שתף קטע נבחר

 

מפקד חיל הים לשעבר עוכב לחקירה בלונדון

פרסום ראשון: ל-ynet נודע כי האלוף במילואים אליעזר מרום (צ'ייני) עוכב היום לחקירה בנמל התעופה הית'רו בעת שנכנס לבריטניה

האלוף במילואים אליעזר מרום (צ'ייני), מפקד חיל הים במבצע עופרת יצוקה ובהשתלטות על האונייה הטורקית "מרמרה", עוכב בצהריים (יום ב') לחקירה בנמל התעופה הית'רו בלונדון בעת שנכנס לבריטניה. צ'ייני עוכב למשך זמן קצר לחקירה על רקע שירותו הצבאי, והוא התקשר למשרד המשפטים על מנת לידע בדבר את אנשי המשרד.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

במשרד המשפטים מסרו כי התקבל דיווח שהאלוף במיל' מרום עוכב למספר דקות ואחר כך המשיך לדרכו. לפי משרד המשפטים, במשרד "לא התקבל מידע על כך שמרום תושאל על עברו הצבאי או תוחקר על עניין כלשהו".

 

איום המעצר באירופה מרחף מעל אנשי צבא ופוליטיקאים ישראלים זה כמה שנים, והוא הדיר שינה לא פעם מעיניהם של בכירים ישראלים. זאת, אף שלפחות בבריטניה הסכנה לאורך השנים הייתה בעיקר של מעצר וחקירה סמליים בגין תביעות מקומיות של פעילים פרו-פלסטינים, ולא בהכרח העמדה לדין של ממש.

 

אליעזר מרום (משמאל) עם הרמטכ"ל ומחליפו בטקס חילופי מפקד חיל הים (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
אליעזר מרום (משמאל) עם הרמטכ"ל ומחליפו בטקס חילופי מפקד חיל הים(צילום: אבישג שאר ישוב)

 

בשנתיים האחרונות נדמה היה שהאיום הזה פחת, אחרי שבריטניה שינתה את החוק מימי מלחמת העולם השנייה, שאפשר להנפיק צווי מעצר נגד גורמים זרים בגין תביעות המוגשות נגדם גם אם לתביעה אין סיכוי משמעותי. החוק אפשר בכך לגורמים פרו-פלסטיניים לסבך את ביקוריהם של בכירים ישראלים בבריטניה, להביך אותם ובכל זאת - גם לסכן אותם משפטית. הפרלמנט הבריטי אישר ב-2011 את התיקון לחוק ברוב דחוק של 223 בעד מול 222 נגד, והמלכה אליזבת השנייה אף חתמה על התיקון ואישרה אותו. תיקון החוק אפשר באוקטובר של אותה השנה את ביקורה בלונדון של ציפי לבני, שנגדה היה תלוי במשך שנתיים צו מעצר בגין חלקה בהובלת מבצע עופרת יצוקה.

 

אחד המקרים הזכורים ביותר של צו מעצר נגד בכירים ישראלים היה זה של אלוף פיקוד דרום לשעבר, דורון אלמוג, שבספטמבר 2005 היה בדרך ללונדון אך נאלץ לשוב על עקבותיו לאחר שקיבל הודעה על כך שהוגשה נגדו בבריטניה תביעה על-ידי ארגון מוסלמי בגין הרס בתים

בעזה בשנת 2002 בתגובה על פיגועי טרור. מיד עם הנחיתה, שוחח אלמוג עם הפרקליט הצבאי הראשי - וזה המליץ לו לחזור לארץ מחשש שייעצר. שגריר ישראל בלונדון דאז, צבי חפץ, יעץ לו שלא לצאת מהמטוס והודיע לו שאם ייכנס לתחומי בריטניה יקבל את התביעה לידיו. מיד לאחר הנחיתה בלונדון, עלה אלמוג על טיסה חזרה לישראל.

 

במקרה אחרי נאלץ אלוף אביב כוכבי, שפיקד בעבר על אוגדת עזה, להימנע מכניסה לבריטניה ולבטל את לימודיו בממלכה בעקבות המלצת גורמים ממלכתיים בצה"ל. במאי 2011 אירע מקרה נוסף, שבמסגרתו נמנע מזכירו הצבאי של ראש הממשלה, האלוף יוחנן לוקר, מלהצטרף לנתניהו בביקורו בבריטניה - בשל פעילותו במבצע "עופרת יצוקה", אז שימש ראש מטה חיל האוויר. חודשים ספורים קודם לכן, חשף גם דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, כי טס לבריטניה תחת שם בדוי בהוראת האבטחה, בשל מתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות דובר צה"ל
האלוף במילואים אלי מרום
צילום: באדיבות דובר צה"ל
מומלצים