שתף קטע נבחר

 

מזיק לדיאטה וללב: 10 עובדות על סוכר פירות

חשבתם שאכילת פירות תעזור לכם לרזות? ותרו על הרעיון. מתברר שצריכה עודפת של פרוקטוז, סוכר הפירות, מובילה לאגירת שומן מסוכן הגורם למחלות לב ולעלייה בלחץ הדם. איפה הוא מסתתר עוד?

רבים חושבים שאכילת פירות תסייע להם לשמור על תחושת שובע ולרזות, אבל מתברר שלפרוקטוז, סוכר הפירות, יש גם חסרונות בריאותיים רבים שחשוב להכיר. הנה עשר עובדות על ההשפעה שלו על הלב - וגם על היקף המותניים:

 

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

   

1. איפה הוא נמצא?

פרוקטוז מצוי בעיקר בפירות ובדבש, ובשנים האחרונות הוא מהווה מקור עיקרי להמתקת מזון ומשקאות, בשל מחירו הזול כשהוא מופק מסירופ תירס.

 

2. בעבר הומלץ לסוכרתיים

בעבר הומלץ הפרוקטוז כתחליף סוכר "בטוח" לסוכרתיים, משום שהוא אינו מעלה את רמות הגלוקוז ואינו גורם להפרשת אינסולין.

 

3. מזיק ללב

היום ידוע כי צריכה מופרזת של פרוקטוז מובילה לנזקים בריאותיים חמורים: עלייה בסיכון למחלות לב, לכבד שומני, לדלקת מפרקים שגרונית וליתר לחץ דם, ואפילו להאצת תהליכי הזדקנות ותחלואה בסוגי סרטן מסוימים.

 

4. משפיע לרעה אצל בעלי עודף משקל

נמצא שהשפעתו הרעה של הפרוקטוז מוחשית ומהירה יותר על אוכלוסייה הסובלת מעודף משקל, אנשים שאינם פעילים גופנית או כאשר התזונה מכילה כמות נמוכה של סיבים תזונתיים.

 

5. מה שותים הילדים בישראל?

בארצות הברית צריכת הפרוקטוז מבוססת כמעט כולה על תוספות חיצונית ולא על סוכרים הנמצאים במזון באופן טבעי. גם בישראל, צריכת המשקאות הממותקים בפרוקטוז על ידי ילדים היא מהגבוהות בעולם.

 

פרוקטוז מסתתר בעיקר בפירות ובדבש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פרוקטוז מסתתר בעיקר בפירות ובדבש(צילום: shutterstock)

 

6. לא תורם לשובע

מחקרים מראים כי פרוקטוז אינו תורם לתחושה שובע כמו גלוקוז, משום שהוא אינו תורם לעלייה ברמת הסוכר בדם ולתחושת שובע במוח.

 

7. ומה עם פירות בדיאטה?

רבים מעדיפים לצרוך פירות על פני אוכל מתוך מחשבה שמדובר במזון "קל" יותר, אך כריך מלחם דגנים מלא או מארבע פרוסות לחם קל - העשויים משרשרות גלוקוז - הם בעלי ערך קלורי זהה לתפוח ולבננה, למשל, ויובילו לתחושת שובע משמעותית יותר מהפירות.

 

8. הבעיה במשקאות ממותקים

במחקר נמצא כי צריכת משקה ממותק בערך קלורי מסוים לא מביאה לאותה תחושת שובע לעומת אכילת סוכריות באותו ערך קלורי, למשל.

 

9. תורם להשמנה

מחקר עדכני נוסף מראה כי צריכת גלוקוז עודפת גורמת לעלייה ברקמת השומן התת-עורית, ואילו כמות זהה של פרוקטוז מביאה לאגירת שומן ויסראלי - שומן עמוק בחלל הבטן ובאיברים הפנימיים - הגורם לאותן מחלות שהוזכרו קודם. זוהי עדות נוספת לכך שמספר קלוריות זהה עלול להשמין בצורה שונה.

 

10. אז כמה מותר לצרוך?

ההמלצה לצריכת סוכר מרבית לגברים עומדת על 35 גרם (כשבע כפיות) ו-25 גרם לנשים (חמש כפיות), שהם 140 או 100 קלוריות בהתאמה. בתרגום חופשי, מדובר בפחית שתייה או ממתק בעל ערך קלורי זהה. החדשות הטובות הן שאנשים המבצעים פעילות גופנית סדירה יכולים כנראה לצרוך יותר.

 

הכותב הוא פיזיולוג מאמץ , דיאטן ספורט קליני ודוקטור לתזונה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צריכה מופרזת של פרוקטוז מובילה לנזקים בריאותיים חמורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים