שתף קטע נבחר

 

בדרום ת"א: טקס למהגרים שטבעו באיטליה

כ-2,000 מבקשי מקלט אריתראים התכנסו בגינת לווינסקי וערכו טקס לזכר מאות המהגרים, רבים מהם בני עמם, שטבעו בשבוע שעבר מול האי האיטלקי למפדוזה. "חלק מאתנו איבדו באסון אחים, הורים וילדים, שנמלטו מהדיקטטורה האריתראית שמענה את אזרחיה", סיפרו

כאלפיים מבני ובנות הקהילה האריתראית בישראל ערכו הבוקר (שבת) בגן לווינסקי שבדרום תל-אביב טקס זיכרון למאות המהגרים, רבים מהם בני עמם, שנספו בשבוע שעבר באסון טביעת סירת המהגרים בסמוך לאי למפדוזה שבאיטליה. במהלך הטקס הדליקו המשתתפים נרות, שרו שירים והקריאו קטעים לזכר הקורבנות. נכון לעדכון האחרון של הרשויות באיטליה, מספר ההרוגים באסון עומד על 337 בני אדם, ואליהם מצטרפים עוד לפחות 37 איש שטבעו אתמול בהתהפכות נוספת של סירה באותו האזור.

 

"אחינו ואחיותינו מצאו את מותם בדרך אכזרית, בעודם מנסים להגיע לחוף מבטחים", אמר ל-ynet דאוויט דומוז, מבקש מקלט מאריתראה שהסתנן לישראל לפני כשלוש שנים. "הם נמלטו מהדיקטטורה האריתראית שמשעבדת, רודפת ומענה את אזרחיה, בתקווה לחיות בכבוד כאנשים חופשיים. חלק מחברינו בישראל איבדו באסון אחים, הורים ואף בנות ובנים. בימים האחרונים עברנו מבית לבית וניחמנו את חברי הקהילה שאיבדו את קרובי משפחתם באסון".

 

הטקס היום בתל-אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הטקס היום בתל-אביב(צילום: AFP)

 

בטקס השתתפו גם פעילים ישראלים למען זכויות אדם. שרה רובינסון, רכזת תחום הפליטים ב"אמנסטי אינטרנשנל ישראל", אמרה: "הטקס היה מרגש מאוד, אלפי אנשים בכו והתפללו ביחד. יותר מאלפיים מהגרים נספו בים בדרכם לאירופה מאז 2011, וזה מראה עד כמה אנשים נואשים לברוח ולקחת סיכון ועד כמה השלטון בארתיראה מדכא ומפר זכויות אדם".

 

אסון סירת המהגרים בשבוע שעבר היה אחד האסונות הימיים הגדולים ביותר שידעה איטליה. הסירה שהתהפכה אז יצאה מטריפולי שבלוב לעבר איטליה, ועל סיפונה מאות מהגרים מאריתריאה, גאנה וסומליה. כשנקלעה למצוקה הורו מבריחי המהגרים לנוסעים לקפוץ למים וניסו להימלט מהמקום בדרכם חזרה לחופי אפריקה, לקראת משימת ההברחה הבאה. מאז השבוע שעבר ממשיכים כל העת צוותי חילוץ למשות את גופות הקורבנות, ומספר ההרוגים עומד נכון להיום על 337 איש, רבים מביניהם נשים וילדים שקיוו להתאחד עם קרוביהם באירופה או למצוא בה עבודה, אבל מצאו את מותם קילומטרים בודדים לפני שהגיעו לחוף.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התמונות האיומות מהשבוע שעבר של גופות המהגרים האפריקנים מוטלות על החוף באיטליה, הפנו זרקור עולמי לבעיית הפליטים שעמה מתמודדת ארץ המגף. איטליה מהווה את שער הכניסה המועדף על המהגרים בשל קרבתה לאפריקה, והאי למפדוזה שמולו טבעו בשבוע שעבר המהגרים קרוב יותר למעשה לאפריקה מאשר לאיטליה עצמה. שטף המהגרים הפוקד את איטליה בא בשעה שכלכלתה מקרטעת מאוד גם כך, והיא מתקשה להתמודד עם הנטל.

 

אפריקנים רבים חולמים להגיע למדינות האיחוד האירופי כדי לפתוח דף חדש בחייהם האומללים והמבריחים שדואגים להעלותם על סירות וספינות ליבשת הישנה גובים מהם אלפי דולרים בתמורה לשירות שהם מעניקים. לרוב, סירות המהגרים עמוסות בנוסעים, הרבה מעבר לקיבולת שלהן, ואינן מתוחזקות כראוי. אם לא די בכך, המבריחים לא דואגים לספק לאפריקנים חגורות הצלה או אמצעי בטיחות אחרים למקרה של תאונה ימית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

ברוב המקרים מבריחי המהגרים משתמשים בטלפונים ניידים או בטלפונים לווייניים כדי להזעיק עזרה כשהם מתקרבים לחוף או נתקלים

בבעיה. אולם באסון הסירה בשבוע שעבר הם לא עשו זאת. במקום זאת, אחד הנוסעים בספינה הצית חתיכה שלה כדי למשוך את תשומת לבן של ספינות חולפות, אלא שהאש התפשטה בספינה ורק סיבכה עוד יותר את המצב. כל הנוסעים עברו לצד אחר של הספינה כדי להימלט מהאש וגרמו לכלי השיט לנטות על צדו ולהעיף מאות גברים, נשים וילדים לתוך הים.

 

רק אתמול אירעו שני אסונות נוספים. ספינת מהגרים התהפכה שוב מול חופי האי האיטלקי למפדוזה, ולפחות 37 בני אדם טבעו למוות. יותר מ-200 אחרים נמשו בחיים. מול חופי אלכסנדרייה שבמצרים התהפכה גם כן סירת מהגרים שיצאה בדרכה לאירופה, ולפחות 12 בני אדם טבעו למוות.

 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טקס הזיכרון של האריתראים בתל-אביב
צילום: AFP
מומלצים