שתף קטע נבחר

 

רוסיה ואירופה נלחמות על אוקראינה והכסף

22 שנה אחרי קריסת ברית המועצות, בקרמלין רואים את הרפובליקות הסובייטיות לשעבר מתקרבות לאיחוד האירופי ולא אוהבים את זה. עכשיו יוצאת מוסקבה ל"מלחמה" על אוקראינה, וכדי לזכות בה - היא מטילת חרם מוצרים על בת החסות לשעבר ליטא, כיום נשיאת האיחוד האירופי

ראש ממשלת ליטא אמר היום (ה') כי החלטת רוסיה להטיל חרם על מוצרי חלב מארצו היא ראיה לכך שמוסקבה חוששת לאבד השפעה על אוקראינה ועל מדינות סובייטיות לשעבר אחרות. כעת הוא תוהה עד כמה רחוק תלך רוסיה בהענשת המדינות שלדעתה מתרחקות ממנה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ליטא היא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי והיא פועלת נמרצות להרחבת הסחר של האיחוד במזרח אירופה. בנובמבר אמורה ליטא לארח ועידה חשובה של האיחוד האירופי שנועדה לחזק את קשרי המסחר שלו עם אוקראינה, גאורגיה, מולדובה, ארמניה, בלארוס ואזרבייג'ן - כולן מדינות שמוסקבה מחשיבה לכאלה שאמורות להיות תחת השפעתה.

 

בראיון לסוכנות הידיעות AP אמר היום ראש ממשלת ליטא אלגרידס בוטקביציוס, כי הקרמלין הופך מודאג יותר ויותר מכוונותיו של האיחוד האירופי. "מבחינת רוסיה השאלה האם אוקראינה תבחר בדרך למערב ותשתלב בשוק של האיחוד האירופי או האם תצטרף לאיחוד המכס שמנהיגה רוסיה היא שאלת מפתח", אמר, תוך שהוא מתייחס לאזור המסחר האלטרנטיבי שהקימה רוסיה ושכולל כעת את קזחסטן ובלארוס.

 

נשיא רוסיה פוטין. איים על אוקראינה בעונשים כלכליים (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין. איים על אוקראינה בעונשים כלכליים(צילום: AP)

 

מבחינתם של האיחוד האירופי ורוסיה, הפרס האמיתי הוא אוקראינה, מדינה שבה חיים 46 מיליון איש ושיש לה מגזרים תעשייתי וחקלאי חזקים. רוסיה הפעילה בשנים האחרונות לחץ אדיר על אוקראינה שלא לחתום על הסכם שותפות אסטרטגית עם האיחוד האירופי, והבהירה אז כי מוסקבה תגיב בהגבלות סחר העלולות לפגוע קשות בכלכלת הרפובליקה הסובייטית לשעבר. באוגוסט השנה החלה רוסיה סדרה של בדיקות גבול קפדניות שגרמו עיכובים במעברי הגבול והפסדים של מיליוני דולרים לאנשי עסקים אוקראינים.

 

גם מדינות אחרות לא חמקו מנחת זרועה של רוסיה. בספטמבר היא הטילה חרם על ייבוא יין ממולדובה אחרי שמנהיגי המדינה הביעו רצון לחתום על הסכם שותפות עם האיחוד האירופי באותה ועידה שתיערך בליטא. ביום שני השבוע הוציאה רוסיה צו האוסר ייבוא של שלל מוצרי חלב מליטא. מדובר בחרם שיפגע ביצרנים רבים במדינה.

 

"חלק מחברות מוצרי החלב הללו מוכרות 80% מהתוצרת שלהן לרוסיה", אמר ראש הממשלה הליטאי. "היום זה חלב, מחר זה בשר - ואחר כך מה?". ליטא, מדינה שאוכלוסייתה מונה כשלושה מיליון איש, פנתה לאיחוד האירופי בבקשה שיתערב, ובוטקביציוס אמר כי הוא מקווה שהפסדיהן של חברות מוצרי החלב יכוסו על ידי כספי האיחוד האירופי. הוא דחה את הספקולציות שלפיהן ליטא עשויה להגיב בהטלת הגבלה על סחורות רוסיות ועל נוסעים העוברים בשטחה. עם זאת, הוא לא סיפק שום אינדיקציה לכך שליטא תחדל מהושטת היד שלה לאוקראינה.

 

"אנחנו לא הולכים למלחמה", אמר ראש ממשלת ליטא, "המטרה שלנו היא לאסוף מידע, להשתמש באנשי המשא ומתן שלנו במוסקבה ולפעול

במסגרת של ארגון הסחר העולמי. אנחנו כבר מרגישים שיש לנו את הגיבוי של האיחוד האירופי". מוסקבה, בינתיים, מכחישה שלחרם על המוצרים מליטא יש קשר לאוקראינה או לפסגת האיחוד האירופי המתקרבת בליטא.

 

"לעניין הזה אין שום קשר לפוליטיקה", אמר סרגיי גלז'ייב, יועץ בכיר של הנשיא הרוסי פוטין, לרדיו במוסקבה. "זה נושא ישן שקשור לעובדה שכמה חברות בליטא מייצרות מוצרי חלב שאינם עומדים בסטנדרטים של רוסיה". בספטמבר השנה הזהיר גלז'ייב את אוקראינה כי מוסקבה עשויה להטיל מסים על סחורות מאוקראינה אם תמשיך לחזק את קשריה עם האיחוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא רוסיה. "אין לזה שום קשר לפוליטיקה"
צילום: AP
מומלצים