לאישור: חוק שירתיע מעסיקים מקיפוח נשים
הצעת חוק פרטית שתעלה לדיון בוועדת השרים לחקיקה, קובעת כי עובדות שמקבלות שכר נמוך בהשוואה לגברים באותו תפקיד ומעמד מקצועי, יוכלו לתבוע פיצויים לא רק בגין האפליה - אלא גם על פגיעה בכבודן ובמעמדן
נשים עובדות, שמקבלות שכר נמוך מהשכר המשולם לעובדים גברים באותו התפקיד, הרמה והמעמד המקצועי, יהיו זכאיות לתבוע פיצויים מהמעסיק בבית הדין לעבודה לא רק על עצם אפלייתן לרעה - אלא גם על הפגיעה בכבודן ובמעמדן.
זאת אם יוחלט להעניק את תמיכת הממשלה להצעת חוק הפרטית שתעלה היום (א') לדיון בוועדת השרים לחקיקה.
- שטראוס: לנשות עסקים קשה יותר מגברים
- מדוע נשים עובדות יותר אך מרוויחות פחות?
דעי את זכויותיך במקום העבודה. מדריך
ההצעה, שהגישה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), מבקשת להוסיף נדבך לחוק שוויון זכויות בעבודה, המחייב תשלום שכר שווה לעובד ולעובדת. התוספת נועדה לחזק את מעמדו של החוק בשוק העבודה, כשרוב המעסיקים מתעלמים ממנו.
החוק הקיים מגביל את הזכאות לפיצויים בתביעה המשפטית בעיקר בשל הקושי להוכיח את הנזק המהותי במונחים כספיים שנגרם כתוצאה מהאפליה. העילה החדשה המוצעת בחוק, של פגיעה בכבוד העובדת ובמעמדה המקצועי כתוצאה מהאפליה בשכר, נועדה להרחיב את הזכאות לפיצויים, גם ללא הוכחת הנזק, לסכומים המקובלים במקרים אלה בין 30 אלף ל-50 אלף שקל.
עילה נוספת לתביעה היא אי מתן נגישות מצד המעסיק למידע אשר נמצא ברשותו, שעל פיו נתוניו ניתן לבסס את פערי השכר שהוא משלם לעובדים הגברים ולנשים העובדות.
"חוק השכר השווה נחל כישלון"
הצעת החוק היא יוזמה של פרויקט "שוות ערך לקידום שכר שווה בישראל" בו שותפים הארגונים שתי"ל, שדולת הנשים בישראל, מרכז אדווה ונציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה. הרכב זה וחברותה של מגישת החוק בסיעה מהקואליציה, מגבירים את הסיכויים לקבל את תמיכת הממשלה בחוק ולקדם אותו במליאת הכנסת בקולות הרוב הקואליציוני.
"חוק השכר השווה לעובדת ולעובד נחל כישלון החוזר ומתגלה בכל בדיקה בשטח", אומרת ח"כ לביא. "בפועל שיעור השכר הממוצע של הנשים העובדות עומד היום על 66% (שני שלישים) בלבד משכר העובדים הגברים. המאמצים לתקן את המעוות בתביעות הפיצויים שהוגשו לבית הדין לעבודה נכשלו בגלל שהתובעות התקשו להציג נתונים שיוכיחו את מבחינה כמותית את הנזק הכספי שנגרם להן מהאפליה בשכר".
ח"כ לביא מקווה שהוספת התיקון לחוק, תאפשר לעובדות לקבל את הפיצויים המגיעים להן לפחות על גרימת נזק לא ממוני כמו פגיעה בכבודן ובמעמדן המקצועי. "תביעות אלה לא יחייבו לכמת את הנזק הכספי, מה שעשוי לעודד את הנשים העובדות והמקופחות לתבוע וקבל את הפיצוי המגיע להן, ובכך להרתיע את המעסיקים מלזלזל בחוק".