אזהרה לנשים בהריון: החומר שעלול לגרום להפלה
מסוכן לא רק בבקבוקי תינוקות: חוקרים אמריקנים מצאו כי ביספינול A עלול להגביר ב-80% את הסיכון להפלות. החוקרים ממליצים לנשים הרות להימנע מחימום מזון בכלי פלסטיק ומחשבוניות - שהנייר שלהן עשוי מהחומר המסוכן
בהריון? כדאי שתבדקי אילו כלים יש לך במטבח: מחקר חדש מצא כי הכימיקל ביספנול A, המצוי בכלי פלסטיק, בקבוקים פחיות וכלים נוספים לאחסון מזון, מגביר את הסיכון להפלה בעשרות אחוזים.
עוד על סערת הביספינול:
שאלות ותשובות על בקבוקי התינוקות
מש' הבריאות: לא להשתמש בבקבוקי ביספינול A
לא רק בבקבוקים: איפה עוד מסתתר ביספינול A?
הנחיות: לצנן מים רותחים לפני מזיגתם לבקבוקי תינוקות
מחקרים על בעלי חיים כבר מצאו כי הכימיקל ביספנול A (המוכר גם כ-BPA) עלול לפגוע בעובר, אולם עד כה התוצאות בבני אדם לא היו חד משמעיות. גם הקולג' למיילדות וגינקולוגיה כבר הוציא בעבר הנחייה לנשים הרות כי עליהן להיזהר ולהגביל את החשיפה לכימיקלים רבים הנמצאים בפלסטיק, משום שיעברו עוד שנים ארוכות עד שניתן יהיה להעריך את רמת הסיכון מהם.
המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת סטנפורד והוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקנית לפוריות, מצא כי מגע עם רמות גבוהות של הכימיקל מגביר דרמטית את הסיכון להפלה. המחקר החדש כלל 114 נשים הרות וממנו עלה כי אלה שנמצאו עם ריכוז גבוה של BPA בדמן היו בסיכון גבוה ב-80% להפיל, לעומת נשים אחרות.
החוקרים ציינו כי אין כל אפשרות להימנע מכל החומרים המכילים את החומר, כיוון שהם מצויים לא רק בכלי פלסטיק ואריזות מזון, אלא אפילו בחשבוניות של קופות רשתות השיווק. הם המליצו, לכולם אך בעיקר לנשים הרות, להימנע מלבשל או לחמם מזון בכלי פלסטיק, כיוון שהכימיקלים עלולים לדלוף במהירות בטמפרטורות גבוהות ולזלוג אל המזון, ובכך לסכן את ההריון. בנוסף הם הזהירו מחשיפה לנייר החשבוניות ברשתות השיווק, שכאמור מכיל גם הוא את החומר.
ראש צוות החוקרים רות לטהי, מומחית לאנדוקרינולוגיה ופוריות מאוניברסיטת סטנדפורד, אמרה כי "הפלה שכיחה בכ-15% עד 20% מההריונות, אולם גם החשיפה ל-BPA שכיחה מאוד. נשים הרות צריכות לנקוט בצעדים בסיסיים כדי להפחית את החשיפה: להימנע מכל מה שכולל חימום או בישול בכלי פלסטיק, כיוון שהכימיקלים עלולים לדלוף למזון בטמפרטורות גבוהות. יש להימנע ממזון שבא בפחיות, להימנע מלבשל בכלי פלסטיק ולהימנע מחשיפה לנייר חשבוניות".
באירופה וישראל: BPA נאסר לשימוש
הנציבות האירופאית הצביעה לאחרונה פה אחד נגד יצור חומרים המכילים ביספנול A, זאת בעקבות נייר עמדה של האיחוד האירופי שהראה כי מבקבוקי פלסטיק של תינוקות משתחררים חומרים בתהליך של "נדידה", וביניהם החומר ביספנול A. הוועדה האירופאית קבעה אז כי אין סיכון בבקבוקים לתינוקות, כיוון שכמות החומר הנודד קטנה פי 500 מהכמות שנמצאה כמזיקה בניסויים בחיות.
שנה מאוחר יותר הוציא משרד הבריאות הישראלי נייר עמדה שקבע כי חשיפת התינוק לביספנול A נמוכה מהצריכה היומית המותרת, אולם המליץ להחליף בקבוקים ישנים מפלסטיק בחדשים, בשל החשש כי מהבקבוקים הבלויים משתחררות אל מזון התינוקות כמויות קטנות מאוד של חומרים רעילים ובהם הביספנול.
ביספינול A בהריון. זולג למזון בטמפרטורות גבוהות
צילום: shutterstock
מומלצים