שבה בחרתי. הצלחתי להקים מרכז שבתחומים שאני עוסק נחשב למוביל בעולם".

 

העזיבה של ד"ר עד עלתה לישראל בשני "מוחות" נוספים: אשתו, שהיא עכשיו בכירה באוניברסיטת מרילנד, ובנו - המשלים את לימודי הדוקטורט שלו באוניברסיטת ברקלי.

 

היו ניסיונות להחזיר אותך?

"היו דיבורים אבל זה נפל. לא על המשכורת שלי - שבכל מקרה אין אפשרות לשלם בארץ - אלא על העקרונות: לאן אנחנו רוצים להביא את המחלקה? איך להשיג משאבים שיתחרו בעולם מבחינת מחקר ופיתוח? אף פעם לא הרגשתי שיש כוונה להשקיע את המשאבים, למרות שישראל אינה מדינה ענייה".

 

איפה הבעיה?

"רמת הרופאים בארץ היא מהגבוהות בעולם, אבל מבחינה מערכתית ישראל לא בנויה לתת את ההזדמנות לצעירים מוכשרים. עיוותי השכר מאלצים רופאים מצליחים כלכלית להילחם על מעמדם ולכן נחסמת דרכם של צעירים. דואגים לשמר את הקיים ולא להשתפר. צריך לתת לצעירים ומבריקים להוביל אותך קדימה כי הם בעלי הרעיונות. זה לא מה שקורה. זה היה גם המקרה שלי".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/10/2013 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זוכי פרס נובל לכימיה. שתי פנים לגאווה הישראלית
צילום: רויטרס
מומלצים