שתף קטע נבחר

 

שלב אחרי שלב: כך נחשפה המנהרה מעזה

בינואר האחרון, לגמרי במקרה, הביאו מי הגשמים לחשיפת מנהרת טרור מעזה לישראל. חלק מהלקחים שנלמדו מאותו מקרה יושמו כדי לחשוף בשבוע שעבר את המנהרה ליד עין השלושה: יוזמה, קדיחה ושימוש בכוחות הנדסה מובחרים

בינואר השנה, כשהמתח ממבצע עמוד ענן שהסתיים חודש וחצי לפני כן עדיין עמד באוויר, קרסה מנהרת טרור גדולה סמוך לגדר המערכת, בתוך שטח ישראל. זה קרה בעקבות הצפת מי גשמים, וכוחות צה"ל שהוקפצו למקום נדהמו לגלות רשת מסועפת ומתוחכמת של מחילות מבוטנות ופתחים בנקודות רגישות, מה שהגביר את ההערכה שזו לא המנהרה היחידה שמובילה מתחת לאדמה משטח הרצועה לתוך ישראל.

 

חשיפת המנהרה - כתבות נוספות ב-ynet:

מבט מתוך המנהרה. סכנה מוחשית    (צילום: רויטרס ורועי עידן)

מבט מתוך המנהרה. סכנה מוחשית    (צילום: רויטרס ורועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
באוגדת עזה, תחת פיקודו של תת-אלוף מיקי אדלשטיין, ובשיתוף עם קצינים מפיקוד הדרום, הבינו שאין טעם להמשיך לחכות לפיתרון טכנולוגי לאיתור מנהרות - המתנה שמלווה את צה"ל כבר יותר מעשור. באוגדה גיבשו תפיסה משולבת חדשה שמבוססת על הערכות מודיעיניות, לאו דווקא קונקרטיות, וסריקות הנדסיות - עד לפיצוח. הלקחים והלמידה מהחשיפה המקרית של המנהרה בינואר, הובילו לחשיפה היזומה של המנהרה ליד עין השלושה בשבוע שעבר - זאת שפורסמה הבוקר.
 
המהלך שהוביל לחשיפה החל לפני פחות משבועיים. בעקבות הערכת מצב החלו כוחות הנדסה משולבים - מיחידת יהל"ם ומפלוגת הציוד המכני ההנדסי של החטיבה הדרומית באוגדת עזה "אבירי הפלדה" - לסרוק תא שטח של מאות מטרים בשדה חיטה לא מעובד בין הישוב עין השלושה לבין גדר המערכת.

 

הכוחות השתמשו באמצעי גילוי ואיתור שונים, ולדבריהם "הרימו כל אבן" בשטח יחסית נרחב. בתום סריקות סיזיפיות קיבלו החיילים אינדיקציה שלפיה ייתכן שמתחתם נמצאת מנהרת טרור רחבת ידיים. למקום הגיעו כוחות חטיבת גולני ושריון שבודדו את המתחם, ולשטח הוצא צו שטח צבאי סגור. דחפורי 9D ואמצעי קדיחה כבדים החלו בפעולה סביב השעון, ולאחר שנחשפו פתחים ראשונים נכנסו לוחמי יהל"ם כדי לשלול מטענים מוטמנים.
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ביום חמישי שעבר נחשפו ממדי המנהרה: 1.7 ק"מ אורך, 1.8 מטר גובה, 20 מטר בממוצע עומק, 500 טון בטון ומלט, אלפי מטרים של כבלי חשמל ותקשורת ואפילו שמות של החופרים על הקיר.

 

על פי ההערכות, המנהרה נחפרה במשך כשנתיים באמצעות פטישים, מקדחים ואתים. החופרים הניחו אלפי קשתות בנייה ולוחות בטון - חלקם מתוצרת ישראל - במשקל כולל של כ-500 טונות,

ולאורכם פרשו רשת מסודרת של כבלי חשמל וטלפון.

 

נקודת הכניסה היא ליד הכפר אבסן א-זריר, ממזרח לחאן יונס. נקודת היציאה - כ-300 מטרים בתוך שטח ישראל, בשדה חיטה שלא מעובד בתקופה הזו. הכבלים והרשת בצדי קירות הבטון אפשרו תקשורת רציפה של החופרים עם נקודת המוצא וגם תאורה, במנורות הלוגן חסכוניות. שקי חומרי בנייה, חלקם מתוצרת מצרים, שמצאו חיילים במנהרה, מעידים כי עבודות הבנייה שלה טרם הסתיימו, ולא ברור עד לאיזה מרחק בשטח ישראל התכוונו הפלסטינים להגיע.

 

מבין ה"שלל" שאיתרו הלוחמים נמצאו דברי מזון שונים בעטיפות שהעידו על שהות ארוכה בתוכה של הפלסטינים, בעיקר בתקופה האחרונה: נקניקים עתירי שומן, חפיסות שוקולד מיוני-יולי, ומשקה חלב שהיה מתאים לשתייה עד 22/6/2013.

 

"זו עבודה סיזיפית לא פשוטה, שלא מבוססת על מודיעין מסוים, אלא על הערכה שכנראה בשטח אליו נשלחנו ליד הגדר מסתתרת מנהרה בעומק של עשרות מטרים", סיפר ל-ynet אחד מלוחמי ההנדסה שהשתתף בסריקות. "סרקנו שוב ושוב. כמו לחפש מחט בערימה של שחת, עם אמצעים שלנו שבסך הכל השתמשנו בהם כבר בעבר, אבל הפעם בטכניקות יעילות יותר. הגילוי בתחילת השבוע שעבר הקפיץ את כולנו, אבל רק אחרי שהדחפורים התחילו לחפור וגילו את הפתחים הסמוכים למקומות שבהם פועלים כוחות צה"ל בגזרה וחשפו את עומק המחילות, הבנו את גודל הסיכול ואת תחושת הסיפוק".

 

בצה"ל מעריכים כי בעקבות ההצלחה של חשיפת המנהרה, תימשך ואף תוגבר כעת הפעילות לאיתור ונטרול יתר המנהרות שחוצות את הגדר בין רצועת עזה לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המנהרה שנחשפה ליד עין השלושה
צילום: EPA
מומלצים