צניחה של 22% במספר עסקאות הנדל"ן
האוצר: באוגוסט צנח מספר עסקאות המקרקעין ב-22% לעומת יולי, וב-15% בהשוואה לאוגוסט אשתקד. את הירידה במספר העסקאות הובילו הזוגות הצעירים. באוצר מעריכים שבספטמבר צפויה ירידה נוספת ברכישת דירות
מגמה תנודתית נרשמה בחודשים האחרונים בשוק הנדל"ן למגורים: בחודש יוני צנח מספר הדירות שנרכשו בעקבות עליית שיעור המע"מ, בחודש יולי נרשמה עלייה חדה, אך בחודש אוגוסט צנח מספר העסקאות ב-22% בהשוואה ליולי, לרמה של כ-9,000 דירות (ישנות וחדשות). בהשוואה לאוגוסט אשתקד, מדובר בירידה של 15% במספר הדירות שנרכשו. כך עולה מדו"ח "אורות אדומים" של משרד האוצר שפורסם היום (א').
כתבות נוספות על קניית דירה בערוץ הנדל"ן :
- מ' השיכון: רוכשי דירה ראשונה משלמים פחות
- באילו רחובות העשירים קונים יותר דירות?
- כמה שנים צריך לעבוד כדי לקנות דירה בת"א?
- מ' השיכון: 135 משכורות נדרשות לקניית דירה
כלכלני משרד האוצר אף מעריכים כי בחודש ספטמבר צפויה ירידה נוספת במספר העסקאות. עוד הם מציינים כי הירידה החדה במספר העסקאות למגורים בישראל הקיפה את כל האזורים, למעט באר שבע, בה נרשמה עלייה מתונה. בירושלים צנח מספר עסקאות המקרקעין ב-57% בהשוואה לחודש יולי האחרון, וב-22% בהשוואה לאוגוסט אשתקד.
יצוין כי מחצית מהמשקיעים שמכרו את דירתם בבאר שבע בחודש אוגוסט, החזיקו בנכס לא יותר משלוש שנים. במשרד האוצר מעריכים כי "תרמה לכך העובדה, לפיה החל מינואר 2014 תחול חבות במס שבח בעת מכירת דירה, על ידי מי שבבעלותו יותר מדירה אחת".
מפילוח סוג הרוכשים עולה כי את הירידה במספר העסקאות באוגוסט הובילו הזוגות הצעירים, עם ירידה של 30% ברכישת דירות בהשוואה לחודש יולי. רכישת דירות על ידי משקיעים ירדה בשיעור של 20% בחודש אוגוסט. עם זאת, משקל המשקיעים בסך הרכישות למגורים עלה בנקודת האחוז, בעיקר על רקע גידול במשקל המשקיעים באזור חיפה. המשקיעים מבצעים כיום כרבע מהעסקאות בשוק.
"צריך לחכות ולראות שמדובר במגמה חיובית"
בהמשך הסקירה כותבים אנשי האוצר כי בחודש האחרון נרשם שיפור ברוב המדדים של המשק, בהם שיעור האבטלה, הפדיון במגזר העסקי, גביית המסים וכן נרשמה יציבות בשוק ההון ובמדד המחירים לצרכן.
באוצר שומרים על אופטימיות זהירה לגבי מצב המשק. למרות המדדים החיוביים, הם רומזים כי צריך לחכות ולראות שאכן מדובר במגמה חיובית ולא בשינויים חד פעמיים. כך לדוגמא, בחברות ההיי-טק נרשם גידול בייצור של 2.8% בחודש אוגוסט לעומת חודש יולי, בניגוד למגמה עד אז. גם כשבוחנים את נושא סחר החוץ של ישראל, רואים כי באוגוסט נרשמה עלייה קלה בייצוא סחורות של 1.1%, גם כאן בניגוד למגמה של החודשים האחרונים.
כמו כן, מכיוון שמדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.2% בלבד, הוריד בנק ישראל את הריבית ב-0.25% - וזהו סימן נוסף של יציבות יחסית במשק, לפחות בשלב זה. בנוסף, בשוק העבודה המשיכה מגמת השיפור בנתונים, לפיהם באוגוסט נרשמה ירידה נוספת בשיעור האבטלה - הפעם של 0.1%, לשיעור של 6.1%.